Januari 2015

31 januari 2015 Ermee beginnen  …

Ermee beginnen … met om het even wat maar vooral met schrijven … lukt niet altijd even goed. Uitstellen lukt beter. Ook met om het even wat. Zeker het begin. Maar misschien hoef ik me daar niet teveel zorgen over te maken. Want zijn begin en einde niet gewoon hetzelfde?

29 januari 2015 Zelf uitzoeken wat het beste is … en een visie op ABA

Prof. Herbert Roeyers (Universiteit Gent) in een artikel in het weekblad Dag Allemaal over de ABA-therapie en waarom deze in België minder toegepast wordt. Naar aanleiding van de keuze van voetballer Laurent Ciman (Standard Luik) en zijn vrouw om in Canada de ABA-therapie te proberen voor hun vierjarig dochtertje met autisme. In het artikel komt ook Kelly, moeder van twee kinderen met autisme aan het woord.

20 januari 2015 – Dat januarigevoel toch

Het zogenaamde januari-gevoel is er niet een van voldragen enthousiasme, eerder een weerspiegeling van het weer en al te veel onmogelijk te realiseren goede voornemens. Maar een geluk bij een ongeluk, het eindigt. Meer bepaald op de eerste februari.

18 januari 2015 – Mijn man heeft hulp vermijdend gedrag en autisme. Ik wil hem helpen, wat kan ik doen?

Hulp vermijdend gedrag is tegenwoordig vooral bij (oudere) mannen (en vrouwen) een epidemie. Niet enkel bij mensen met autisme dus. Dit gaat erg breed en wordt zelfs gepromoot door de overheid. Maar wat kan je doen als je partner met (een vermoeden van) autisme dit doet? Daar gaat dit artikel op in.

18 januari 2015 – Vijf vragen aan … Roos (vrouw met autisme)

Het is wat vreemd om je eigen liefste te interviewen. In dit interview spreekt Roos vooral als vrouw met autisme vanuit eigen ervaringen. Onder andere over hoe de impact van onbegrip voor het anders-zijn, een (laattijdige) diagnose en (goede) ondersteuning. 

17 januari 2015 – In het midden van de nacht

De aanloop tot slapen duurt een poos. Om dat te bespoedigen, zijn er een aantal trucjes. Desondanks lig ik vaak stil bij wat ik fout gedaan heb die dag. Zowel door iets niet te doen (te zwijgen), wel te doen op de verkeerde manier of gewoon verkeerd te doen. In deze blog ga ik daar dieper op in..

13 januari 2015 – Langs zeven lantaarnpalen

Er is een theorie die beweert dat we ons zouden oriënteren aan de hand van zeven lantaarnpalen. Zoals elke theorie is deze weliswaar waardevol maar ook een inperking en eenzijdig. Zelf ga ik op vlak van theoretiseren eerder ambachtelijk te werk en spring van theorie naar theorie. In het licht van lantaarnpalen..

12 januari 2015 – Persoon met een boodschap

Een groep studenten vroeg mij onlangs: Stel dat je tien tot vijftien minuten krijgt om als persoon met autisme of als bevoorrechte samenlevende voor de camera een boodschap mee te geven aan de samenleving. Dit filmpje zou dan verspreid worden op alle sociale media en op het internet beschikbaar zijn. Zou je dit doen en welke boodschap zou je dan delen? In deze blog stel ik enkele bedenkingen bij die vraag en probeer ik een antwoord te geven..

11 januari 2015 – Voor alles een logische verklaring

Een citaat uit ‘Wat jij ziet en wat ik voel: de binnenkant van autisme’ van Kathy Hoopman (Pica, 2013)

8 januari 2015 – ‘Over mensen met autisme kunnen geen uitspraken worden gedaan’

Af en toe worden stellingen (in reacties, in mails) geponeerd, die omwille van het taalgebruik niet voor publicatie vatbaar zijn. Ik probeer ze te hertalen en geef er mijn visie op. In deze blog de stelling ‘Over het denkpatroon van de zeer diverse groep van mensen met autisme kunnen geen uitspraken worden gedaan’. .

8 januari 2015 – Op de hobbelige weg naar erkenning als werkende

‘Ik vrees dat ik weer bij mijn ouders zal moeten gaan wonen’, kopt een artikel in De Standaard met het verhaal van een volwassene met autisme die niet erkend raakt als werkende en daardoor zijn ondersteuning vanuit de overheid verliest. In deze blog ga ik dieper in op het artikel. Waarom de weg naar de erkenning als werkende voor sommige mensen met autisme heel erg hobbelig kan zijn. 

7 januari 2015 – Zes tips voor wie op Tistje.com wil reageren

Zes tips voor bezoekers en lezers van deze blog die willen reageren. Tip 1: wees behulpzaam. Tip 2: vermeld waarop je reageert. Tip 3: vermeld op wie je reageert. Tip 4: Gebruik een betrouwbaar mailadres en een schuilnaam. Tip 5: Gebruik geen ongepast taalgebruik. Tip 6: Heb je tips die off-topic zijn? Mail ze door.

6 januari 2015 – Welke evolutie heb je gezien in hoe je omgeving met je autisme omgaat?

Ronny (55) wil graag weten hoe mijn omgeving op dit moment omgaat met mijn autisme. Is dat anders vergeleken met vroeger? Welke evolutie is daar in te zien? In deze blog ga ik hierop in.  Het begint met de opdeling van de omgeving op basis van vertrouwen en outing. Verder komen de drie factoren die een rol kunnen spelen in de manier waarop de omgeving reageert. Als reactie daarop zie ik in mijn verhouding met de omgeving drie evoluties (die anderen misschien ook hebben) en een slotconclusie dat mensen in het onderwijs & ontwikkeling vooral in contact komen met mensen met dezelfde communicatiestijl en ontwikkelingsvorm. Daardoor wordt hun communicatie sterk beperkt en raken ze uiteindelijk opgesloten in hun eigen gelijk.

4 januari 2015 – Autisme in het dagelijks leven – organisatie

Laura, moeder van twee, zoon zonder en dochter met autisme, heeft deze blog leren kennen via een van mijn voordrachten rond leven met autisme. Zij vraagt of ik iets meer kan zeggen over hoe ik mijn leven organiseer, en meer specifiek mijn tijdsbesteding.

3 januari 2015 – Autisme en criminaliteit – is er een verband?

Marcellus (61) mailt me dat hij op kerstavond heeft gehoord dat er in zijn familie iemand met autisme is gediagnosticeerd. Het is geen directe verwante, schrijft hij, dus van hen kan het komen. Hij leest de krant en is mee met het internet, maar merkt dat er toch vaak moorden gepleegd worden door autisten. Nu wil hij graag weten of er volgens mij een verband bestaat tussen autisme en het vermoorden van onschuldige mensen. Niet dat hij vreest zelf vermoord te worden, en hij weet dat er ook autisten zijn die heel goed kunnen werken, maar hij wil voorzichtig zijn. In deze blog probeer ik op de vraag van deze lezer een zo genuanceerd mogelijk antwoord te formuleren.

2 januari 2015 Normaal leven met autisme … wat is dat?

Sander (31) uit Rotterdam wil graag weten wat verstaan wordt met een normaal leven voor iemand met autisme. Sander heeft, zegt hij, autisme, en krijgt af en toe als opmerking wanneer hij van plan is aan een normaal leven te beginnen. Mensen aan wie hij het vraagt willen het volgens hem niet zeggen. Of ze zeggen iets wat voor hem te vaag is (‘voor iedereen anders’, ‘zal je nog wel ondervinden’) of wat hij niet versta. Ik probeer in deze blog een antwoord te vinden op deze filosofische vraag.

2 januari 2015 – Testen of iemand verliefd op je is … door te geeuwen

Citaat over geeuwen, verliefd worden, autisme en chimpansees door Sam Kean in the Tale of the Dueling Neurosurgeons: The History of the Human Brain as Revealed by True Stories of Trauma, Madness, and Recovery (Hachette UK, 2014) (Vrij vertaald uit het Engels)

1 januari 2015Een generieke onhebbelijkheid …

Over wat een generieke uitspraak is, en hoe deze niet kan vermeden worden als je spreekt over (mensen met) autisme. Aangezien elke uitspraak een beetje generiek is.

1 januari 2015Op de eerste dag

Voor het nieuwe jaar heb ik, net als vele andere, voornemens. Of ze goed zijn, weet ik niet. Maar in deze blog stel ik ze voor. Ze zijn misschien wel iets anders dan u gewoon bent of zou vermoeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.