April 2016

21 April 2016 – MENSEN MET AUTISME GAAN VAAK MET TAAL OM ALSOF HET KUNST IS …

Ralph James Savarese in Autism in a decentered world van Alice Wexler (Psychology Press, 2016) over het beelddenken van mensen met autisme, de esthetische betekenis die mensen met autisme volgens hem geven aan taal, en de rol van de context van kunst daarbij.

21 april 2016 – ‘TJA, DAT HEB JE MET EEN AUTIST HÉ’

Janneke van Bockel in Uitlegmoeder: leven met een tiener met autisme (Lannoo, 2016) over haar tienerdochter met autisme die voor het eerst vriendinnen heeft en hoe ze open spreekt over haar autisme.

20 april 2016 – JUST ADD WATER … OP – EN NEERGANG VAN EEN SURFKAMPIOEN MET AUTISME

Just Add Water: a surfing savant’s journey is het verhaal van de Australische Clay Marzo, een man met autisme die erg goed kan surfen. Het boek vertelt de op – maar ook neergang van Marzo in de professionele surfwereld, maar is ook het verhaal van zijn weg naar een diagnose autisme. In deze blog bespreek ik kort het boek, dat ik eerder middelmatig vond.

20 april 2016 – ‘IK ZIE ER IN FEITE OUDER UIT DAN IK EIGENLIJK BEN’ … ONTMOETING MET VROUW OP BUS

De vrouw die naast me zit op de regiolijnbus – voor mij gewoon een zoals alle andere – is op weg naar huis. Van toen ze opstapte, was duidelijk dat ze iemand zocht. Iemand die naar haar luisterde. Ik werd de ‘uitverkorene’ (ironisch bedoeld) en in deze blog vertel ik hoe ik haar verhaal onderging, toch een luisterend oor had volgens haar en wat er allemaal door mijn hoofd ging vooraleer ik afstapte.

17 april 2016 – ‘Als Leo zich slecht voelt, is hij een beetje een autist’

Luca Caioli over voetballer Lionel (Leo) Messi in Messi: het ware verhaal van een jongen die wereldster werd (Thomas Rap, 2011) over de autistische trekjes van Lionel ‘Leo’ Messi en zijn ware aard.

14 april 2016 – Als hij geen drie keer per dag ‘ik zie je graag’ zegt …

Psychiater Dirk de Wachter in Borderline times: het einde van de normaliteit (Lannoo, 2016) over vrouwen die hopen dat hun man, van wie ze denken of weten dat hij autist is,, verlangen dat hij via therapie briljant welsprekend wordt, zoals er vrouwen zijn de een borstvergroting bestellen als ze een D-cup willen.

13 april 2016 – De geniale autist als hedendaagse superheld

Thijs Lijster in De grote vlucht inwaarts: over cultuur in een onoverzichtelijke wereld (De Bezige Bij, 2016) over de veelzeggende verschijning van de superheld in de gedaante van een geniale autist.

12 april 2016 – EEN VREEMDSOORTIGE LOYALITEIT

Olivia Laing in De eenzame stad: over de kunst van het alleen-zijn (De Bezige Bij, 2016) over hamsteraars, de loyaliteit tegenover hun spullen en autisme.

11 april 2016 – BELEDIGD !

Ik ben beledigd, al gebeurt het niet vaak. Minder vaak dan mede-autisten op fora, in sociale media en op blogs. Er is zoveel om beledigd over te zijn, Het zou zelfs eigen zijn aan mensen met autisme om zich beledigd te voelen (of om te beledigen). Hoe dat zijn, en hoe ik omga met mijn beledigd gevoel, dat staat in deze blog.

8 april 2016 – Een band met suikerbonen

Een band met autisme heb ik, die had ik al maar nu heb ik ze ook letterlijk, toegezonden via de post, van Autisme Centraal. Samen met een doosje suikerbonen of doopsuiker zoals ze die in Vlaanderen soms noemen. Vandaar deze foto, en mijn band met suikerbonen.

7 april 2016 – Mijn negen Engelstalige autismeboeken …

In deze blog bespreek ik kort de negen titels van Engelstalige boeken over autisme die in mijn bibliotheek staan, waarvan vier nog niet voorheen op Tistje werden vermeld.

4 april 2016 – Over de vreemde oude man die overdag in zijn auto leeft …

In onze straat zit een oude man dag in dag uit in zijn auto. Van negen tot vijf, dan gaat hij terug naar zijn huis aan de overkant. In zijn huis is alles keurig geordend. Eenmaal ben ik er binnen geweest, sindsdien is er een soort band met de man. In deze blog vertel ik hoe dat kwam.

2 april 2016 – Wereldautismedagwens

Een wereldautismedaywens van Tistje … in het Engels dit keer …

1 april 2016 – Kleur het groen ! – Wereldautismedag

Morgen kleurt de wereld groen. Of toch dat deel dat niet blauw kleurt voor de Wereldautismedag. In deze blog gaat het daar nochtans wel over. Net zoals de actie ‘Ik heb een band’ van Autisme Centraal als de campagne ‘Authentisme’ van de Vlaamse Vereniging Autisme. En, eerder onverwacht, een filosofe met autisme die uitlegt waarom zowel autisme als filosofie haar leven hebben verrijkt.