‘Hebben mensen met autisme een hekel aan zoenen?’ … autisme en relaties

“Mijn partner en ik zijn al een jaar of zes samen. Alles loopt prima tussen ons, alleen wil het zoenen maar niet lukken. Sinds anderhalve jaar ben ik erachter gekomen dat zij autisme heeft. Zelf is zij er nog niet helemaal uit, maar volgens onze huisarts is dat normaal. Ook dat autisten niet intiem zoenen, zou volgens hem vanzelfsprekend zijn. Dat zou emotioneel en zintuiglijk teveel zijn voor hen. Uw blog komt als geroepen, ik dacht: laat ik die Tistje toch eens vragen hoe dat nou zit, dat zoenen en autisme. Kan u mij daar iets meer over vertellen?”, vraagt Ayla (33) uit Nederland via het contactformulier.

Je stelt me in elk geval een interessante vraag, Ayla, of toch minstens een vraag die regelmatig in mijn mail komt. Al lijkt het initiatief van zoenen, dus iets meer dan de kus uit beleefdheid of vriendschap, toch vooral van vrouwen te komen, die het missen bij hun man. Of misschien niet zozeer het initiatief, maar eerder het waar, het wanneer, het hoe en wellicht ook waarom er gezoend wordt.

Ik kan daar inkomen, want ik weet ook niet altijd goed wat het goede moment, de goede manier, het goede motief en de goede plaats is om mijn liefste eens goed vast te pakken en, om het even plat uit te drukken, een tong te draaien. Wij lossen dat op door dat vaak te oefenen (trial en error). Lang niet iedereen is zo lichamelijk en het wordt ook niet altijd geapprecieerd.

Mijn schoonouders – nogal geremd in lichamelijkheid – vinden dat zoenen en elkaar vastpakken erg hinderlijk. Zelfs iets ‘typisch voor mongolen’. Niet de inwoners van Mongolië, zoals je zou denken, maar mensen met het syndroom van Down. Die zijn, in hun ogen, zeer lichamelijk zijn en iedereen zouden zoenen. Alle sympathie voor mensen met Down trouwens. En daarnaast heb je natuurlijk ook mensen die naar Rain Man verwijzen, die zoenen vooral als ‘nat’ aanvoelt.

Om iemand te zoenen heb je volgens mij veel vertrouwen nodig, zowel vertrouwen in de ander als in jezelf. Het is volgens mij toch een stuk van jezelf dat je blootgeeft, en een stuk van een ander die je dichtbij (of soms zelfs in) je mond toelaat. Zoals Elvis Costello het zingt in ‘I’ll never fall in love again’, ‘Wat gebeurt er na een meisje te kussen? Je krijgt bacteriën en een grote verkoudheid’. Costello zingt eigenlijk hetzelfde wat Rain Man zoveel jaren eerder zei. Uiteraard is de ene persoon zintuiglijk ook gevoeliger voor prikkels dan de andere. Zo kan het zijn dat lipstick of bepaalde voedingsstoffen irritatie  of overprikkeling zouden kunnen veroorzaken bij het zoenen. Of gewoon de ervaring van iemands hoofd zo dicht bij het jouwe zou al afkeer kunnen uitlokken.

Volgens mij is echter het belangrijkste dat zoenen vooral een middel is om iemand te tonen hoe graag je de ander ziet. Dat kan op heel wat verschillende manieren en als je elkaar graag ziet is het volgens mij het beste met elkaar rekening te houden. Dat is, toch volgens mij, een blijvende zoektocht. Zo zijn er manieren van intimiteit en liefde die mijn liefste niet graag heeft, en dingen die ik niet graag heb, en daar proberen we een evenwicht in te vinden. Soms zijn er drempels waar autisme een rol bij speelt, soms zijn het verwachtingen die we halen uit de media, opvoeding, voorbeeldfiguren of omgang met anderen. Soms weten we niet hoe we bepaalde (soms wel idiote) veronderstellingen in ons hoofd hebben gehaald.

Dat autisten niet intiem zouden zoenen, zou ik zelf niet durven veralgemenen, evenmin als de andere aannames van uw huisarts. Vermoedelijk is hij goed in zijn vak maar heeft hij nog maar weinig verschillende mensen met autisme gezien of gesproken. Als hij natuurlijk al open staat voor de idee dat mensen met autisme kunnen spreken. Er zijn wellicht mensen met autisme voor wie zoenen emotioneel en fysiek voor overprikkeling zorgt. Bij mij is dat in de fase van verliefdheid ook vaak het geval. Ook bij mensen zonder autisme zorgt zoenen (vermoedelijk) voor een overweldigend gevoel, en ook bij hen zijn er mensen die om een of andere reden zoenen iets vies vinden. Mogelijks kan u uitleggen wat zoenen voor u betekent en samen zoeken naar toch goed liefde en intimiteit beleven samen. Tussen zoenen en niet-zoenen bestaan immers heel veel variaties. Geen vijftig tinten grijs, weliswaar, maar toch wel vijftig tinten liefdesvreugde.

1 Comment »

  1. Goed blog Tistje. En voor de degene die het vroeg. Ook ik ben autischtisch, inmiddels al 15 jaar samen met mijn lief (hij heeft geen autisme) en ik zoen wel degelijk met hem. En ik ken nog meer mensen met autisme die gewoon zoenen met hun lief! De uitspraken van je HA duiden inderdaad op weinig en/of geen goede kennis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.