‘Hoe zie je het verdere leven?’ … autisme en toekomst

Vicky (29) specialiseert in de psychiatrie en bedankt me, via het formulier op deze blog, voor de interessante bijdragen. ‘Je vult vooral het 1000 vragen aan jezelf-experiment op een heel eigen manier in’, schrijft ze. ‘Wat ik echter nog niet vaak aan bod zag komen, is je toekomstbeeld. Kan je hierover wat schrijven? Ook al heb je er misschien niet meteen zicht op?’

Het is altijd leuk om te lezen dat mensen iets hebben aan mijn blog. Zeker als ze in hun beroepsleven nu of later in contact zullen komen met mensen met autisme, in welke functie dan ook. Het is ook juist opgemerkt dat ik niet zo vaak over mijn toekomst schrijf. Er is immers zoveel wat nu of straks gebeurt, en nog zoveel meer van daarnet, verderaf en vroeger dat zich opwerpt, om over te schrijven, dat stilstaan bij de toekomst er vaak niet van komt. Als ik andere mensen mag geloven, die het hebben over ‘leven in het nu’ en ‘geen plannen maken voor later’, doen zij dat evenmin. Bovendien zouden mensen die echt van het leven willen genieten zich niet om de toekomst bekommeren. Dus waarom zou ik er dan mee bezig zijn?

Er zijn natuurlijk ook andere redenen dat ik niet veel met de toekomst bezig ben. Zo is er angst dat spreken over de toekomst ongeluk zal brengen of dat mijn toekomstbeeld weggelachen zal worden. Bijvoorbeeld omdat het onrealistisch, wishful thinking of doemdenkerij zou zijn. Ik ervaar ook veel onzekerheid als ik met de toekomst bezig ben.

Het is vooreerst lang niet zeker hoeveel toekomst er nog is, en of het nog wel de moeite is om er iets over te denken. Daarnaast heb ik geen overzicht  over hoe het eruit ziet, en hoe ik dat zal invullen. Vandaar dat ook dat er mee bezig zijn mij niet zo’n goed gevoel geeft, en ik de neiging heb wat later komt grijs-zwart tegemoet te zien. Ook over het verleden heb ik het niet graag, maar hoewel mijn leven niet over rozen ging, herinner ik me daar vrij goed dingen over.

Zoals iedereen heb ik natuurlijk wilde en minder wilde plannen, dromen en wat ik nog graag zou doen en beleven, met wie, wanneer, waar en waarom. Sommige plannen zijn realiteit geworden, andere blijven bestaan en nog andere hebben mettertijd een andere vorm aangenomen.

Mijn toekomst zal er vermoedelijk vooral uit bestaan mijn plannen, die grofweg dezelfde zijn als die van andere mensen, in overeenstemming te brengen met nog onvoorspelbare gebeurtenissen en nieuwe evoluties in bestaande beperkingen, zowel van mezelf als van de omgeving.  Die plannen bestaan dan vooral over nieuwe invalshoeken ontdekken in de relatie met mijn liefste, nieuwe initiatieven op werkvlak, andere creatieve toepassingen, (her)ontdekkingsreizen … kortom, waarmee ik bezig ben hier en nu maar zoals het nooit voorheen is geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.