April 2015

 30 april 2015 – Vier vragen voor verandering

Wil ik het? Is het nodig? Kan ik het? Zou ik het eens proberen? Dat zijn geen gemakkelijke vragen, maar ze bepalen grotendeels hoe ik leef. En misschien hoe u leeft. We gaan immers allemaal, elk moment, om met verandering. In deze tekst probeer ik deze vier vragen verder te duiden.

27 april 2015 – Bartleby … werken als rare snuiter

Ik lees graag. Het liefst van al verhalen. Van mensen, dieren, dingen, gebeurtenissen, ervaringen. Het liefst zonder een duidelijke rode draad, maar met een intrigerende filosofische grond. Eén van de meest intrigerende verhalen vind ik ‘Bartleby the Scrivener: A Story of Wall Street’ van de Amerikaanse schrijver Herman Melville. In deze korte bespreking probeer ik te beschrijven waarom dit is. Onderaan is een verfilming toegevoegd vanop Youtube.

23 april 2015 – 10 Tips voor (jonge) mensen met autisme

Tien tips voor jonge mensen met autisme van Tistje – geïnspireerd door de vraag van een vader met een jongen met autisme (via de Vlaamse Vereniging Autisme)

16 april 2015 – ‘Hoe belangrijk is voorbereiding voor jou?’

Maité (23) stuurt me een mail met de vraag: Hoe belangrijk is een voorbereiding voor jou? Is het niet beter dat een mens zijn of haar energie spaart om alert te zijn in de situatie? Alles is voor iedereen toch altijd anders? Wat een voorbereiding voor mij betekent, en waarom het in die betekenis belangrijk is, probeer ik deze blog uiteen te zetten. Het gaat voor mij vooral om weten wat en wat je niet moet voorbereiden. Door een voorbereiding hoef je niet alles ter plekke te verzinnen en kan je open staan voor het onverwachte, de spreekwoordelijke ‘klop aan de deur’ van de unieke levenskans.

13 april 2015 – Een droomthesis …

Stel even dat je uitverkoren zou zijn voor een ‘make a wish’-actie, wat zou je dan wensen? Zelf zou ik wensen dat mensen die onderzoek naar autisme doen zich minder zouden focussen op de oorzaken maar op het alledaagse leven aangenamer maken.  Al zal deze wens misschien wel een droom blijven.

12 april 2015 – ‘De zomer komt eraan en ik wil graag daten. Kan je me uitleggen hoe dat gaat?’

Kenneth (23) mailt me: ‘De zomer komt eraan en ik wil graag daten, maar weet niet wat dat voorstelt. Ik heb er eerlijk gezegd ook angst voor. Ik las dat jij een vriendin hebt, kan je mij tips geven om een lief meisje te leren kennen? Kan je me uitleggen hoe daten gaat?’ In deze blog ga ik in op wat ik als daten zie, en geef ik vanuit eigen ervaring enkele tips.

9 april 2015 – 5 wegen tot religieuze beleving bij mensen met autisme

Vijf wegen waarlangs mensen met autisme tot religieuze beleving (kunnen) komen. Geïnspireerd door de gedachten van Olga Bogdashina rond religie (in een discussiegroep op het sociale nieuwsmedium Linkedin).

6 april 2015 – De autistische persoonlijkheid

Een citaat van Olga Bogdashina, hoofdonderzoek aan het Internationale Instituut voor Autisme, over de autistische persoonlijkheid, die zou helpen bij het activeren van de mogelijkheden van autisme, maar niet bij alle individuen met autisme zou ontwikkelen.

5 april 2015 – ‘Telkens wanneer ik een persoon met autisme zie, leer ik iets nieuws’

Een citaat over wat Uta Frith leerde tijdens haar werk met mensen met autisme in Exploring autisme: a conversation with Uta Frith / Howard Burton (Open Agenda Publishing, 2013)

4 april 2015 – Hoe ga je om met (de verslaggeving van) je medisch dossier?

Kirsten (34) maakt als studente geneeskunde een scriptie over mensen met een psychische beperking en hun globaal medische dossier. Ze mailt me met de vraag hoe ik de informatie in dit dossier, de informatieoverdracht, de verslaggeving beleef. Of ik hier inzage in krijg, hoe ik de communicatie hierover ervaar en welke verwachtingen ik hierover heb? In deze blog een poging tot antwoord.

3 april 2015 – Meester Frank en de Wereld Autisme Dag

Op 2 april was het Wereld Autisme Dag. ‘s Avonds nam ik deel van een paar rondetafelgesprekken (aan een vierkanten tafel) en herinnerde ik me Meester Frank, leerkracht van het vijfde lager onderwijs. Een autist-avant-la-lettre in de tijd van vroeger. In deze blog enkele herinneringen aan hem en enkele bedenkingen van de boeiende maar vermoeiende avond, zoals het autistisch leven dus.

1 april 2015 – Een overzicht hulpverlening voor mensen met autisme … dat zoek ik

Lisa (33) mailt : “Ik zoek al lang naar een handig overzicht van ondersteuning voor mensen met autisme. Er zijn zoveel verschillende vormen van hulp, met elk hun eigen voorwaarden, en ik vind het een echt doolhof. Hoe komt het dat er nog niemand een begin heeft gemaakt dit overzicht te maken? Of ken jij iets wat ik over het hoofd heb gezien?” In deze blog probeer ik daar een antwoord op te formuleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.