Een brief aan Dikke Freddy …

9789460014567

Aan de heer Dikke Freddy
p/a Erik Vlaminck
Sociaal.net en Uitgeverij Vrijdag

Aan Zee, 30 juli 2016

Mijnheer De Meester,
Beste Freddy,

U kent mij niet, maar ik volg u al enkele jaren. Niet in de zin dat ik u stalk of lastig val, maar bij wijze van spreken, ik lees uw brieven, in kranten en tijdschriften, en hoor erover vertellen op colloquia, studiedagen en vormingssessies. Ik lees ook vaak uw brieven, die schrijver Erik Vlaminck zo vriendelijk is voor u op te tekenen, op Sociaal.net. Ook op Theater aan Zee, waar ik al vande eerste editie bij was (als vrijwilliger), heb ik uw geest horen rondwaren.

U bent dan ook bijna vijfentwintig jaar een chroniqueur van de marginaliteit, en schrijft voortreffelijk brieven aan politieke en economische beleidsorganen van België. U wordt omschreven als “een slachtoffer van sociale onrechtvaardigheid, bureaucratische regelwoede en plat winstbejag waarmee machtsorganen”. En dat bent u ook, zonder twijfel.

Bovendien: hoe u als dakloze, schuldenaar, gedetineerd, vermeend zwartrijder en uitkeringstrekker, samen met uw geestelijke vader, Erik Vlaminck, ten strijde trekt, vind ik buitengewoon eervol. Wat me daarbij vooral opvalt, en wat ik ook zie bij sommige mensen met autisme, is dat u de oorzaak van uw uitzichtloze situatie nooit bij uzelf zoekt. Het is steeds de samenleving, en haar tentakels, die het heeft verkorven. Zij reclameren, fulmineren, corrigeren en filosoferen. Net als u. Alleen doet u dat veel beter dan zij, of minstens authentieker. U overstijgt uzelf, en blijft niet steken in anekdotiek.

We zijn in die zin geestesgenoten. Net zoals ik bent u ook nooit aanwezig als er over u wordt gesproken. Als ze mij vermelden, dan is het onder de roepnaam Tistje, zelden met mijn officiële naam, Sam Al Peeters. Als men over u spreekt, dan is het meestal met uw roepnaam, Dikke Freddy, en zelden met uw voor – en familienaam, Freddy De Meester.

Net als ik hebt u  ook een schare aan (voormalig) hulpverleners, sociaal assistenten en trajectbegeleiders, en dito ambtenaren ontmoet in uw bewogen leven. Net als ik staat uw naam ook op tal van wacht – en andersgenoemde lijsten. En u bent wellicht, net als ik, vele doelgroepbenamingen gekregen in de loop der tijd, van multicomplex over multiproblematisch tot meervoudig gekwetst. Om maar te zwijgen over alle informele labels, zoals lastig, moeilijk, verblijvend in een vicieuze cirkel, weinig inzicht in eigen problematiek enzovoort.

Uiteraard zijn er ook veel verschillen tussen ons. U schrijft brieven, en kruipt in de pen tegen diverse onrecht, op papier en met pen. U schrijft naar burgemeesters, ministers, voorzitters van OCMW’s, uitbaters, … zelfs naar de Koning … en u doet dat voortreffelijk. Terwijl ik weliswaar beschik over een computer, met een basisabonnement van internet, maar gewoon een blog schrijf, zoals er zovele anderen zijn. Brieven naar anderen schrijven is mij dus nog niet gelukt.  Het zal misschien aan mijn autisme liggen, wie weet, iets waar u wellicht geen last van heeft (of het goed kan camoufleren).

Mijn enige correspondentie die naam waardig was met de Ombudsman van de NMBS, de Nationale Belgische Spoorweg, nu Vervlaamst naar B-Rail. Ik heb van deze brave man maar liefst 14 brieven gekregen, op kwaliteitsvol papier, waar jammer genoeg niets zinnigs in stond, behalve de hoop dat ik daarmee tevreden zou zijn.

Ook onze sociale status is enigszins verschillend. We zijn beiden erkend als kansarm en zonder werk, maar u bent ook arm, thuisloos en hebt schulden, terwijl ik een thuis heb en mijn schulden al bij al nog meevallen. Daarnaast hebben we beiden weliswaar beperkingen, maar de mijne zijn erkend en de uwe niet. Ook ga ik nooit op café, terwijl u dat wel doet (misschien vooral uit noodzaak).  Maar verder zou het, ondanks mijn taalgebruik en enigszins meer verzorgde uitstraling, tussen ons best klikken mochten we elkaar ontmoeten.

In uw nieuwste bundel Dikke Freddy aan Zee, die ik in de plaatselijke Standaard Boekhandel in stukjes heb gelezen (met dank aan de aardige verkoopsters aldaar), heb ik gezien dat u tegenwoordig in mijn omgeving woont, op het strand, tussen eb en vloed. Ik ken het daar goed, want tussen september en mei kom ik daar vaak. In deze tijd van het jaar is het daar goed toeven, al is het daar overdag veel te druk voor mij, en ’s nachts kan het er af en toe nog flink koud zijn. . Ik wil u bedanken voor die bundel, want het geeft mij een nieuw beeld over de plaatsen die u vernoemt.

Uw bundel geeft ook regelmatig herkenning. Zo heb ik ook vaak een plasprobleem, en bij hoge nood geen plasplan of computer in de buurt om het digitaal plasplan te consulteren. Op zo’n moment is het erg moeilijk om niet over te gaan tot wildplassen. Er is immers niet gauw een toilet in de buurt, en de horeca staat niet te springen voor niet-consumerende plassers.

Ik las bovendien dat u een Brusselaar hebt ontmoet bij wie de behoeftige medemens voor vijftien euro een parkeerkaart voor personen met een handicap kan kopen. Daarbij moet ik u teleurstellen. Aan zee is zo’n parkeerkaart namelijk vrij zinloos. Iedereen heeft er tegenwoordig zo een, aangezien bijna iedereen aan zee ofwel bejaard, ofwel aangesloten is bij een goed ziekenfonds, ofwel hulpbehoevend en minder mobiel is, ofwel (en dat is de kleinste groep) een handicap heeft. Bovendien is er geen plaats op dat beperkt aantal blauwe voorbehouden plaatsen omdat ze worden ingenomen door voyageurs, commerçanten, politie, bouwaannemers, madammen die 5 minuten parkeren om 2 uur te shoppen, en mijnheren die niet kunnen parkeren. Over een boete op zo’n voorbehouden plaats hoeft u zich alvast geen zorgen te maken. Zonde van het geld dus om zo’n kaart te kopen.

Omdat u vast meer te doen hebt dan mijn ellendig lange brief te lezen, hou ik het hierbij. Misschien zijn wij elkaar nog, en anders blijf ik u zeker volgen, in mijn gedachten natuurlijk, voor u mij, zoals sommige andere nozems, zou verdenken van stalking. Laat gerust iets horen via een van onze gezamenlijke (voormalige) hulpverleners, mocht u mij een brief terug willen schrijven.

Met autismevriendelijke groeten,

Sam. A. Peeters

Internet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.