Maart 2015

29 maart 2015 – “Een diagnose is niet zomaar een label of etiket”

Citaat van Peter Vermeulen en Steven Degrieck (Autisme Centraal) in ‘Mijn kind heeft autisme: gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners’ (Lannoo, 2014) rond twee kritieken rond diagnosestelling autisme.

25 maart 2015 – Wat alle vooroordelen over autisme met elkaar verbindt …

Citaat van Kamran Nazeer (pseudoniem) uit Daar komen de gekken, of Hoe wij de wereld leerden begrijpen (Amsterdam, De Arbeiderspers, 2007) (ISBN 9789029564670) (Oorspronkelijke titel:Send in the Idiots’)

23 maart 2015  – ‘Hoe ervaar je jouw denken en dat van anderen?’

Mensen spreken over een autistisch brein, maar dat blijft toch erg abstract. Ik zou graag weten hoe jouw gedachten, jouw denken, werken. En hoe je ons denken, dat van niet-autistische mensen, ervaart. Kan je dat beschrijven? In dit artikel een poging hiertoe. op die eerste vraag kan ik alleen antwoorden op basis van ervaringen. Dat mijn denken ook voor mij ‘een black box’ (zwarte doos) is, ook al lijkt het op een hersenscanner een disco met veel activiteit. En dat andermans denken vooral fascinerend onverstaanbaar is. Dat het lijkt of mensen hun denken zelden gebruiken. Dat ze met veel lichaamsdelen (ellebogen, ‘fingerspitzen’, hun kleine teen, hun buik) denken, maar niet met hun hersenen.

20 maart 2015 – De 10 meest bezochte recensies op Tistje

De tien meest bezochte (per unieke bezoeker gerekend) recensies op Tistje (volgens de statistieken van WordPress).

20 maart 2015 – Geduld

Tekst rond verlies van geduld naar maatschappelijk inpassen. Geïnspireerd door ‘Patience’ van de Portugese life & motivational coach José Micard Teixeira (ook op een poster toegeschreven aan de actrice Meryl Streep)

19 maart 2015 – Vijftien vragen aan Tistje

Vijftien vragen aan Tistje (langs diverse kanalen toegezonden): Wordt een man met autisme moe van zijn vrouw als hij haar elke dag ziet? Hoe kan ik omgaan met een flegmatisch autist? Hoeveel en welke medicatie aan volwassene met asperger? Laag zelfbeeld, wegcijferen, op de achtergrond staan, de kop in het zand steken, is dat eigen aan autisten? Hoe kan iemand met Asperger zijn verliefdheid het best tonen? Wat is van mijn autisme en wat is van mezelf? Hoe kan je je autisme zoveel mogelijk verborgen houden? Hoe krijg je als jonge man met autisme een jonge vrouw zover dat ze met jou wil slapen? Kan ik met een vrouw met een vorm van autisme leven? Hoe kan je een autist/asperger aan het studeren krijgen? Komt het vaak voor dat meisjes/vrouwen met autisme liever een jongen/man zouden willen zijn? Welke kant van de hersenen gebruikt een autist het meest? Wat gebeurt er precies met je als je autisme krijgt? Zal een autist je sneller verlaten? Hoe kan ik mijn autistische moeder voorbereiden voor de verhuis naar het rust – en verzorgingstehuis?

19 maart 2015 – Overprikkeling voorkomen – Barbara De Leeuw

Recensie van Methodiek voorkomen van overprikkeling / Barbara De Leeuw (Praktisch Autisme) (SWP, 2015). 125 blz, 19.90 euro. (ISBN 978-90-8850-5317). De centrale idee in ‘Overprikkeling voorkomen’ is dat je door het leren herkennen van de prikkels waarvoor je gevoelig bent, en de symptomen die een naderende overprikkeling aanduiden, de problemen die dit met zich mee kan brengen (voor jezelf, voor je omgeving) kan voorkomen.

19 maart 2015 – ‘Geluk is voor watjes’ – Myrthe van der Meer

Myrthe van der Meer (Nederlandse schrijfster met autisme & stemmingsstoornis, bekend van ‘PAAZ’, ‘Up’ en ‘Kalf’) in Opzij (‘opinieblad voor vrouwen met als speerpunt de vrouw in de maatschappij’) , jaargang 2015 nr 3

15 maart 2015 – autisme en stress – de tien grootste stressoren

De tien grootste stressoren voor mensen met autisme volgens Tony Attwood in ‘Try This: a Guide to life and earth’ (Jessica Kingsley, 2014)

13 maart 2015 – autisme fora – ‘Help, ik herken mezelf niet in online-autisten!’

John (22) schrijft: Ik heb net mijn diagnose autisme en wil graag mensen ontmoeten die zelf ook autisme of iets aanverwant hebben. Via een van jouw blogs kwam ik terecht op een aantal fora, maar wat die autisten schrijven klinkt zo vreemd. Ik dacht: help, ik herken mezelf helemaal niet in die online-autisten. Ik uitte mijn twijfel aan mijn psychologe en zij zei dat ik me niet mag vergelijken met autisten op fora en blogs. Wat ik ervan vind, vraagt hij. In deze post probeer ik John een antwoord te geven.

10 maart 2015 – autisme fijnstof … geschreven dankzij fijnstof

Tussen alle oorzaken over autisme, staat fijn stof. Intussen is er een hele industrie rond ontstaan in alternatieve circuits en kunnen mensen voor grof geld al geopereerd worden om fijn stof uit hun lichaam te verwijderen.

8 maart 2015 – autisme en intelligentie – wat zegt mijn IQ over mij?

Anita (25) schrijft: Onlangs heb ik in een intelligentie-verslag afgelegd. Ik kreeg te horen dat ik een IQ van 125 heb. Betekent dit dan dat ik hoogbegaafd ben? Heeft dit iets te maken met mijn autisme? En kan mijn intelligentie nog stijgen of alleen maar dalen? Een poging om een antwoord te geven.

7 maart 2015 – Met wat zoet komt alles goed …

Met wat zoet komt alles goed. Of zoals Julie Andrews als Mary Poppins zong: ‘Just a spoonful of sugar helps the medicine go down. In a most delightful way’. Tegenwoordig slikken we wel medicijn, maar binnenkort misschien met wat minder suiker?

6 maart 2015 – autisme in de samenleving … de man die zijn verhaal niet kon vertellen

Onlangs sprak ik met een vrouw wiens vader net was gestorven. Op zijn sterfbed had hij – ooit met een diagnose autisme ‘vereerd’ – gezegd dat hij zo graag zijn verhaal had willen opschrijven, maar niet kon of durfde. Dat hij met iets zat dat hem opvrat. Over dat iets gaat deze blog.

4 maart 2015 – Het zit van binnen …

Het zit meestal van binnen. Als ik hevig moet lachen, of hard moet huilen. En soms komt het er ineens uit.

4 maart 2015 – Geen venten over de vloer! – discriminatie van mannen

Ik had hem nog maar binnen gelaten, of mijn mannelijke poetshulp begon er al over. ‘Die van dinsdag zei dat ze geen venten over de vloer wil’. Verongelijkt. En terecht. Ja, soms denken klanten dat ze huis-personeel – zeg maar slaven – in dienst nemen. Dat ze een koffieplantage runnen, en hun huishoudhulp als een ‘boy’ mogen inzetten. Maar geen ‘venten over de vloer’? Dat sloeg alles.

1 maart 2015 – Wat ga je later worden?

Clothilde (23) mailt me de vraag: Welk antwoord had jij vroeger op de vraag wat je later ging worden? Haar broertje met autisme (19) studeert straks af en weet nog steeds niet wat hij wil worden. Over wat ik vroeger ‘later zou worden’, wat mij aangeraden en afgeraden werd, en welke verantwoordelijkheid ik zou dragen als het niet uitkwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.