Juni 2015

30 juni 2015        Een zomerse goedendag

De zomer is er, maar wat doe je dan zoal? Meer van hetzelfde of volledig iets anders? Deze periode ben ik gevoelig voor een opstoot van depressie, en dus hou ik het bij routines, aangevuld met nu en dan een excursie uit mijn gewoontes. De meer grensverleggende activiteiten hou ik wel voor de herfst en de lente.

27 juni 2015        Een zeldzaam bewustzijn

Het bewustheid van de beperktheid van mijn perspectief … getracht te verwoorden …

26 juni 2015        Een zeldzame vorm van frustratie

De frustratie over hoe lang het duurt vooraleer je iemand – een beetje – leert kennen …

26 juni 2015        Aantrekkingstreurnis

Aantrekkingstreurnis is een soort rebound na een overspoeling van gevoelens van verliefdheid, wat leidt tot verschansen, van zich afduwen en de haast automatische uitschakeling van sociale papillen, vergeten wat ooit geleerd is en niet meer kunnen onderscheiden van beleefdheid, affectie en liefde.

26 juni 2015        Beter een goede buur dan een verre vriend?

Met buren leven, ik heb er toen ik alleen ging wonen aan moeten wennen. De meeste mensen die samen wonen houden het nu eenmaal niet goed met elkaar uit. Maar hoe ga je met buren om die een persoonlijkheid hebben als een gedeukt colablikje? Daar probeer ik in dit artikel een antwoord op te vinden.

25 juni 2015        Het zeehondgevoel

Het zeehondgevoel: het subtiele maar aanhoudend gevoel hier niet thuis te horen, aangestaard wegens onaangepast aan deze omgeving.

22 juni 2015        Een dag vol ongemakkelijke boodschappen

Relaas over het verloop van een colonoscopie, beschreven op een persoonlijke, poëtische wijze, met aandacht voor de omgeving.

21 juni 2015        Autisme en existentie: geen issue of voortdurend erover nadenken?

autisme en existentie: geen issue of voortdurend erover nadenken? Voor sommige mensen met autisme, met minder bewustzijn, lijkt het of ze er minder over nadenken. Echt zeker weten we het niet, en elk kan maar over zijn eigen bewustzijn spreken. Ik ben er soms mee bezig maar niet al te veel. Mijn woordenschat is immers frustrerend ontoereikend. Ik ben er liever creatief of poëtisch mee bezig.

20 juni 2015        Hoe maak ik mijn leven met autisme draaglijker?

Pippa vraagt hoe ze haar leven met autisme draaglijker kan maken. In dit artikel geef ik aan dat ze er zelf iets aan kan doen, dat ze aanpassingen of begrip kan stimuleren in de omgeving maar dat er ook beperkingen zijn. Niet alleen mensen met autisme hebben beperkingen, zeker en vast ook mensen om hen heen, de anderen en de samenleving op zich.

18 juni 2015        (Over)spanning en autisme: omgaan met woede

Woede ervaar ik regelmatig, maar de manier waarop ik dit uit (en dit opgemerkt wordt) varieert enorm, van duidelijk zichtbaar tot volledig onzichtbaar. In de loop der tijd heb ik mijn stress-curve leren aanvoelen, maar op momenten van teveel idioterie en overprikkeling is woede niet te stoppen. Dan reageer ik door implosie, explosie of een steekspel van woorden. Een aantal manieren om ermee om te gaan geef ik hierna weer.

17 juni 2015        Onderwijs en autisme: succesverhaal of lijdensweg?

Onderwijs en autisme: succesverhaal of lijdensweg? Zelf heb ik heel wat onderwijs ‘succesvol’ afgewerkt, maar dat relativeer ik sterk, aangezien het ook bepaalde verwachtingen schept. Ik kan gelukkig enkele stukken van mijn scholing recupereren op persoonlijk vlak. Een stuk van mijn scholing was echter wel een tergend zware lijdensweg. Vooral als het te maken had met groepswerk en sociale omgang met anderen.

17 juni 2015        Identiteit en autisme: aanvaard of verzet?

Autisme en identiteit: aanvaard of verzet? Autisme is volgens mij onlosmakelijk verbonden met mijn identiteit maar geen afzonderlijk deel, het loop door alles heen. In die zin heb ik het aanvaard. Waar ik me tegen verzet is aan dat ‘door alles heen’ bepaalde talenten of onmogelijkheden toe te schrijven.

16 juni 2015        Autisme en talent: ontwikkeld of verwaarloosd?

Autisme en talent: ontwikkeld of verwaarloosd? Mijn talenten zijn nooit volledig aan autisme te linken. Ze zijn niet ontwikkeld maar in ontwikkeling. Sommige zijn verwaarloosd, maar meestal omdat ik daarvoor kies.

16 juni 2015        Autisme en werk: persoonlijke jobkeuze of opgelegd labeur?

Autisme en werk: persoonlijke jobkeuze of hard labeur? Een beetje van beide, en toch ook niet helemaal. Ik werk namelijk vooral als zelfstandig ondernemer, vanuit mijn eenmansmanufactuur. Onder het gezag van een werkgever heb ik werk vaak gezien als opgelegd hard labeur.

15 juni 2015        Comfort zone en autisme: gevangenis of houvast?

Comfort zone en autisme: gevangenis of houvast? Voor sommigen is het een houvast op hun excursies in stressrijk gebied. Voor anderen is het een gevangenis. Voor mij eerder een bron van energie om te groeien en af en toe erop uit te trekken.

15 juni 2015        Autisme en samenleving: onbegrip of uitgestoken hand?

Samenleving en autisme: onbegrip of uitgestoken hand? Op maatschappelijk vlak ervaar ik toch vooral overweldigend onbegrip. Als het gaat over de nabije omgeving ervaar ik af en toe wel een uitgestoken hand. En die beantwoord ik dan ook positief.

14 juni 2015        Autisme en (huis)dieren: troost of last?

Autisme en (huis)dieren: troost of last? Beiden, volgens mijn ervaringen. Ze verwelkomen je als je er bent, ze oordelen niet en ze kunnen genieten. Ze kunnen af en toe plannen doorboren, maar al bij al minder dan mensen dat doen. En ze baren al eens zorgen, als ze ziek zijn of als je niet goed weet wat er aan de hand is.

14 juni 2015        Autisme en emoties: moeilijk te onderscheiden of moeilijk te verwoorden?

Emoties: moeilijke te verwoorden of te onderscheiden? Beiden eigenlijk, maar vooral het verwoorden, en weten wat er bedoeld wordt met de vraag ‘wat voel je?’.

13 juni 2015        Autisme en relaties: werkwoord of éénrichtingsverkeerd?

Relaties en autisme: een werkwoord of éénrichtingsverkeer? Minstens van mijn kant een werkwoord, maar vaak sisyfusarbeid, schijnbaar zinloos, en vaak éénrichtingsverkeer omdat er nog teveel incompatibele communicatie is.

11 juni 2015        Vijftig afkortingen in hulpverleningsland

Vijftig afkortingen die je zeker mag onthouden als je onderweg in hulpverleningsland je weg niet wil verliezen … en die ik ben tegengekomen

11 juni 2015        Ik studeer waar ik wil en wanneer

‘Ik studeer waar en wanneer ik wil. En hier kan ik weerstaan aan verleidingen. Om tv te kijken, of op stap te gaan. Of te gamen. Liever hier dan in een abdij, zoals mijn vrienden’.  Dat antwoordde onlangs een student op mijn vraag waarom hij in de leeszaal van de openbare bibliotheek studeerde. Ik zou het zelf moeilijker vinden om daar niet afgeleid te worden. Maar waar kan je zo allemaal studeren?

9 juni 2015          De autipas: nuttig of stigmatisering?

Is de autipas nuttig of stigmatiserend? In Sterk in Autisme van deze maand reageerde ik op deze stelling. De autipas is een Nederlandse uitgave met daarop de vermelding ‘ik heb autisme’ en kan bij vertoning soms toegang geven tot aanpassingen in pretparken.

4 juni 2015          Missen als motor om menselijker te worden

Missen als motor om menselijker te worden gaat over hoe belangrijk het maken van fouten is voor ons als mensen met en zonder autisme, over (zelf)reflectie en over wat er praktisch mee gedaan kan worden.

1 juni 2015          Zijn wij autisten niet normaal en de anderen anders?

Een citaat van ‘Eva’, een vrouw met autisme, rond haar beleving van de diagnose autisme en twijfels over het anders-zijn, uit Vrouwen met autisme: dertien portretten in woord en beeld van journaliste en schrijfster Bronja Pradzny

1 juni 2015          Vijf artikelen om te (her)ontdekken

Vijf blogs om te (her)ontdekken: zes tips voor ouders van mensen met autisme, over moeilijke mensen, autisme in 25 keer, voor het licht uitgaat en de reeks ‘vijf vragen aan …’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.