Februari 2015

27 februari 2015 – Alsof ik worstel om een ander te worden

Eigen tekst, geschreven na het lezen van Haruki Murakami’s South of the Border, West of the Sun. De ‘ik’-figuur valt niet noodzakelijk samen met mijn persoon. Een kwestie van identiteitsontwikkeling?

27 februari 2015 – Kan je jezelf voorstellen?

Kaat uit Den Haag (Nederland) mailde me volgende vraag: Kan je jezelf eens voorstellen? Je naam, leeftijd, hoe je aan je diagnose bent gekomen, hoe mensen je autisme herkennen en wat je goed kan? Wat zie je als verplichtingen, in welke mate pas je je daar aan en hoe weten we dat het niet meer lukt? Wanneer kan je bijvoorbeeld echt jezelf zijn? In deze blog probeer ik op al deze vragen in te gaan.

22 februari 2015 – Formule autisme

Onlangs vroeg iemand me eens op een rijtje te zetten wat er zoal bepaald als autistisch benoemd gedrag zou kunnen verklaren. ‘Alsof je autisme in een formule kan vatten’, ging toen net door mijn gedachten. Maar stel dat het dan toch in zo’n vorm zou gegoten worden, hoe zou het er dan uitzien? Wie weet als onderstaande poging. Wil dit wel met het nodige Noordzeezout nemen alstublieft. Steeds voor verbetering vatbaar.

21 februari 2015 – Negen sleutels tot inzicht in autisme

Is autisme eerder bekend dan gekend en hoe kan je (mensen met) autisme dan echt leren kennen? De vraag zou er een kunnen zijn op een examen van studenten psychologie of een opgave voor een essay-wedstrijd van de ouder – en familievereniging. Ik probeer er in deze blog een antwoord op te verzinnen. Met negen sleutels om leven met autisme beter te leren kennen.

19 februari 2015 – Welke vraag heb je aan de man/vrouw met de kristallen bol?

Mocht een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, je toekomst of iets anders over jezelf kunnen vertellen, wat zou je willen weten? Deze vraag kan je meteen verwerpen als onzinnig maar naar gewoonte, en uit respect doe ik dat niet, en probeer er in deze blog over na te denken.

19 februari 2015 – Efficiënte inclusie boven integratie op de werkvloer …

“Personen met autisme worden in werksituaties vaak verwacht zich aan te passen om mee te draaien, en in dat proces hun autisme zoveel mogelijk weg te cijferen. Werkgevers en collega’s zouden daarentegen beter het autisme van deze werkkrachten actief benutten en van binnenuit leren hoe ze met hun werknemers met autisme zodanig kunnen omgaan dat zij zich net als anderen in zekere mate ‘thuis op de werkplek’ voelen. In die mate dat ze zonder angst zouden kunnen communiceren over bepaalde drempels of mogelijke verbetering zodat de organisatie (collega’s, hiërarchische structuur) in zijn geheel kan profiteren van hun inbreng op de werkvloer” Alan Kriss, CEO Specialisterne Canada (Specialisterne is een Deens bedrijf met sociaal oogmerk dat mensen met autisme uitzendt voor specifieke functies).

18 februari 2015 – Oefen je wel eens bij het telefoneren?

Marianne (32) uit F. vraagt: oefen je een telefoongesprek soms vooraf in? Zo ja, waarom? Het gebeurt wel eens, bij moeilijke gesprekken, dat ik een gesprek oefen, het voorbereidt op een blaadje, en ‘naspeel’ met mezelf. Telefoneren proberen ik wel zoveel mogelijk te vermijden.

17 februari 2015 – Kan broccoli autisme verzachten?

Elisa (21) uit Oss (Nederland) mailt me de volgende vraag: Ik las onlangs dat broccoli het lijden aan autisme een beetje kan verlichten, zodat euthanasie of opsluiting in instellingen vermeden zou kunnen worden bij de lichtere vormen. Hoe sta je hier zelf tegenover als patiënt met autisme?

14 februari 2015 – Meer dan een leeftijd …

Hoe oud ben jij? Net als bij intelligentie en rijkdom is het antwoord zoveel meer dan een getal. In deze tekst probeer ik er een antwoord op te verzinnen, dat verder gaat dan ‘u heeft daar geen zaken mee’.

10 februari 2015 – Autisme en depressie

Naast een negatief zelfbeeld blijkt depressie bij mensen met autisme een vaak voorkomende last. Exacte cijfers bestaan er niet, maar men schat dat 20 tot 30% van de mensen met autisme een bijkomende (vorm van) depressie hebben. Cijfers om voorzichtig mee te zijn, want overschat én onderschat tegelijk. Hoewel in elk geval hoger dan het gemiddelde bij de bevolking. Wat is depressie precies, hoe komt het voor bij mensen met autisme, wat is het verschil tussen depressief gedrag en autisme? Wat zijn de oorzaken (biologisch, psychologisch, sociaal)? En wat kunnen we eraan doen (als omgeving, als depressieve persoon)? Door wie kunnen we ons laten begeleiden, en moet het altijd met pillen? En kan een depressie ook positief zijn? Deze en andere vragen komen aan bod in deze neerslag van notities bij de lezing van mevrouw Sylvie Carrette (psychologe, Autisme Centraal) voor de VVA-regio Oostkamp.

9 februari – Voorgoed ongeschikt …

Het moment dat mij het meest is bijgebleven, dat is de militaire keuring, bij oproeping van de verplichte legerdienst. Zowel het moment zelf als de weg ernaar toe, toen ik iemand ontmoette met een tragisch verhaal. Maar ook het wachten in de wachtzaal. Uiteindelijk bleek het verdict: voorgoed ongeschikt.

7 februari – Nooit zomaar een kopje koffie …

U krijgt een kopje koffie aangeboden. Wat doet u? Voor sommige mensen is dat snel beslist. Het wordt ja als het ja is, en nee als het nee is. Toch bedenken ze best eens voor ze die beslissing nemen. Zeker als dat in het kader van een sollicitatie, in een therapeutische context of bij een date is. Het kan immers een test zijn.

5 februari – Hoe laat is het?

Hoe laat is het? Misschien zullen we het nooit weten, maar in deze post alvast een poging tot antwoord op deze filosofische vraag.

2 februari – Vergeefse zelfverbetering als ultiem genot …

Vergeefse zelfverbetering als ultiem genot … wie streeft het tegenwoordig niet na? Elk op zijn of haar manier uiteraard, en ik doe dat door af en toe een veel te moeilijk boek mee te nemen uit de bibliotheek. Wat er dan gebeurt … dat leest u in deze veel te moeilijke blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.