Het positieve van beperkingen

Soms is het onderscheid tussen niet kunnen en niet willen gemakkelijk te maken. Soms is het veel moeilijker. Misschien is het de moeite iemand met autisme het voordeel van de twijfel te geven wanneer we het niet weten en veronderstellen dat ze het op dat moment niet kunnen. Eventueel kunnen we dan kijken wat hen stopt en of dat niet kunnen geen (positieve) strategie is om te komen tot een kwaliteitsvoller bestaan. Aangeven of tonen dat we iets niet kunnen kan positief zijn. Herstel niet wat niet gebroken is en kijk naar en waardeer wat wel mogelijk is, is wat we op zo’n moment in gedachten moeten houden.

– Geïnspireerd door de facebook-status van Autism Sparks

2 Comments »

 1. Sinds wanneer is autisme een ziekte, bepereking, handicap?
  Het is gewoon een andere ontwikkeling. En nee, geen ontwikkelingsstoornis.
  Een andere ontwikkeling. Neurotypicals noemen een andere ontwikkeling een ontwikkeling stoornis. Maar je kan alleen zeggen dat het een andere ontwikkeling is.

  Like

  • Dankjewel voor je reactie, Wouter. Ik apprecieer alternatieve, kritische ideeën maar ik denk toch dat je het een en ander met elkaar verwart.

   Volgens mij is autisme geen ziekte, maar mensen kunnen wel ziek worden als gevolg van hun autisme (bv energietekort of onbegrip voor beperkingen of inspanningen).

   Mijn autisme is voor mij persoonlijk (en voor anderen kan ik niet spreken) wel een beperking, omdat het mij beperkt in het uitvoeren van dagelijks taken. Ook als daar geen andere mensen bij betrokken zijn. Ik verwijs je graag naar de tekst ‘Alleen in de slaapkamer’ daarover.

   Ik ervaar er ook een handicap door, omdat de individuele beperkingen een gevolg hebben voor mijn maatschappelijk functioneren. Maar dat is zeker niet voor iedereen zo. Het hebben van autisme hoeft niet tot een handicap te leiden, en als iemand met autisme een handicap heeft, zal dat niet noodzakelijk in alle maatschappelijke situaties zo zijn. Peter Vermeulen van Autisme Centraal heeft daar trouwens ooit een interessante tekst over geschreven.

   Voor mij is autisme wel een ontwikkelingsstoornis. Enerzijds omdat de ‘andere ontwikkeling’ mij last bezorgt, anderzijds omdat autisme als ‘ontwikkelingsstoornis’ wordt benoemd. Maar ik wil daar niet over vitten. Een ‘informatieverwerkingsstoornis’ is ook best ok voor mij. Stoornis betekent trouwens niet ‘gestoord’ in de zin van ‘gek’.

   Schrijven dat autisme een ‘andere ontwikkeling’ is, dat is toch wel heel vaag, niet? Iedereen heeft immers een ‘andere’ ontwikkeling. Want iedereen is nu eenmaal anders. Ook dieren hebben een andere ontwikkeling. Dus die beschrijving houdt moeilijk stand.

   De manier hoe naar mensen met autisme gekeken wordt, is uiteraard bepaald door samenlevingsstructuren en cultuur. Maar dat is altijd zo geweest en dat is bij iedereen zo. Mensen met autisme werden een eeuw geleden zeker niet beter behandeld, misschien zelfs integendeel (want zonder erkenning). Dus autisme alleen toeschrijven als een cultureel symptoom, dat lijkt me te kort door de bocht.

   Ik wens je alvast het beste op je zoektocht naar een plaats voor je autisme in je leven (althans, ik vermoed dat je iemand met autisme bent).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s