10 tips voor daten als persoon met autisme … autisme en daten

 1. Een date is een neveneffect van een goed leven uitbouwen, geen examen van geleerde versiertrucjes
  Een date is een ontmoeting van twee mensen die elkaar nauwelijks kennen voor een leuke activiteit. De kern is iemand ontmoeten en met gemeende interesse kennis maken, in een situatie waarin je echte aandacht kan hebben voor de ander.
  De grootste valkuil als je wil daten is, volgens mij, in te gaan op allerlei aanbiedingen om te leren daten. Van versier – of flirtcoaches tot allerlei louche types die denken dat ze je, tegen grof geld, in geen tijd kunnen leren een succesvol liefdesleven op te bouwen.  Om maar te zwijgen van artikels met bedenkelijke methodes of seksistische trucjes, om, al dan niet met hogere opleiding, vrouwen te versieren of seks te scoren. Het autisme zal zich er niet minder door stellen.
  Omgaan met anderen, en daar proberen plezier aan te beleven, vanuit een leven dat je enigszins op orde hebt, daar begint het volgens mij mee. Of dat nu gebeurt door een gezellig etentje thuis met anderen, een samenkomst rond een gedeelde passie, samen naar een concert gaan, mensen die je ontmoet bij een intrigerende lezing, met een groep mensen een korte citytrip maken, een dagje naar een festival, een sportieve actieve dag, of iets anders.
 2. Daten begint met buitenshuis komen en min of meer leuke ervaringen kunnen opdoen.
  Volgens mij begint het allemaal met goede en leuke ervaringen opdoen zonder dat er iets verwacht wordt. Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.  Als dat jezelf niet lukt, kan het goed zijn anderen erbij te betrekken. Iemand die je goed kent, die tips kan geven (die het clichématige overstijgen). Of een hulpverlener met ervaring met autisme die je mee op weg kan helpen.
  Ook voldoende vertrouwen en steun krijgen van mensen uit je omgeving (ouders bijvoorbeeld), als je met iemand afspreekt, is belangrijk. Als man of vrouw met autisme heb je evenveel en misschien zelfs meer recht op blauwtjes lopen en fouten maken als anderen.
 3. Jezelf er klaar voor voelen anderen, die je niet goed kent, te daten.
  Op welke manier ik mensen ook leer kennen … ik neem meestal heel wat tijd om een ander te leren kennen voor het tot een eerste ontmoeting komt. Van iemand geen beeld hebben, wie hij of zij is, en dan al ontmoeten, ik vind dat erg griezelig. En ik kan er ook niets mee. Zeker bij online daten lijkt het me goed om niet te snel te gaan.
  In alle online contacten vertrek ik vanuit achterdocht. De een kan daar al wat beter mee om dan de ander, maar meestal geeft dat geen problemen. Als mensen veel informatie vragen, of bepaalde rare vragen beginnen stellen, of veraf wonen, neemt die achterdocht nog toe, en haak ik af. Ook in profielen vul ik zo weinig mogelijk in. Ik probeer ook niet te overdrijven of oneerlijk te zijn.
 4. De ‘autistische’ nee kunnen weerstaan maar ook naar jezelf luisteren
  Drempelvrees om nieuwe sociale situaties mee te maken neemt bij mij vaak twee vormen aan.
  Een eerste is de ‘autistische nee’, de weerstand die ik voel voor verandering, is er omzeggens altijd, maar kan mits weten waar ik voor sta wel overtrekken. Die ‘autistische nee’ overwinnen kan door allerlei anti-stress middeltjes, maar vaak nodig om vooruit te geraken. Ik probeer het echter niet te vaak te doen om niet uitgeput te geraken.
  Een tweede vorm is de intuïtie of mezelf niet goed voelen bij wat er gaat komen.  Als er iets duidelijk is, of ik kan het me niet verbeelden hoe het zal gaan, of allerlei informatie past niet bij elkaar, dan geef ik er ook de brui aan. Het is belangrijk ook die twijfel ernstig te nemen.
 5. Bepalen wanneer voor jou een afspraakje geslaagd is, en wanneer je jezelf er niet meer goed bij voelt.
  Maak vooraf voor jezelf uit wat volgens jou een leuke ontmoeting is, en wat volgens jou het tegendeel is, en wat je daaraan kan doen (mogelijks hard weglopen).Bij die voorbereiding hoort volgens mij ook bepalen wanneer een date succesvol is, wat je ervan verwacht. Als een uitstap samen fijn is geweest, ontspannen, aangenaam, en je jezelf kon zijn, dan is dat volgens mij al een succes. Komt er iets meer van (vriendschap, vervolgafspraakjes), dan is dat mooi meegenomen.
 6. Zie er goed uit, let op de eerste indruk en wees verzorgd
  Sommige mensen zijn voor een afspraakje erg bezig met hoe ze eruit zien. Terwijl de leukste ontmoetingen meestal gebeuren op momenten dat je niet op je paasbest bent. Volgens mij is goed passende, fris gewassen en verzorgde kledij het best. Geen kledij die is afgewassen, of met scheuren of vlekken dus. Advies door iemand die jouw smaak kent of van jouw leeftijd kan geen kwaad.
  Naar het schijnt kijken een man eerst naar de ogen van een vrouw. Daarna daalt zijn aandacht af naar haar lach en haar boezem. Nadien krijgt het haar, de lichaamsbouw en het gewicht, de benen, de stijl en haar achterwerk aandacht. Als laatste is een man geïnteresseerd in haar grootte. De minste aandacht gaat naar haar huid.
  Een vrouw zou het eerst kijken naar de ogen van een man. Daarna naar zijn lach en gestalte, zijn haar, zijn stijl, zijn gewicht, zijn huid, de vorm van zijn gezicht. Pas daarna naar zijn achterwerk en het minst van al interessant is zijn neus.
  Een afspraakje met een vrouw met behaarde benen, te zware parfum en lelijke kledij doet me verlangen naar opstappen. Ook het stemgeluid of een bepaalde blik kan een afknapper zijn. Vrouwen zien het naar het schijnt niet meer zitten bij het zien van onverzorgde nagels, teveel beharing, een onverzorgd of ontbrekend gebit, slechte mondhygiëne, opvallende juwelen en doordeweekse of te opvallende kledij.
 7. Weet duidelijk met wie, wanneer en waar je afspreekt voor een date
  De grootste twee onzekerheden in een date zijn volgens mij wie je gaat ontmoeten, en hoe lang het ongeveer duurt. Sommige afspraakjes duren maar enkele seconden, bij andere verzeil je in een avontuur dat een heel leven duurt.
  Meestal weet ik wel wie ik ga ontmoeten, maar in een andere situatie dan gewoonlijk komt iemand meestal heel anders Ook al is een date meestal niet met iemand die je al heel lang kent, is het toch belangrijk te weten wie hij of zij is, en of er dingen zijn waarop je moet letten (gevoeligheden, wat je best doet en niet doet).
  Het kan ook nuttig zijn iemand anders te verwittigen dat je gaat daten, die je vervolgens kan bellen in geval van nood. Hoewel contextblindheid niet bij iedereen even sterk optreedt, is het toch belangrijk rekening te houden dat je beeld van iemand misschien niet juist of onvolledig is.
  Daarnaast is het goed duidelijk te zijn over waar en wanneer je afspreekt. Elders staan te wachten, of een uur te vroeg of te laat komen, is niet echt leuk.Waar kan je zoal afspreken?  Het populairst scoort de bioscoop. Gevolgd door een actieve date, naar een concert of humoristisch toneelstuk. Ook een romantische uitje, zoals ritje per koets door de stad, of een wandeling op je lievelingsplek kan. Zolang je zorgt dat elk op het gemak is. Het minst succes kent het dinertje, dat zou al behoorlijk wat lichaamstaal vergen. Bij voorkeur is een uitje een combinatie van iets leuks, iets leerrijks en iets lekkers.
 8. Wacht niet op het juiste moment
  Op het juiste moment wachten om iemand te ontmoeten, of om initiatieven te nemen om ervaringen op te doen in het daten, is geen goed idee. Dat juiste moment is er immers nooit. Meer zelfs, leuke ontmoetingen komen meestal op het meest onverwacht moment.
 9. Jezelf voorbereiden kan geen kwaad maar hou mate
  Het kan geen kwaad jezelf een beetje voor te bereiden op de date.  Als je weet waarin de ander geïnteresseerd is, kan je daar wat over opzoeken. Gewoon om te weten waar de ander het over heeft als het ter sprake komt. Het is toch beter om op vertrouwd terrein, over wat je weet, te blijven bij een afspraakje. Anderzijds is het ook belangrijk niet te veel uit te wijden (of te enthousiast) te worden over je ‘fiep’ of preoccupatie. Verder is ‘authentiek’ (jezelf zijn) volgens mij het beste.
 10. De afronding is belangrijker dan het begin.
  Eindeloos veel boeken zijn er intussen geschreven over de goede beginzin. Sommige mensen zouden er zelfs lang op oefenen. Om ze op het moment zelf grandioos te vergeten of te verknallen.
  Het einde is volgens mij echter het lastigste en meest onwennige moment van de date. De meeste dates zouden eindigen met een knuffel of een kus op de wang. Maar het kan ook gerust anders. Met of zonder aanraking. Door te vragen of je elkaar nog zal zien, door contactgegevens uit te wisselen.
  Het kan best dat een date niet is wat je ervan gehoopt hebt (al kan het wel). Sommige mensen daten in de hoop een levensgezel te vinden, een duurzame relatie, anderen willen er eerder een vriendschap overhouden. Maar het klikt lang niet altijd even goed. Als je ervan genoten heb, mag je dat natuurlijk wel laten weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.