Over de vraag of M.J. een Aspie was …

Het komt wel meer voor dat kunstenaars, artiesten, performers die excentriek overkomen of niet meteen te plaatsen zijn, het label autisme of asperger wordt gegeven. De motieven om dat te doen zijn al even bedenkelijk als de manier waarop het gebeurt. Af en toe verschijnen op het internet dan ook lijstjes van mensen die postuum of nog bij leven een label krijgen. Het gaat dan meestal om ‘hoge bomen’ die ook wel wat wind vangen. Vooral dat wind vangen trekt dan aan, en associeert men zich al eens mee.

Een van die mensen die, mede dankzij zijn entourage, een belangrijke commerciële positie had, was de Amerikaan Michael Jackson. Ongetwijfeld een fascinerend persoon. Volgens de ene een dader, voor de ander een slachtoffer. Voor nog een andere iemand die door het succes is gestopt in zijn persoonlijke ontwikkeling, en eeuwig dat zesjarig kind is gebleven dat hij was toen hij de showbizz ingeschopt werd.

Wat er ook van zij, stelt Donna Williams in een recent artikel : misschien had hij wel en vooral een vorm van ‘blootstellingsangst’, ‘exposure anxiety’, die volgens Williams vaak voorkomt in comorbiditeit met autisme, maar lang niet altijd. Exposure Anxiety is ook het onderwerp van een boek dat Williams schreef. Misschien is de link leggen dus ook een beetje reclame maken, zonder haar kwade bedoelingen te willen toeschrijven.

In zijn rol als artiest was hij zonder twijfel zeer creatief, zonder enige vrees, innovatief, in zijn eigen wereld en zonder vergelijkingspunten. In zijn interviews vermeed hij echter direct oogcontact, en zijn stem haalde vaak niet meer dan een verlegen fluisteren. Af en toe, in een fractie van een ogenblik, had de kijker het gevoel dat hij contact maakte, maar dan vlug weer afhaakte. Daarnaast was ook zijn wereldvreemde houding als vertolker & filantroop volgens Williams typerend voor mensen met een blootstellingsangst.

Jackson was iemand die het gemakkelijker vond met dieren om te gaan dan met mensen, en in relatieve eenzaamheid en afzondering leefde. Hij zou gefascineerd geweest zijn door mensen die de rest van hun leven van de wereld afgezonderd leefde, zoals The Elephant Man.

Terwijl hij in de beslotenheid van de studio & vanop veilige afstand op het podium gepassioneerd zong, leek hij in interviews & directe confrontaties bang voor het geluid van zijn eigen stem. Hij presteerde en poseerde met het zelfvertrouwen van een supermodel maar besteedde het merendeel van zijn volwassenheid met het verwijderen van zijn eigen gelaat. Hij bracht zijn leven grotendeels met anderen door, nam contact maar trok letterlijk een handschoen aan om niet blootgesteld te moeten zijn aan hun handen. Hij droomde van een leven onder een hermetisch afgesloten glazen koepel.

Allemaal goed en wel, Exposure Anxiety, maar dat lijkt ook voor te komen bij heel wat anderen artiesten. Bovendien lijkt het weinig zeker dat er überhaupt iets zinnigs te zeggen valt over iemand waarover haast een bibliotheek aan roddel is geschreven, waarvan zelfs wordt gezegd dat hij nu ondergronds in Hongarije leeft, die zelf een mythomane entourage rond zich had (in functie van verkoop) en waar direct contact amper mogelijk was. Misschien is het artikel van Donna Williams dus eerder een vraag om haar boek eens te lezen ? Wie weet.

2 Comments »

  1. Misschien heeft Donna Williams last van hetgeen ik ook last heb sinds ik weet dat ik Asperger heb, namelijk de drang om in iedereen een mede-Asperger te zien. En van vele mensen zie je meteen dat ze geen autisme hebben, maar er zijn ook zoveel anderen die je toch doen twijfelen omdat ze ook één of een paar kenmerken van autisme in hun gedrag laten vertonen. Maar dan zie je ook andere dingen die totaal het tegenovergestelde zijn van autisme.

    Wat Michael Jackson betreft, ik denk niet dat hij autisme had, maar misschien wel leed aan een andere mentale aandoening en als je alle psychische kwalen eens naast mekaar legt, dan zie je dat er overlappingen zijn. Iemand kan zeer neurotisch zijn en ook opgaan in een bepaalde drang of interesse, maar dat maakt hem nog geen autist. Het is eigenlijk allemaal een wazig veld en er is soms niet veel nodig om iets te zien wat je wilt dat je ziet.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.