Juli 2015

31 juli 2015 – Muziek in het leven met autisme

Hoe zit het met muziek in het leven met autisme? Muziek neemt een ruime plaats in, volgens Simon Baron-Cohen, in een recent artikel. Mensen met autisme houden van bepaalde muziek, en muziek kan heel wat bijbrengen. Ook aan de algemene bevolking uiteraard.  Een bespreking van dit artikel en eigen aanvullingen.

30  juli 2015 –  Veertig situaties in mijn dagelijks leven

Veertig observaties uit mijn dagelijkse leven – soms gênant, soms grappig, kort geschreven en, zoals ik vroeger gewoon was, voor het merendeel, in de tweede persoon enkelvoud

30 juli 2015 – Tevredenheidspeiling … wat u graag leest en nog liever wil zien

Ter gelegenheid van het 7-jarig bestaan van Tistje heb ik een mini-tevredenheidsonderzoek(je) gemaakt. Met als enige bedoeling om mijn blog beter te maken.

29 juli 2015 – Tistje 2008 tot nu … met veel dank aan u

Dankwoord voor de evolutie van Tistje, bijgevoegd in grafiek.

29 juli 2015 – Jarig zijn … een cyclus

Jarig zijn … ben ik nooit op toevallig dezelfde dag maar telkens in een cyclus, wisselend van lengte, telkens op een wisselende datum. Met de kans op een VS – een verjaardagsshock, waarbij overlijden altijd mogelijk is. Maar aangezien ik intussen de 500 al ben gepasseerd, heb ik wel al wat ervaring om dit tegen te gaan.

29 juli 2015 – Vijf vragen aan … ‘vraag het hak’ (leraar, blogger, vader van)

In de reeks ‘Vijf vragen aan …’ dit keer vijf vragen aan een minder bekende persoon: tumblr-blogger Hak van ‘vraaghethak’ (leraar, blogger, vader van een dochter met autisme). Over zijn betrokkenheid bij autisme, mensen met autisme in het onderwijs, welke relatie kunst en autisme met elkaar hebben, en wat de toekomst biedt.

28 juli 2015 – 10 redenen waarom volwassenen met autisme gamen

10 redenen waarom mensen met autisme gamen: lijstje uit het artikel ‘video games from the perspectives of adults with autism spectrum disorder / Mazurek, Engelhardt & Clark. Verschenen in het tijdschrift Computers in Human Behavior, nr 51, 2015, p 122-130.

27 juli 2015 – Vijf vragen aan … Landschip

Vijf vragen aan … Landschip, ‘verdwaalde toerist in de mensenwereld’ (met autisme). Over betrokkenheid tegenover autisme. Over wat het leven met autisme aangenamer zou kunnen maken. Over kunst. Over de toekomst en de hoop van Landschip voor de toekomst.

26 juli 2015 –  Genieten van goede gewoontes

Leven is voor mij genieten van goede gewoontes. Daar blijf ik de hele tijd mee bezig. Zoals ik antwoordde op een vraag van een vroegere vriendin aan de kassa in de supermarkt.

25 juli 2015 – Duizend dromen worden waar ..

Duizend dromen worden waar’ is, naast ‘Dag Vreemde Man’ en ‘Dat heet dan gelukkig zijn’ een liedje van de Vlaamse zangeres Ann Christy. Het is een liedje dat mij al van in mijn jeugd bijblijft, en in deze blog vertel ik waarom.

24 juli 2015 – Geprikkeld om te weten: studeren met autisme

Leesverslag van “Geprikkeld om te weten: studeren met autisme” van Valérie van Hees & Herbert Roeyers (Academia Press Gent, 2014)

23 juli 2015  – Autistisch in Groot-Brittannië

Uit de resultaten van een studie van de National Autistic Society (in Groot-Brittannië) blijkt de betrokkenheid tegenover autisme van groot belang te zijn bij de voorkeur voor een bepaalde termen. Mensen met autisme en hun omgeving gebruiken bij voorkeur de term ‘autistisch persoon’, terwijl beroepskrachten eerder spraken over ‘personen met autisme(spectrumstoornis)’. In deze blog een beetje nadere uitleg.

21 juli 215 – Gelooft u in alternatieve therapie?

Een vraag van een lezeres of ik geloof in alternatieve therapie of geneeskunde, zoals astrologie en de toekomst voorspellen …

21 juli 2015 – Als autisme de vorm van ijdelheid aanneemt

Citaat over autisme van D.A.M. (Dick) Binnendijk, leraar, in een brief aan cultuurcriticus Menno ter Braak, d.d. 15 november 1933

20 juli 2015 – Leven van en voor goede gevoelens

Onlangs stuitte ik op de auti-goed-gevoel vragenlijst van Peter Vermeulen bij Autisme Centraal. Deze inspireerde me tot een zoektocht naar waar ik mij goed bij voel. Als aanvulling op het bewust worden van stress om overprikkeling en overspanning te vermijden.

19 juli 2015 – Nota bij de krant: overzichtje van uw ideeën en gevoelens

Soms zou het handig zijn, dat, bij de krant, een nota zat, een overzichtje van mijn laatste persoonlijke opinies en gevoelens. Dan zou ik kunnen overzien hoe het precies gesteld was met mijn standpunten over die en die, dit en dat. Het zou gesprekken minder doen stokken.

18 juli 2015 – Subtiele sociale omgang, ik leer het maar niet

David Finch, partner met autisme, in zijn boek The Journal of Best Practices (Scribner, 2012) dat gaat over zijn zoektocht om een betere echtgenoot te zijn.

18 juli 2015 – Hoelang zou het duren voordat hij ‘beter’ zou zijn?

Citaat van Gitta Veraart uit ‘Heb je blij?: over een jongen die anders is’ (Thomas Rap, 2015) over de vraag van iemand wanneer haar zoon (met autisme) beter zou worden.

17 juli 2015 – Hoeveel ben ik waard?

Stel je voor: er zijn 10.000 mensen in een stadion. U en ik zijn er, net als onze geliefden. We zijn tezamen gekomen voor een evenement. Na afloop zal één van hen sterven. Zonder dat duidelijk is wie. Hoeveel ben je bereid te betalen om dat te vermijden? Om ongedeerd te blijven? Vanuit die vraag ga ik op zoek, naar aanleiding van een Duitse documentaire op Lichtpunt.be, naar de vraag wat ik waard ben en wat dit betekent.

14 juli 2015 – Sullig, verlegen of ongewoon slim

Fragment uit Nerdy, shy and socially inappropriate / Cynthia Kim (Jessica Kingsley Publishers, 2015) (eigen vertaling van vrij beschikbaar fragment op het internet)

10 juli 2015 – Op schattenjacht voor schijtlaarzen

Elke zomer ga ik op schattenjacht voor schijtlaarzen. Op snuistertocht langs boekenstalletjes en winkeltjes, in bibliotheken en op het internet. Soms vind ik wat, en soms niet.

8 juli 2015 – Echolalia

Echolalie of echolalia is een begrip uit de psychologie en psychiatrie. Het is het dwangmatig herhalen van woorden of zinnen van een gesprekspartner of een andere bron … dit is ook ik het bij mezelf interpreteer ..

8 juli 2015 – Mijn voornaamste bezigheid

Mijn voornaamste bezigheid is te zoeken naar tijd en ruimte zodat ik nog iets anders kan doen dan wat van mij verwacht wordt en dan ongedaan maken wat anderen voor mij deden van ongetwijfeld veel te goede bedoelingen, angsten en wanhoop, omdat ze niet dezelfde taal spreken, deels vanuit veronderstelde superioriteit van hun vorm van kennis, wat mij afhoudt van wat mij vooruithelpt, innerlijk en naar uitstraling versterkt, en op weg helpt naar de realisatie van mijn persoonlijke toekomst.

6 juli 2015 – Hoe kan ik mijn vriend met autisme stimuleren tot trakteren?

Sarah (30) mailt me met de vraag hoe ze haar vriend (met autisme) kan leren of stimuleren ook eens te trakteren als ze met vrienden op stap gaan. Wat is trakteren? Wanneer kan je trakteren? Hoe doe je dat? En welke ervaringen heb ik erin? Daarover gaat deze blog.

4 juli 2015 – Waarom zijn mensen met autisme vaak zo bot in een relatie?

Waarom zijn mensen met autisme vaak zo bot in een relatie? Dat vraagt Lydia (36). Ze vermeldt erbij dat ze een tijdlang een verhouding had met iemand met autisme. Dat kan volgens mij om allerlei redenen zijn. Sommige daarvan kunnen gelinkt worden aan autisme, andere niet. Met minder aanvoelen van de context, van ‘de lengte van andermans tenen’, en een buitengewone eerlijkheid. Elementen die ook een rol kunnen spelen zijn boos – en vermoeidheid, grotere stress en de beperktere concentratie – of luistervaardigheden van de andere betrokkene(n).

4 juli 2015 – Die zomer is van ons!

De zomer is van ons!, de slogan is een rode draad door deze beschouwing/observatie over het zomerse leven in deze streek.

2 juli 2015 – Ieder zijn gedacht … kritiek op deze blog

Dat de toekomst verandering brengt. Dat wenst een lezer mij toe. Die verandering blijkt hard nodig. Verandering in deze blog, maar vooral verandering in de houding die erachter zit.

2 juli 2015 – Voor jezelf opkomen, hoe doe je dat?

Britta (29) hoort als vrouw met een diagnose autisme regelmatig dat ze beter voor zichzelf moet leren opkomen. Ieder heeft daar zo z’n gedacht over, schrijft ze, maar hoe sta jij daartegenover? Wat is volgens jou voor jezelf opkomen?

1 juli 2015 – Ben je voor of tegen het autihuwelijk?

Ben je voor of tegen het autihuwelijk? Dat vraagt Janina (29). Een absurde vraag, denk ik. Niettemin een antwoord. Ik zie het als een huwelijk zoals er andere zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.