December 2015

30 december 2015 – De PanAm-glimlach versus de Duchenne-lach

Fragment uit Iedereen kan schilderen: roman van de schrijfster Eva Curvers (Atlas Contact 2014) over hoe een personage in het boek een stuk van het diagnostisch proces naar autisme beleeft, namelijk het onderscheiden van de volgens hem (het personage is mannelijk, blijkt later) echte en onechte glimlach..

24 december 2015 – ‘Precies wat ik graag had gehad’

Een voorbeeld aangebracht als ‘leugentje om bestwil’ (passend bij de kerstperiode) in het kader van communicatie, uit Autisme: werkboek sociale vaardigheden van Maureen Aarons en Tessa Gittens (Acco, 2009)

22 december 2015 – Binnen de golf …

De surf-analogie toegepast op autisme door Dan Webber in Surfism: The fluid foundation of consciousness (CreateSpace Independent Publishing, 2012)

20 december 2015 – Twee vrouwen met autisme … veel gemeen, veel verschil

Twee vrouwen met autisme aan het woord in het artikel ‘Wij hebben een psychische stoornis’ van Michelle Iwema in Goed Gevoel, 16 december 2015. Een bespreking van dit artikel.

18 december 2015 – ‘Haar coiffure onderstreept haar pathologie’

Redenering van een psychiater (met niet al te veel voeling met autisme) tijdens een diagnostisch onderzoek in een bespreking met team en ouders bij een vrouw met een vermoeden met autisme.

17 december 2015 – ‘Autisten bewegen zich als vissen in de zee van Big Data’

Stern-journalist Christian Ewers in “Der Erstaunliche Karrière eines Autisten, der Frührentner war, bei einem Start-up anheuerte und jetzt von headhuntern gejagt wird” (‘De verbazingwekkende loopbaan van een Autist, die leefde op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, bij een opstartend bedrijf aangenomen werd en nu gegeerd wordt door talentzoekers’) (Stern, 17 december 2015) (vrije vertaling uit het Duits en eigen selectie) over der ervaringen van een man met autisme in een bedrijf en talenten van mensen met autisme op het internet.

17 december 2015 – Wat wel en niet werkt … de eigen oplossing

Els Mattelin in Oplossingsgericht werken met mensen met autisme: het werkt (Sociaal.net, 17 december 2015) over wat wel werkt en niet werkt, en de rol van de eigen oplossing van iemand met autisme daarin.

17 december 2015 – Relaties … veeleisend, verwarrend en soms pijnlijk

Hoe relaties aanvoelen voor Wendy Lawson, een vrouw met autisme. overgenomen uit de brochure ‘Autisme begrijpen’ van Participate Autisme (die u gratis kan downloaden onderaan op de website van Participate Autisme)

16 december 2015 – Begrijpen en begrepen worden, een hele kunst …

Hilde Geurts in ‘Nederland in ideeën 2015: dit wil je weten’ door Mark Geels & Tim van Opijnen (Mavin Publishing, 2014) over de wonderlijke kunst van het communiceren, bij mensen met en zonder autisme.

16 december 2015 – ‘Lang niet iedere autist is een rotzak!’

Gelezen op een nieuwsforum op Google over politiek en maatschappij onder het thema ‘Toeristen uit Syrië’ van een persoon die stelde dat lang niet iedere persoon met autisme een rotzak is, en dat het individu waarover het ging daarom geen autist is. Evenmin als zijn zus.

15 december 2015 – ‘Waarom beredeneert mijn ouder alles vanuit zichzelf?’

Lies Wenselaar (kinder – en jeugdpsychiater) in Integrale hulpverlening aan ouder met psychiatrische en/of verslavingsproblemen en hun kinderen: een praktisch handboek voor de hulpverlener (Bohn Stafleu van Loghum, 2015) over hoe een kind een ouder met autisme mogelijks aanvoelt en welke rol de (laattijdige) diagnose daarin kan spelen.

15 december 2015 – ‘Geluk is veel te abstract’

Fragment uit het boek ‘Asperkids’ van Jennifer O’Toole waar ze vertelt dat ze Temple Grandin in een televisieprogramma zag spreken over haar interesses, maar dat ze niet uit de woorden geraakte als het over iets abstracter ging, zoals geluk.

15 december 2015 – Hier wordt geen gras uitgetrokken, daar echter …

Voorbeeld onder ‘communicatie met mensen met autisme’ van Hilde De Clercq (ouder-professioneel, auteur) … overgenomen uit de brochure ‘Autisme begrijpen’ van Participate Autisme (die u gratis kan downloaden onderaan op de website van Participate Autisme).

14 december 2015 – ‘Nee, zo zijn autisten bijlange niet’

De mening van een ‘kenner’ over (mensen met) autisme opgevangen na een Tuppeware-party door een (anonieme) mevrouw die ik sprak, van wie de dochter onlangs een diagnose autisme kreeg. Alle verwijzingen en namen zijn verwijderd.

14 december 2015 – Een epidemie van handelingsverlegenheid

Fragment van Bruno Vanobbergen (Vlaams kinderrechtencommissaris) in Het kind van onze dromen (Uitgeverij Terra-Lannoo, 2014) over handelingsverlegenheid van professioinals, waardoor ouders en leerkrachten onzeker worden.

13 december 2015 – E-health en autisme …

Beknopt verslag van de bijdrage van dr. Davy Nys aan de jaarlijkse studiedag van het expertisecentrum Autisme Centraal over e-health en autisme, en welke bijdrage ict in de zorg en ondersteuning voor mensen met autisme kan leveren, wat de eventuele valkuilen zijn, en wat positief kan gaan. Tot slot ook enkele tips voor de overheid.

13 december 2015 – Het gissende brein: gevolgen voor ons denken over autistisch denken

Een beknopte samenvatting van de bijdrage van Peter Vermeulen op de jaarlijkse studiedag van Autisme Centraal over Het gissende brein en mogelijke gevolgen voor ons denken over autistisch denken

13 december 2015 – Autisme bij je man, wat dan?

Korte samenvatting van de bijdrage van Dr. Els Blijdt over ‘autisme bij je man’ op de jaarlijkse studiedag van Autisme Centraal. Dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys (Inter-Psy, Groningen) spreekt op de jaarlijkse studiedag van Autisme Centraal over hoe een vrouw met een man met autisme toch inzicht kan krijgen in de rol van het autisme in de relatie. Dat is uiteraard niet het enige dat aan bod moet komen.

13 december 2015 – Een autismevriendelijke psychiatrische opname …

Een beknopte samenvatting van de bijdrage van psychologe Sylvie Carette (Autisme Centraal) en Professor Dr. Jean Steyaert over de resultaten van een bevraging bij (jonge) mensen met autisme rond hun ervaringen bij een psychiatrische opname en de uitdagingen van een autismevriendelijke en zinvolle psychiatrie.

13 december 2015 – Studiedag Autisme Centraal 2015 … beknopt verslag

In deze blog een overzicht van wie kwam spreken op de voorbije jaarlijkse studiedag van het expertisecentrum Autisme Centraal. Zoals psychologe Sylvie Carette en psychiater Prof. Steyaert over een autismevriendelijke psychiatrische opname, Dr. psychologie Els Blijd over ‘autisme bij je man, wat dan?’, orthopedagoog Davy Nys over ‘E-health en autisme’ en van Peter Vermeulen over ‘het gissende brein: gevolgen voor ons denken over autistisch denken’. De linken op de titels verwijzen naar een korte samenvatting van iedere lezing op deze blog.

12 december 2015 – ‘Soms zijn logische sociale beslissingen foutief’

Een citaat van Temple Grandin overgenomen uit de brochure ‘Autisme begrijpen’ die hoort bij de informatieve website Particpate-Autisme. Over het systeem dat zij hanteert om tot sociale beslissingen te nemen en waarom die soms foutief kunnen zijn.

11 december 2015 – ‘Hij is gewoon normaal, dat zeg ik je’

De samengevatte reactie van een familielid van iemand met autisme die ik opving toen een man kreeg te horen dat een familielid dat hij goed meende te kennen autisme had.

11 december 2015 – “Slagen is één ding, gelukkig zijn een ander” 

Peter Vermeulen en Steven Degrieck in Mijn kind heeft autisme: gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners (Lannoo, 2015) (ook best interessant voor begaafde mensen met autisme die zich in geen van de vermeldde categorieën kunnen vinden) over niet alleen afmeten van de toekomst van mensen met autisme aan gangbare maatschappelijke maatstaven.

11 december 2015 – Sympathie, maar geen echte empathie

Margaret Dewey, moeder van een zoon met autisme op de informatieve website Participate-Autisme over het verschil tussen sympathie en empathie bij het zien van hongerlijdende mensen op de televisie.

10 december 2015 – Als je niet meer kan dan je doet … The Bridge seizoen 3

Het derde seizoen van The Bridge, een Deens-Zweedse misdaadreeks met rechercheur Saga Noren, die autismetrekken zou hebben, ligt in de rekken. Een beschouwing rond het personage, de actrice die Noren speelt (Sofie Helin) en haar visie op mensen met autisme en hun communicatieve stijl. En waarom we niet te snel mensen (met autisme) mogen beoordelen.

9 december 2015 – Waarin hoogsensitiviteit verschilt van autisme

Wat de verschillen tussen autisme en hoog sensitieve persoonlijkheid is, volgens Elaine Aron, schrijfster over boeken rond HSP.

9 december 2015 – Live vanop het winterijs

Live vanop het winterijs, weliswaar kunstijs, bericht ik over het gebeuren dat rond mij plaatsvindt. Het schaatsen zelf, dat uiteraard eerder een aanleiding is voor alles wat daar rond plaatsvindt.

8 december 2015 – Op weg naar kerst en nieuwjaar …

Straks is het kerst en oud & nieuw, en dat vraagt uiteraard de nodige energie. Hoe beleef ik de feestdagen en ga ik om met de uitdagingen in die periode door bepaalde (soms onrealistische) verwachtingen? In deze blog schrijf ik erover.

5 december 2015 – Als hij maar gelukkig is …

Fragmenten uit het één van de twaalf verhalen, dat van Vincent, uit het Zoekende zonen: als twintigers het spoor kwijtraken van Inge Delva (Van Halewyck, 2015) dat de moeite waard is om te lezen. Het verhaal van Vincent wordt verteld door zijn (alleenstaande) moeder, tevens ouder van 2 dochters zonder autisme.

5 december 2015 – ‘Dat autisten geen gevoel hebben, dat is niet waar’

Fragment uit ‘Verbonden met jou’ van Gea Veldkamp waarin de hoofdfiguur, Emma, leert omgaan met het rapport waaruit blijkt dat haar man, Stijn, een autistische stoornis heeft, net als hun zoon.

4 december 2015 – ‘Als iemand me zou zeggen wat ik mag verwachten …’

Fragment van schrijfster Patricia Robbins in Play fair with love (Hodder & Stoughton, 2015) over een vader die een gevoel van hopeloosheid heeft bij de herkenning en toekomst van zijn zoon met autisme.

3 december 2015 – ‘Ik wil gewoon het juiste zeggen en doen’

Clay Marzo in Just add water: a surfing savant’s journey (Houghton Mifflin Harcourt Publishing, 2015) over zijn ervaringen met communicatie als persoon met autisme en piekvaardigheid surfen.

2 december 2015 – ‘Stop met je als een lul te gedragen tegenover autisten’

Geciteerd en vertaald van de Engelstalige blog The Autism Anthropologist: autism seen from an anthropological perspective van de Britse student sociale antropologie aan de Universiteit van Cambridge Ben Belek.

2 december 2015 – ‘De waarheid over autisme ligt in het midden’

Quote van Jasper Wagteveld, Nederlands ervaringsdeskundige, in een interview op de website van IQ Coaches Nederland, over te weinig nuance in de beeldvorming rond autisme in onze samenleving