‘Bang om op schoolreis te gaan, wat kan ik doen?’ … autisme en schoolreis

bang-om-op-schoolreis-te-gaan

Af en toe schrijft ook een jongere een mailtje of post er iemand van die leeftijd een reactie met een vraag. Zoals Danny (17). Hij mailt me het volgende. Ik heb autisme en moet dit jaar op schoolreis naar Turkije, maar ik zie dat echt niet zitten met pestkoppen, vliegen en al dat geweld daar. Ik ben bang, Turken zijn ook zulke gemene mensen. Heeft u raad? Zat u ook op een gewone school en hoe deed u dat toen u op school zat?

Eerst en vooral vind het ik het knap, Danny, dat je die vraag mailt, en hoe je jouw vraag verwoord. Ik zat ook op een gewone school, zij het dat ik buiten de school wel hulp kreeg van mensen. Toen ik je leeftijd had zat ik ook met die vragen. Ik werd ook gepest en de schoolreizen (soms een dag, soms meerdere, met overnachting(en)) vond ik erg vermoeiend en lastig.  De dagen nadien was ik vaak ziek en afwezig van school. Het had dus zeker geen meerwaarde voor mij, en belemmerde mijn verdere schoolleven.

Ik kan me dus wel enigszins voorstellen dat je niet graag meegaat op die schoolreis. Misschien heb je dat al eens gezegd aan je ouders of een leerkracht op school waar je terecht kan als er iets is. Met ‘zeggen’ bedoel ik niet alleen praten, maar eventueel iets op papier schrijven. Ze kunnen immers niet vanzelf weten wat er in jou omgaat of waar je mee zit. Laat je ook niet meteen afschrikken als ze kortaf zijn of het wegwuiven, herhaal het gerust enkele keren. Vraag of  je in plaats van mee te gaan een alternatieve opdracht kan doen, en dat je daartoe bereid bent.

Anderzijds kan een reis naar een bestemming die je niet gewoon bent (bv Turkije) mits een aantal aanpassingen (bv een kamer alleen, zodat je kan op adem komen en duidelijke afspraken) ook de kans bieden om bepaalde ideeën van een andere kant te bekijken.

Zo zal je wellicht merken dat lang niet alle Turken ‘gemene mensen’. Of dat het in toeristische centra in Turkije niet onveiliger zijn dan toeristische centra bij ons. Ook een eerste kennismaking met vliegen kan bepaalde deuren openen.

Het blijft natuurlijk aan jou en de mensen die jou goed kennen om daar een juiste beslissing over te nemen. Probeer je zorgen of angsten dus in de mate van het mogelijke te delen met mensen die er volgens jou iets aan kunnen doen. Laat weten waar je mee zit. Zoals je deze mail hebt gestuurd. Verder hoop ik natuurlijk dat ook het pesten op een of andere manier kan verminderen bij jou, en dat je goed afstudeert op je school.

2 Comments »

 1. Of een gesprek zin heeft betwijfel ik. Als de school openstaat voor autisme en de beperkingen dan zou het kunnen. Anders wordt het een gesprek van:”Ik wil niet mee want…” en krijg je de antwoorden van:”Het valt wel mee… Zo erg is het niet… Je moet het eerst proberen voordat je het weet…” en andere vormen van bagatelliseren, of ergere dingen zoals:”Iedereen moet gaan, als jij niet gaat dan gaat niemand…”.

  Ik zou een ander advies geven. Ja, praat erover en als het toch moet of ze “overtuigen” je dan gewoon op het moment dat de schoolreis begint weglopen. Ik heb het middel weglopen niet vaak hoeven te gebruiken maar als ik het deed dan werd er opeens heel serieus naar me geluisterd.

  Oh, en dat weglopen, je hoeft niet definitief weg te blijven, in dit geval gewoon even wachten tot de vlucht vertrekt en dan lekker rustig naar huis gaan. Je maakt een punt, en dat is wel het belangrijkste van dit alles. Laat je niet forceren en beslis over je eigen leven. Je gedrag wijkt toch al af van het “normale” dus waarom geen gebruik maken van dat vreemde vooroordeel? En niemand zal je straffen.

  Misschien moet ik het geen weglopen noemen maar gewoon wegblijven. Je hebt immers een ander doel dan daadwerkelijk weg te gaan zoals bij weglopen gebeurt.

  Like

  • @Outsider: Weglopen is inderdaad een middel, maar ik heb het niet hoeven te gebruiken, tenzij dan op schoolreis zelf, al zag ik eerder als een manier om een minder stressvolle plaats op te zoeken (en mijn eigen agenda te volgen).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.