Weg of wakker … autisme en politiek

autisme en politiek

Waar ook ter wereld beroert politiek de mensen. Of het nu gaat om de plaatselijke burgemeester, nationale parlementsleden of presidenten met internationaal aanzien. Dat schrijft Autisme Centraal op hun Facebook pagina. Soms komen die politici in de media, gaan ze verder, met constructieve voorstellen, af en toe wel eens met duistere achterkantjes.

Iedereen zou wel een mening hebben over politiek en de mensen die daar op een of andere manier elke dag mee bezig zijn. Autisme Centraal stelt zich op hun Facebook pagina vragen over de interesse en beleving van mensen met autisme van politiek. Leeft politiek bij mensen met autisme? Is politiek volgens hen saai of net boeiend? Beïnvloedt hun autisme volgens hen de manier waarop ze naar politiek kijken (of net niet)? Of zegt politiek hen net niets en zijn ze er geenszins mee bezig?

Er zijn volgens mij heel wat factoren die bepalen hoe ik naar politiek kijk en welke plaats het in mijn leven heeft. Daar hoort autisme bij door de andere manier van informatie verwerking en een anders aanvoelen van samen leven. Meestal vind ik politiek heel boeiend, omdat dit gaat om de organisatie van het samen leven in goede banen leiden of te verbeteren vanuit een bepaalde maatschappijvisie. Veel mensen doen aan politiek zonder het echt goed te weten.

Als het even kan, maar niet al te fanatiek volg ik het actueel nieuws. Jammer genoeg komt daarin vooral partijpolitiek aan bod. Dat blijft meestal beperkt tot een moddergevecht of een strategisch steekspel met moeilijke woorden en containerbegrippen.

Toch is politiek volgens mij veel meer dan dat, en zijn er ook heel wat politici die goede initiatieven lanceren en veel bijdragen tot de samenleving. Door buurten en wijken leefbaarder te maken, mensen eerder dan machines of belangen voorop te zetten. Door mensen te stimuleren om creatief of ecologisch te ondernemen. Door zoveel mogelijk mensen (onder andere met autisme) kansen te geven om zo zelfstandig mogelijk te zijn maar toch deel te nemen aan de samenleving.

Ook al wil lang niet iedereen dat alle mensen deelnemen of kansen krijgen. Omdat het hen stoort. Omdat ze zich niet willen aanpassen. Vanuit een zekere gemakzucht of behoudsgezindheid. Of gewoon vanuit vrees voor het verlies van een historische machtspositie.

Het boeiende aan politiek is volgens mij dat al wat erin gebeurt, zowel het goede werk als wat op misbruik of misverstand lijkt, een weerspiegeling is wat in de hele samenleving gebeurt. Zoals politiek dat in het nieuws komt, vaak het topje van de ijsberg is, maar daarrond allerlei groepen die invloed hebben maar die onbelicht blijven.

Natuurlijk zijn er thema’s, politici of partijen die mij minder interesseren. Omdat de thema’s te ver van mijn bed liggen. Omdat de politici vooral op effect uit zijn, minder op een betere organisatie en functioneren van de samenleving. Of omdat ze gewoon minder geïnformeerd zijn, of vaag, onverstaanbaar of dom spreken. Daarin speelt mijn autisme soms een rol, omdat ik iets gevoeliger ben voor mensen die verwarrend spreken of niet lijken te weten waarover ze het hebben.

Toch vind ik het belangrijk het politieke werk te blijven volgen. Onder andere omdat het ook aanleiding geeft tot veranderingen in mijn eigen leven. Want elke politieke verandering heeft volgens mij een invloed op het leven van elk van ons.

Daarom wil ik geïnformeerd blijven, en vind ik het te gemakkelijk om te vervallen in bitterheid, veralgemening van misbruiken, verzinken in protest of in clichés. Zeker omdat ik zeer bewust wil omspringen met die weinige keren dat ik mijn stem mag uitbrengen. Misschien ben ik dus een wakkere burger, maar ik probeer er alvast mijn slaap niet door te laten.

1 Comment »

  1. Ik denk wel dat de meeste – uiteraard begaafde – mensen met autisme de politiek wel volgen. Het maakt nu eenmaal deel uit van ons leven.
    Misschien kijken we wel meer bewust naar politiek, om de reactie van politici te kunnen inschatten of bijna voorspellen.
    De lijn die door de geschiedenis heen in de gebeurtenissen zit, stelt ons wel in staat om de logica (of ze nu logisch is of niet ) te snappen en de bokkensprongen van onze vertegenwoordigers beter te doorzien.
    En zoals Tistje zegt: als het even kan voelen we ons verplicht om via fora of adviesorganen zelf ons steentje bij te dragen aan een betere omgeving.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.