10 tips om een inkijkje te krijgen in leven met autisme … autisme en beeldvorming

 1. Gesprek(ken/activiteit(en) met verschillende mensen met autisme en/of directe omgeving. 

  Daarbij noodzakelijk is een open luisterende houding (veronderstellingen rond autisme achterwege houden) en weten dat mensen met autisme heel verschillend zijn (en in de eerste plaats mens), waardoor je aan de hand van één of enkele mensen met autisme geen kennis kan pretenderen. Denk bij een gesprek ook aan een boek of een online conversatie. Op de website Participate-Autisme kan je ook terecht voor filmpjes waarin mensen met autisme en hun omgeving het hebben over thema’s en ervaringen uit hun dagelijks leven.

 2. Persoonlijke getuigenis of themalezing bijwonen van een (ervarings)deskundige

  Tijdens een persoonlijke getuigenis vertelt een persoon hoe het voor hem of haar is te leven met autisme. In een themalezing wordt er een bepaald thema belicht vanuit ervaringskennis of een opleidings  – of onderzoeksperspectief.  Beiden kunnen elkaar aanvullen en een inkijk geven in het leven met autisme, zeker als de deskundige of beroepskracht zijn of haar ervaringen met mensen met autisme in de themalezing brengt. De meeste getuigenissen gebeuren binnen het kader van een getuigenisnetwerk, dat vaak ook supervisie en omkadering voorziet.

 3. Inleef sessie met medewerking van ouder/persoon met autisme bijwonen of laten doorgaan

  Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens de inleefsessie kan je zelf aan de hand van concrete opdrachten ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. Via diverse inleefmethodieken kan je een impressie krijgen van wat  ‘autistisch denken en voelen’ concreet is. Deze inleef sessies kunnen ook op of naast de werkvloer, in scholen … plaatsvinden en zijn bedacht en (mee)begeleid door mensen met autisme. Meer informatie kan je vinden op de website van de Vlaamse Vereniging Autisme.

 4. Vorming of workshop rond autisme meemaken

  Een aantal organisaties geeft doorheen het land ook workshops, vormingen en lezingen rond autisme. Bij voorkeur kies je voor een vorming of workshop van een organisatie die directe ervaring heeft met mensen met autisme die een bijdrage geleverd hebben aan de vorming en/of er op het moment zelf aan meewerken.  Op de website Participate Autisme staat een overzicht van vormingsdiensten.

 5. Artikels in tijdschriften van autismeorganisaties volgen (zoals VVA-Magazine, Sterk!, …)

  In tijdschriften als het VVA-Magazine en Sterk!, het tijdschrift van Autisme Centraal, kan je regelmatig artikels vinden die met directe inbreng of vanuit samenwerking tussen deskundigen, ouders en mensen met autisme zijn geschreven, en toegankelijk een inkijk geven in leven met autisme.

 6. Blog of vlog van persoon met autisme en/of ouder en/of partner van volgen

  Diverse mensen met autisme, partners, ouders, broers of zussen … schrijven op het internet een blog of houden een vlog (videoblog) bij. Ze bieden elk met hun eigen stijl een inkijkje in het dagelijks leven met autisme, of reflecteren over bepaalde ervaringen.

 7. Documentaire bekijken gemaakt door organisaties van en met mensen met autisme

  Naast de gewone of commerciële televisie – of radioprogramma’s rond autisme, zijn er ook documentaires die gemaakt zijn door organisaties of mensen die een zo divers mogelijk beeld willen geven.

 8. Actieve deelname gezamenlijke activiteit of vrijwilligerswerk met mensen met autisme

  Een mogelijkheid om met mensen met autisme kennis te maken, of in contact te komen met hun directe omgeving, kan je ook aansluiten bij een van de diverse activiteiten die doorgaan (in Vlaanderen bijvoorbeeld de Bruggendag en de Bluerun)  Een andere mogelijkheid is een handje toe te steken in een van de vele vrijwilligersinitiatieven of in het netwerk van de autismegemeenschap.

 9. Aansluiten bij sociale media groep of community

  Wie niet bevreesd is wat dichterbij te komen, of liever online gaat, kan zich natuurlijk ook aansluiten bij een van de vele sociale media groepen of pagina’s (zoals de mijne bijvoorbeeld) of een community volgen op het internet. Ook de autismeorganisaties, thuisbegeleidingsdiensten en tal van andere groepen in de autismegemeenschap hebben vaak hun stek op een of meerdere sociale media.

 10. De autismetelefoon bellen of een vraag stellen op een blog van iemand met autisme

  Een vragen stellen rond een bepaald thema of een ervaring met (iemand met) autisme, kan bijvoorbeeld via de Autismetelefoon van de Vlaamse Vereniging Autisme, of door een vraag te stellen via sociale media of via een blog van iemand met autisme. Het is niet steeds zeker dat je via die weg ook antwoord krijgt, maar het is het proberen waard.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.