Als op een lentemorgen een voorbijganger … emoties in het dagelijks leven

Het is een ervaring die iedereen zou kennen. Dat elke voorbijganger een even levendig en ingewikkeld leven heeft als het zijne, als het hare, als het mijne. Een voorbijganger in een aanvankelijk vrijblijvende relatie. Bewoond door hun eigen ambities, hun vrienden, hun routines. Met eigen zorgen en ermee samenhangende waanzin. Een voorbijganger die zich onderscheidt van een zoeker in een zoekende relatie, een koper in een consulterende relatie en een co-expert in een co-expertenrelatie.

Een herkenbaar leven nochtans. De meeste relaties die ik heb, zijn die van een voorbijganger. Iemand die niet meteen vragen heeft. Een getuige van wie voorbijgaat. Een getuige van overweldigende geuren, van plotseling overvallend geluk of intens kussen of van iemand die niet meer weet waar hij naartoe gaat. Soms ook iemand die het spel bederft. Van een overvaller die net uitstapt om een bank te overvallen, van een jongen die net op het punt staat op zijn lief ten huwelijk te vragen. Of een voorbijganger die iemand vindt op straat, halfdood, die de ambulance belt en dan weer een silhouet in de straat wordt. Iemand die iedereen groet. Met ‘goedendag’ of een bescheiden knikje. En dan weer opgaat in het verhaal.

Een episch verhaal dat zich rondom mij voorzet. Zoals een mierenhoop die zich diep ondergronds langs alle kanten uitspreid. Met uitgebreide gangen die uitgeven op duizend andere levens waarvan ik het bestaan nooit zal kennen. Waarin ik slechts een enkele keer zal voorkomen. Als degene die ze een ogenblik zien tijdens het voorbijlopen. Als een koffie slurpende figuur op de achtergrond. Als een nevelig beeld dat voorbij flitst aan de andere kant van de autosnelweg. Als een zeldzaam zacht figuur zittend aan een zeldzaam fel verlicht raam, gezien vanuit een voorbijrijdende trein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.