Januari 2016

1 januari 2016 – Een soortement psychologisch autisme

Fragment van de Portugese schrijver Paulo Coelho uit ‘Overspel’, een roman uit 2014, waarin een personage het heeft over de betekenis van psychologisch autisme en het verlangen naar veiligheid en controle wat hiermee geassocieerd wordt.

3 januari 2016 – Alleen wie ik lief heb, ziet me op mijn slechtst

Warren Mavocchi is een Australische persoon die op latere leeftijd met autisme heeft leren leven. In zijn boek ‘Human: finding myself in the autism spectrum’ schrijft hij over het (terug) vinden van menselijkheid. In dit fragment probeert hij aan te geven in welke mate en wanneer zijn gedrag afwijkt en hoe anderen daarop mogelijks reageren.

9 januari 2016 – Alsof wij, autisten van een andere planeet komen

Marije van Dongen, Nederlands (ervarings)deskundige autisme, in haar boek ‘Dramaqueen of gewoon autisme: mijn leven voor en na de diagnose’ over het ‘wij’ en ‘zij’ tussen mensen met en zonder autisme, en termen als ‘autist’ om mensen met autisme te benoem

10 januari 2016 – Als het prikkelbudget wordt overschreden …

‘Maarten’ (persoon met autisme) in ‘Omgaan met auditieve prikkels’, artikel verschenen in het VVA Magazine (van de Vlaamse Vereniging Autisme), editie winter 2016 over het gevoel van een terugslag of rebound door overprikkeling na een gevulde dag.

 10 januari 2016 – Zou je iets willen doen in ‘Rotzorg’?

Een anonieme lezer op het sociale medium Tumblr mailde me deze vraag: Op de TV-zender Vitaya loopt een serie ‘Het zal me een rotzorg zijn’ waarin een verwend joch enige tijd een buddy is voor een zorgbehoevende andere. Met zowel zorg als gezelschap. Op het laatst krijgen ze de kans een vriendschapscontract te tekenen. Ken je het programma, hoe vind je het en zou jij dat zien zitten mochten ze jou dat vragen? Ik probeer in deze blog een (bevestigend) antwoord te motiveren.

11 januari 2016 – Liefde is het moeilijkste in het leven

Ruben K. (24) uit Helmond in ‘Liefde is het moeilijkste’, verschenen in het Eindhovens Dagblad van 7 januari 2016 over hoe hij zijn autisme ziet en over zijn passie, verzorgen van dementerende ouderen, en waarom dat zo is.

12 januari 2016 – Geluk, goed gevoel en welbevinden bevorderen bij mensen met autisme

Eerder dan ons te concentreren op het tekort aan emotioneel welbevinden, zouden strategieën om het geluksgevoel te stimuleren betere effecten geven in de ondersteuning van mensen met autisme, schrijft Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in zijn artikel ‘the practice of promoting happiness in autism’, verschenen in de bundel ‘Good Autism Practice: autism, happiness and wellbeing’. In deze blog bespreek ik het artikel en geef drie (kritische) bedenkingen en een advies(je).

 14 januari 2016 – Tenzij je denkt dat elke professor autistisch is

Commentaar waarom een niet nader genoemde wetenschapper en professor volgens een deelnemer aan een forum niet als autistisch beschouwd kon worden, gelezen op een forum bij een discussiedraad over wetenschap en autisme

15 januari 2016 – Het wrede stereotype over de ‘gemiddelde autist’ …

Daniël Tammet in De wijde lucht omvatten: een verkenning van de grenzen van het brein (Uitgeverij Epo, 2009) (uitgeput, verkrijgbaar in sommige bibliotheken), beschrijft het volgens hem wrede stereotype over de ‘gemiddelde’ autist, en de reden waarom dit stereotype voortleeft.

15 januari 2016 – ‘Wat zijn dit voor deskundigen?

Ria Mathijsen in De jongen die uit de lucht kwamen vallen: een autobiografische roman (Luitingh-Sijthoff B.V., 2009) over een ontmoeting met ondersteuners van haar zoon met autisme, over terminologie, etiketjes en positieve evolutie die ongezien lijkt te blijven.

16 januari 2016 – ‘Autisme proberen te begrijpen is niet noodzakelijk de beste oplossing’

Stuart Murray in Autism (Routlledge, 2011) over wat hoe het verlangen om autisme te begrijpen zich in de praktijk uit, waarom dat niet noodzakelijk de juiste aanpak is en wat dan beter zou zijn.

16 januari 2016 – ‘Laten we de sterktes en interesse van mensen met autisme inschakelen’

Gary B. Mesibov, Victoria Shea & Eric Schopler – The Teacch Approach to Autism Spectrum Disorders (Springer, 2004) over wat volgens hen het centrale probleem is van autisme en hoe daar het best mee wordt omgegaan, wat de TEACCH-aanpak benadrukt.

17 januari 2016 – Herinneringen bij een aardappelmand

Aardappelen spelen een belangrijke rol in mijn leven. Net als kijken naar kunst. In dit artikel vertrek ik van de Aardappelmand van Vincent van Gogh, op een tocht die me brengt langs mijn hekel aan aardappelen, (en alternatieven die ik heb), de moeite om ze te schillen en herinneringen aan mijn grootouders die wel nog aardappelen schilden én aten..

18 januari 1016 – Autism in Love … de roos en de liefde revisited

Zes jaar geleden schreef ik in De roos en de liefde over Lindsey (27) en Dave (29), een koppel waarvan beide partners autisme hebben. Over hun opgroeien, schooltijd, elkaar leren kennen, samen leven en samen wonen. Zes jaar later komen ze als koppel voor in de PBS-documentaire, ‘Autism in Love’, waarin een aantal volwassenen met autisme die een liefdes – of partnerrelatie zoeken of hebben, worden gevolgd. In deze blog bespreek ik deze documentaire, die op het einde via youtube is te zien.

20 januari 2016 – Wereldknuffeldag

Morgen, 21 januari, is Wereldknuffeldag. Een mooie aanleiding om iets te schrijven over knuffelen, knuffels, lichamelijke toenadering, en bepaalde dingen die daarin belangrijk zijn voor mij. Zoals iemands aankleding, parfum, toenadering en vertrouwen.

22 januari 2016 – Naar een andere wereld …

De reis begint. Zo heet dit beeld dat ik ergens vond op het internet. Het toont een jongen op een zolderkamer. Met warme trui en wandelschoenen. Geknield voor wat een magisch kader of een poort tot een andere wereld lijkt. In deze blog enkele observaties bij het beeld.

22 januari 2016 – De schoonheid van volledig doordringend geluid …

‘Maarten’ (persoon met autisme) in ‘Omgaan met auditieve prikkels’, artikel verschenen in het VVA Magazine (van de Vlaamse Vereniging Autisme), editie winter 2016 over de schoonheid van doordringende geluiden.

24 januari 2016 – Veertien niveau’s waarop autisme een invloed heeft …

Op haar blog heeft de Australische ervaringsdeskundige Donna Williams het over de veertien niveau’s waarop autisme volgens haar een invloed heeft in het leven (van mensen met autisme). Deze invloed is volgens haar niet blijvend constant, maar fluctueert met elke nieuwe ervaring, impuls en invloed die een mens met autisme ervaart in zijn of haar leven. In deze blog bespreek ik ze en geef mijn eigen reactie erop.

31 januari 2016 – ‘Autisme als spiegel voor anderen’

Citaat van Norbert de Schaezen, persoon met autisme, over autisme als spiegel, en waarom mensen met autisme volgens hem verwijten krijgen.