Tien vooroordelen over (mensen met) autisme herzien …

Tien vooroordelen herzien tistje

 1. Dat mensen met autisme geen vrienden zouden willen hebben, klopt niet. Hoe vriendschap over het algemeen ingevuld en onderhouden wordt, botst wel eens met het beeld dat mensen met autisme ervan hebben en de ruimte die ze ervoor kunnen vrijmaken. Vriendschap is iets ongrijpbaar abstract.
 2. Dat mensen met autisme altijd verstandelijk beperkt zijn, is een misvatting. Het is ook onjuist autisme als een verstandelijke en/of psychische handicap te veralgemenen. Afhankelijk van de bron, zou 30, 50 tot 70% van de groep mensen met autisme verstandelijk beperkt zijn. Er zijn trouwens ook mensen met fysieke, psychische en/of zintuiglijke beperkingen en/of handicap. En dan zijn er ook nog mensen met autisme die denken dat ze geen enkele beperking hebben en/of normaal zijn.
 3. Het is een veralgemening dat mensen met autisme per definitie slecht opgevoed zouden zijn. Ouders hebben het wel vaak moeilijker, door onbegrip en moeilijk de weg vinden naar ondersteuning Andersom blijft, net als in de beste families, blijft een problematische opvoedingssituatie natuurlijk mogelijk.
 4. Dat alle mensen met autisme niet houden van alle vormen van aanraken, moet genuanceerd worden. Dit hangt af van de gevoeligheid, de nood aan voorspelbaarheid, en tal van andere niet-autismegebonden factoren. Sommige mensen met autisme knuffelen net heel graag.
 5. Dat rituelen moeten afgeleerd worden, is te kort door de bocht. Alles hangt af in welke mate deze rituelen vreemd of storend zijn, en welk plezier, welke ontspanning ze iemand zelf geven. Vaak zijn ze een manier om met stress om te gaan. Iedereen heeft namelijk rituelen (iets te drinken halen en zich voor de buis installeren om op hetzelfde moment naar de soap, het nieuws of het voetbal te kijken). Sommige rituelen geven vreugde aan het leven, andere belemmeren. Bezint voor je afleert!
 6. Het is een modeziekte autisme als een modeziekte te bestempelen, we wachten met ongeduld op de nieuwe collectie. Volgens sommige mensen is autisme zo oud als het tweede oudste beroep op Aarde, de administrator. Anderen zien het als het oudste deel van het psychotisch spectrum. Wat er ook van zij, autisme is geen modeziekte.
 7. Beweren dat mensen met autisme geen humor hebben, is een flauwe grap. Alleen is hun humor niet altijd even verstaanbaar voor mensen zonder humor.
 8. Als mensen met autisme gevaarlijk worden genoemd, getuigt dat vooral van blindheid voor de context van bepaalde berichtgeving of moeilijk verstaanbaar gedrag. In dat geval zouden we bang moeten zijn voor elke huisvader of huismoeder, omdat er om de haverklap wel zo iemand in de media komt die iets vreselijks heeft gedaan en waarvan niemand dat verwachtte.
 9. Wie zegt dat mensen met autisme geen gevoelens hebben, heeft weinig inlevingsvermogen, en maakt veel gevoelens los bij mensen met autisme (en hun omgeving), die vaak ver weg, en soms tegen zichzelf, worden geuit. Mensen met autisme tonen hun gevoelens vaak anders dan verwacht of verlangd wordt. Beleefdheid, het vormelijk tonen van gevoelens, ligt wat moeilijker. Als mensen met autisme gevoelens tonen zijn die meestal zo echt dat ze zowel de persoon als de omgeving overrompelen.
 10. Niet alle mensen met autisme hebben speciale gaven. Er zijn weliswaar een aantal mensen met autisme die uitzonderlijke kwaliteiten hebben, en er zijn ook savants die autisme of autistische trekken hebben. Maar het overgrote deel van mensen met autisme kan geen wonderen verrichten, is geen savant of top in een van of ander vak – of wetenschapsgebied. Deze ‘gewone’ mensen met autisme zijn echter wel speciaal omdat ze dag in dag uit min of meer, met het nodige kunst – en vliegwerk en (niet altijd passende) hulp, erin slagen te leven in vaak erg moeilijke tot vijandige omstandigheden. Samen met hun ouders en omgeving zijn zij de helden.

3 Comments »

 1. Doe er ook maar bij dat niet alle auti vriendelijk. Niet alle auti plichtsbewust. Niet alle auti aangenaam. Niet alle auti netjes. Niet alle auti verdraagzaam. Niet alle auti even gemakkelijk van aard. Alle auti zijn karaktergebonden zijn.

  Like

 2. Ik heb ook last van Auti een ben al ruim 70,
  Maar kan er goed mee opgaan,
  Ik wil graag met meer autie’s in contact komen.
  Hier ken ik weinig mensen ermee.
  Ik heb alle vormen bescherming van Covid gekregen, dus ik kan geen andere meer aansteken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.