Hoe Tistje.com er kwam

Af en toe verandert er iets aan deze blog. Aandachtige lezers zullen misschien gemerkt hebben dat de ‘url’ wat ingekort is tot ‘.com’. Wie schrik heeft dat ik mij binnenkort tot online-kruidenier herschool, kan ik alvast gerust stellen. Tistje blijft een ervaringsblog, door een eenvoudige mens geschreven vanop de eettafel met zicht op de keuken.

Mijn zoektocht naar een ‘kortere naam’ begint eigenlijk bij mijn eigen irritatie om mensen die interesse tonen in mijn blog steeds weer ‘wordpress’ te moeten spellen. En deels ook bij de vraag van sommigen waarom ik niet eens een kortere naam op een visitekaartje meegeef. Een verstandige vraag. Nu is die ‘wordpress’ eruit weggelaten. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad.

Het wereldje van de webbie-ondernemers

Zo ben ik in aanraking gekomen met het wondere wereldje van domein-namen, webhosting, webbuilding, sharing, dedicated servers, colocatie (niet te verwarren met ‘collocatie’), MySQL, PHP, Joomla, Drupal, … en vooral kostprijzen waarvan je achterover valt.

Aanvankelijk dacht ik immers, een beetje naïef geef ik nu toe, om mijn blog te integreren in een eenvoudige (zelf gemaakte) website op een eigen domein. En dat voor een prijs van onder de 100 euro. Dat blijkt helaas niet mogelijk. Bij een grondige zoektocht op het internet kom ik uit op een prijsbestek van minimum 150 euro tot een bovengrens van maar liefst 300 euro.

Gratis maar niet toch niet gratis

Natuurlijk zijn er gratis aanbieders, zoals sommige mensen mij goed bedoeld aanraden, maar daar blijken toch heel wat addertjes onder het gras.

Als het geleverde al werkt (wat nog niet zeker is, heb ik me ook laten vertellen), moet ik rekening houden met fenomenen als pop-ups (in alle facetten van de website), geen dienst na verkoop en tal van onvoorziene meerkosten.

Webhosting … een lege doos

Een belangrijke adder onder het gras is verder dat weinig of geen ‘webhosters’ een website erbij leveren. Op een paar getallen na, koop je dus eigenlijk een (dure) lege doos. Een virtuele auto die je eigenlijk zelf nog moet bouwen of laten bouwen. Zelfs geen bouwdoos.

Het lag voor mij voor de hand eerst aan te kloppen bij mensen die zelf websites bouwen. Maar ofwel willen die dat niet doen (‘geen tijd jochie’) of vullen ze mijn noden in (‘waarom een website maken als je al een blog hebt ?’, ‘wees toch tevreden met wat je hebt’, ‘neem blogger of tumblr of weebly of google sites’). Ofwel vragen ze prijzen waarmee ‘ik erg leuke dingen kan doen’, een jaar inkopen doen in de supermarkt bijvoorbeeld, voor het hele gezin.

Open source … toch niet ideaal

Verder dacht ik het via een ‘open source’ (vrij verkrijgbaar, goedkoop geprijsd) programma zelf te doen. Zoals Joomla bijvoorbeeld. Maar eerdere ervaringen met die ‘open source’ (ondermeer open office) die ik had werden bevestigd. Open Source brengt je ergens, maar je weet nooit echt waar je eindigt. Het motto ‘hou het eenvoudig’ blijkt aan hen voorbij te zijn gegaan. En soms valt het boeltje ook gewoon in diggelen. Al ligt dat ongetwijfeld ook aan mijn talent om software en het product ervan te verknoeien.

Een tijdlang heb ik het ook geprobeerd met tal van online websoftware, zoals Google Sites, Weebly, … maar die hebben precies hetzelfde nadeel als die online kantoorpakketten. Je mag er vooral niet teveel mee experimenteren of ze lopen vast, of het wordt een soepje.

Leuk als je een kredietkaart hebt

Via een tip kwam ik dan bij commerciële software. Die zag er degelijk maar toch ook redelijk prijzig (ongeveer 100 euro) uit. Ik kon ze ook niet kopen want ze waren alleen te koop voor mensen met een kredietkaart. En een kredietkaart kan ik als ‘inactieve’ niet krijgen, dus stond ik voor een gesloten (virtuele) deur (of venster).

Nog een geluk dat ik mag leven zonder krediet(kaart), denk ik soms. Als ik iets niet meteen kan betalen, hoef ik het ook niet. In sommige situaties omzeil ik de kredietkaartsnoodaards met vriend Paypal. Daar heb ik (voorlopig) goede ervaringen mee. Online kopen vind ik verder nog steeds erg beangstigend. Zelfs als het gaat om dvd’s of boeken … sta ik steeds verwonderd dat ze na betaling die dingen toch nog opzenden. Zeker als er met kredietkaarten betaald moet worden vertrouw ik het zaakje voor geen geld. Ook niet in winkels. En dan zeggen dat er mensen zijn die daarmee op restaurant durven betalen.

Downtime !

Behalve dat zo’n webhoster meestal een lege doos verkoopt, is een belangrijke adder bij (gratis) hosters dat ze vaak last hebben van ‘downtime’.

In gewone mensentaal is dat : het systeem ligt plat of waarvoor je betaalt hebt werkt eigenlijk niet (zoals het zou moeten). Downtime is iets wat min of meer bij alle ‘servers’ lijkt voor te komen, maar hoe meer je de ‘operators’ van die servers betaalt, hoe minder het zou voorkomen.

Bij die laatste redenering, hoe meer betalen hoe minder problemen, heb ik toch mijn twijfels maar zoals de Engelse toneelschrijver William Shakespeare reeds schrijf: het is misschien waanzin maar er zit logica in elke waanzin.

Oplossingsgericht werken … het goedkoopst en snelst

Na mijn lange zoektocht wilde ik toch een concreet resultaat bereiken op een zo gemakkelijk mogelijke wijze tegen een zo laag mogelijke prijs. Toen dacht ik: waarom niet beginnen bij wat al goed loopt en van daaruit een stapje verder zetten met wat ik al kan?

Dat bleek uiteindelijk de beste werkwijze. Wat al goed loopt is mijn wordpressblog op WordPress.com.

Eén van de mogelijkheden van deze blog is ze ‘upgraden’, opwaarderen dus, door via WordPress zelf een domeinnaam en hosting aan te kopen.

En wat bleek? Het was heel eenvoudig, redelijk goedkoop (vergeleken met de andere mogelijkheden toch) en alle betalingsmogelijkheden werden wonder boven wonder aanvaard. Dus heb ik via Paypal het domein tistje.com kunnen vastleggen, met meteen concreet resultaat. Nu alleen nog een mooi model kiezen bij mijn gratis visitekaartjesleverancier, en we zijn er.

Wat ik geleerd heb … in tijden van boosheid

Wat ik vooral geleerd heb is dat ik nog het liefst van al schrijf. Mijn blog ben ik zo’n vier jaar geleden begonnen om schrijfsels uit de keukenla te delen met anderen maar vooral ook om ze zelf terug te kunnen lezen.

Tijdens mijn zoektocht ben ik vooral erg boos en verdrietig geworden. Boos op het soort bedrijfjes dat in een luchtbel lijkt te leven, en naar mijn aanvoelen veel geld vraagt voor iets louter virtueel.

De prijzen in België zijn natuurlijk veel hoger dan in de omringende landen, maar ook die laatste swingen echt de pan uit. Terwijl ik me amper kan voorstellen welke kosten er dan wel zijn. Tenzij dataverkeer, hardware, rekenkracht, backups, stroom en personeel.

Al kan ik voor een website met domein, zonder addertjes (reclame, …) en zonder veel voorkennis echt niet meer dan 20 euro per jaar kwijt. Als het überhaupt functioneert, wil ik er dan wel nog iets bijdoen.

Tot slot … tistje.com zonder commercie

Voorlopig blijf ik dus rustig verder zoeken en doen waar ik (volgens mijzelf) goed in ben: schrijven over ervaringen. Op tistje, dot.com maar zonder commercie.

3 Comments »

 1. Het is je gelukt, daar gaat het om 🙂

  Gefeliciteerd!

  Ooit geweten overigens dat WordPress.com een soort afgeleide is van het open source project wordpress.org? Niet alle open source werkt optimaal, maar veel mensen zijn wel ernstig tevreden over in ieder geval WordPress (in de breedste zin van het woord).

  Like

 2. “Terwijl ik me amper kan voorstellen welke kosten er dan wel zijn. Tenzij dataverkeer, hardware, rekenkracht, backups, stroom en personeel.”
  Owla, ik zou die kosten en onderhoud niet onderschatten (en je vergeet nog de software ;)). Webhosting lijkt als eindgebruiker iets virtueel, maar dat is het helemaal niet. Niet dat dat die te hoge prijzen goedpraat natuurlijk.

  Open source software mag je ook niet over dezelfde kam scheren (de term heeft trouwens niets met gratis of goedkoop te maken, maar met een bepaalde filosofie), wordpress is gebruiksvriendelijk en draait toch goed?

  Maar goed dus dat je de eenvoudigste oplossing gevonden hebt 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s