December 2014

31 december 2014 – Tistje – jaaroverzicht 2014

Het eindejaar overzicht van Tistje.com voor ons zesde blogjaar. Met de traditionele statistieken en wensen voor een nieuw jaar.

30 december 2014 – Waar ligt de grens tussen blijven uitleggen en in herhaling vallen?

Lowie (21) vraagt zich af waar de grens ligt tussen iets blijven uitleggen en (volgens hem nodeloos) in herhaling vallen. Mensen zeggen me vaak dat ik in herhaling val terwijl ik gewoon duidelijk probeer uit te leggen hoe iets in elkaar zit. Ik krijg namelijk vaak het gevoel dat ik niet overkom, dat mensen niet mee hebben wat ik hen wil zeggen’. In deze blog ga ik in op in herhaling vallen bij mensen met en zonder autisme.

30 december 2014 – Hoe reageert een autist op een ontrouwe partner?

Saskia heeft een vriendin die gehuwd is met een partner met autisme. Haar vriendin heeft al heel wat doorstaan, schrijft Saskia, en ze is sinds een paar maanden een relatie begonnen. Haar vriendin is daardoor helemaal open gebloeid maar twijfel nog om hem te verlaten. Ze vreest dat haar man met autisme het misschien niet zal overleven. Het liefste van al zou ze haar relatie én haar man houden. Nu weet de vriendin niet goed hoe haar man zal reageren mocht de ontrouw duidelijk worden (of gewoon verteld worden). Ze vraagt zich af of ik vanuit mijn eigen ervaring inzicht zou kunnen geven in hoe deze man zou kunnen reageren. In deze blog ga ik voorzichtig in op deze vraag.

29 december 2014 – ‘Wat gaan we daaraan doen?’

Wat gaan we daaraan doen? is een vraag die een kennis van mij, Mike, af en toe krijgt te horen. Zeker als hij bij een van zijn begeleiders langs komt. 2015 wordt voor hem het jaar van de waarheid. Samen met hem blik ik terug op zijn carrière van de afgelopen dertig jaar en ook wat vooruit. Maar eerst gaat hij op ‘afzondering’, om de eindejaarsoverzichten te ontvluchten.

29 december 2014 – Had Beethoven echt autisme (of was hij gewoon doof)?

Jolien (22) uit het Nederlandse Wassenaar wil graag weten of de componist Beethoven, wiens muziek ze in haar hart heeft, echt autisme had. Of was hij ‘gewoon’ doof? Voor zover ik geloof hecht aan postume diagnoses, kan je volgens mij niet zeker zijn dat Beethoven (of wie dan ook in het verleden) autisme zou gehad kunnen hebben. Het is misschien cru om te zeggen maar voor mij leven overleden kunstenaars in deze tijdsdimensie vooral verder in hun kunst.

28 december 2014 – Kunnen hamsters de sociale vaardigheden van jonge kindjes met autisme verbeteren?

Maria (70) uit het Nederlandse Drachten stuurt mij de vraag of hamsters de sociale vaardigheden van jonge kindjes met autisme kunnen verbeteren. Ze heeft zelf twee hamsters en merkt dat haar kleindochter er ontspannen en opener door wordt. In deze blog ga ik in op haar vraag.

27 december 2014 – ‘Met alleen yakkity yaks zaten we nu nog in grotten’

Een (oude) quote van Temple Grandin hernomen in het tijdschrift Humo van 23 december 2014 naar aanleiding van de vertoning op de Belgische televisie van de biografische film ‘Temple Grandin’.

27 december 2014 – Hoe kan je weten of iemand autisme heeft?

Hoe kan je weten of iemand persoon met autisme is? Het is een van de vragen die ik af en toe via deze blog krijgt. Het meest voor de hand liggend is het te vragen aan de betrokkene zelf. Maar er zijn nog andere mogelijkheden.

26 december 2014 – Kan je als autist rijk worden?

Eleonora (19) uit Amsterdam mailde mij onlangs de vraag: ‘Kan je als autist rijk worden?’. Al van vroeg op school had ze die wens. Nu studeert ze Sociale Geografie aan de Universiteit. Het antwoord op deze vraag (over talenten ontwikkelen, middelen beheren, armoede beperken, enzomeer) is uiteraard maar een aanzet vanuit eigen ervaring.

24 december 2014 – Kwaliteitsvol bloggen … altijd een beetje prutsen

Onlangs mailde een consultant me met het aanbod mijn blog door te lichten op de kwaliteit van de content. Deze blog gaat dieper in op wat dat precies mag zijn, die kwaliteit van een blog. En waarom vind ik dat Tistje een kwaliteitsvolle blog zou kunnen zijn?

23 december 2014 – Persoonlijkheid … fascinerend complex

Persoonlijkheid … is iets fascinerend maar complex. In deze tekst ga ik in op dit begrip en hoe ik het in mijn leven heb ontmoet en wat ik erover weet (en heb gelezen).

21 december 2014 – Autisme en feesten … de laatste weken van december

Tijdens het kerstshoppen waren we niet alleen, veel mensen maar ook veel liefdadigheidsorganisaties. Een kleine bezinning is in deze tijden wel op zijn plaats. Al was het maar hoe ze je doorkomt zonder al te veel emotionele of energetische builen.

19 december 2014 – ‘Wij zijn allen verantwoordelijk als het gaat om autisme’

Psycho-analytisch/dynamisch geïnspireerde quote uit ‘From Fragmentation to Coherence: Explaining autism and derealisation/depersonalisation in the context of child development (Uitgeverij Eburon, 2014) van Sacha van Rood rond de verantwoordelijkheid voor autisme. Het boek verklaart autisme vanuit het begrip derealisatie/depersonalisatie (tijdelijk verlies/afstand/uitzoomen uit de realiteit)

19 december 2014 – Hoe kan ik mensen met autisme het best begeleiden?

Mindmap met enkele verzamelde ideeën op het internet op fora van ouders en mensen met autisme rond de vraag hoe mensen met autisme in de begeleiding het best benaderd en/of geholpen kunnen worden.

14 december 2014 – De queeste naar de oorzaken van autisme …

Wat veroorzaakt autisme? Je kan die vraag intikken in Google – of één van de vele andere zoekmachines. Of je kan jezelf eindeloos leeswerk, blokkeren van reclames voor al te gekke therapieën en slecht vertaalde Wikipedia-artikels besparen.

14 december 2014 – Communicatie vergt courage …

Een citaat over wat communicatie bij mensen met autisme met een verstandelijke beperking bemoeilijkt naast eigen lichaamstaal, van orthopedagoge Kathleen Peeters in Praktijkboek over oplossingsgericht werken en visualisaties bij mensen met autisme met een verstandelijke beperking. Visualiseer wat helpt! van C. De Rijdt, B. Serrien en Ch. Van Dam (Maklu, 2014)

13 december 2014 – ‘Hoe kan ik mijn autisme leren kennen?’

Hoe kan je je autisme leren kennen als je een diagnose hebt gekregen? In deze tekst vertrek ik van de aanleiding om een diagnose te krijgen, en de vraag wat er daarna mee te doen. Voor een deel zal een diagnose de aanzet zijn tot een persoonlijk groeiproces, en voor een deel ook een start van je eigen autisme leren kennen. Door deel te nemen aan een basiscursus autisme bijvoorbeeld. Of door aan te sluiten bij een van de passgroepen. Door online deel te nemen aan fora, of gewoon door zelf een blog te schrijven.

11 december 2014 – Opvallend hoe beperkt je eigen kijk soms is …

Citaat van orthopedagoog Gerrit Vignero over afstand nemen van bepaalde vooroordelen in ‘De draad tussen cliënt en begeleider. De emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van personen met een verstandelijke handicap’. (Maklu, 2014)

11 december 2014 – Happy few

“Jij behoort toch echt tot de happy few, hoor. Tot die elite van gelukkige, positief gestemde, sociale autisten die iets van hun leven hebben kunnen maken.” Waarom ik niet en misschien toch wel tot die happy few behoor, en wat ik daar mee bedoel.

10 december 2014 – Kaartjestijd …Wat doe je met ongewenste kaartjes?

Elk jaar, rond dit moment, herinner ik me haar, mijn oma zaliger, toen ze bezig was met haar ‘rode boekje’, haar adresboekje dat bulkte van de adressen van bekenden en minder bekenden, die een kerst – en/of nieuwjaarskaartje kregen. Wij zetten haar traditie verder en sturen ook van die ‘echte kaartjes’ (geen virtuele) rond. Toch sturen wij, net als haar, kaartjes naar mensen met wie wij contact hebben, en met wie dat contact goed is. Niettemin krijgen we af en toe kaartjes van mensen met wie in ruzie zijn, of die nare ervaringen oproepen. Waarom doen ze dat? Geen idee, maar in deze tekst ga ik op zoek naar hun motieven en vooral, wat doe je met zulke kaartjes?

2 december 2014 – Ontdooid van de wegkijkblik … autisme inspireert

Wat je in de krant leest, kan soms voor verwarring zorgen. Zeker als het wat confronterend raak is beschreven of als iemand je een opsteker geeft die niet meteen overkomt. Dat gebeurt in een interview van schrijver Mustafa Kör, bezieler van het project ‘Ontdooid’, in De Morgen afgelopen weekend. In de laatste alinea wordt daarin een dichteres met autisme vermeld. Terwijl zij het misschien anders ziet, wordt haar een pluim gegeven.

2 december 2014 – Examens en faciliteiten … studeren met autisme

Waar vind je informatie over wat er bij een examen komt kijken, en wat je er als persoon met autisme over moet weten? Op de website Kabass bijvoorbeeld. In sommige opleidingen kan je ook faciliteiten aanvragen als persoon met een formele diagnose autisme. Zelf heb ik gedaan. Voor mondelinge examens bijvoorbeeld. Om studenten te vermijden die op het laatste moment doen alsof ze studeren bijvoorbeeld.

1 december 2014 – Een man die zijn hele leven met autisme had geworsteld

Een fragment uit Billy de kat: redder in nood (The House of Books, 2014) van Louise Booth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.