Maart 2016

28 maart 2016 – “Denk niet dat je beter bent dan een ander of een ander de schuld is van je problemen”

Luke Jackson in Sex, Drugs and Asperger’s Syndrome (ASD): A User Guide to Adulthood (Jessica Kingsley Publishers, 2016) over de valkuil waarin sommige mensen met autisme trappen: zichzelf beter voelen of denken dat problemen slechts zouden bestaan door de perceptie van anderen.

25 maart 2016 – ‘Autisme is niet eenduidig negatief, wel integendeel’

Hans Asperger in zijn ‘Heilpädogogik: Einführung in die psychopathologie des kindes’ uit 1968 over de diverse mogelijkheden van mensen (hier: kinderen) met autisme.

22 maart 2016 – ‘Waar ik kom, neemt de liefde de benen’

Schrijfster en journaliste Corine Koole publiceert in ‘Lust en liefde’ wekelijks interviews in De Morgen en de Volkskrant. Dit keer komt Antoine (70), gescheiden vader met autisme, aan het woord met zijn relationeel dramatisch leven. In deze blog geef ik een persoonlijke lezing van dit interview.

21 maart 2016 – ‘Al wat je kan doen is blijven bewegen’

Fragment van Jennifer O’Toole in Sisterhood of the spectrum (Jessica Kingsley Publishers, 2015) (eigen, vrije vertaling) over het constant overdenken en onderdenken van meisjes met autisme en wat er gebeurt als er geen tijd is om te denken.

17 maart 2016 – ‘Eerst aanschouwen van wat autisme is, dan dromen wat beter zou kunnen’

Citaat van Lorna Wing gebruikt in een voordracht van Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in het kader van een realistische visie op mogelijkheden en beperkingen van mensen met autisme.

16 maart 2016 – ‘Een wereld waarvan ik de regels maar niet kan aanvoelen’

Deze wereld is er een waarvan ik de regels maar niet onder de knie krijgt, zegt Marlies Hübner, blogster, vrouw en persoon met autisme in het Hamburger Abendblatt naar aanleiding van een interview over haar boek ‘Verstörungstheorieën’. Ze heeft het over communicatie en de leugenachtigheid van mensen zonder autisme, stereotypes rond autisme, en de hypothetische gesprekken die in haar hoofd spelen telkens ze nieuwe mensen zal ontmoeten. En hoewel autisme zwaar weegt, en geen voordelen heeft, is het volgens haar niet het einde wereld. Je kan er zelfs relatief goed mee leren leven.

15 maart 2016 – 1000 vragen aan jezelf #5

In deze vijfde aflevering van 1000 vragen aan jezelf opnieuw 10 vragen over mijn favoriete ruimte in huis, of ik goed was op school, welk cijfer ik aan mijn gezicht zou geven, hoe laat ik opsta, wanneer ik voor het laatst een huisdier heb geaaid en wanneer ik op mijn best ben.

14 maart 2016 – ‘Noem hem gerust een boeddhist in plaats van een autist’

Journaliste Hind Fraihi in Het kleine grootouderboek: ode aan oma en opa van Manu Adriaens over haar zoon Liam, met autisme, als een jongen die het leven tot het piepkleinste detail waarneemt, en wat dit voor effect had op haar kijk op de wereld en andere mensen.

13 maart 2016 – ‘Woedeaanvallen krijgen we echt niet met opzet’

A., jongere met autisme, in een reactie op een vraag over autisme in het gezin, in het niet afgeschermde deel van Awel.be: vragensite voor kinderen en jongeren, waarom zij woedeaanvallen krijgt, en dat dit niet opzettelijk gebeurt.

13 maart 2016 – ‘Mensen met autisme: van diep beperkt tot slimme nerd’

Citaat van Geerdt Magiels uit het boek ‘ingewikkeld: (over)leven met een psychische aandoening’ (Vrijdag, 2016) over de volgens hem succesvolle beweging van destigmatisering van autisme van de afgelopen tien jaar.

10 maart 2016 – ‘Autist is egocentrisch, maar niet egoïstisch’

Janneke, Nederlandse ervaringsdeskundige autisme bij Dichterbij in ND, 10 maart 2016 als reactie op het voorheen vernoemd opinie-artikel rond ‘het nieuwe autisme’, dat volgens haar geen link heeft met autisme maar eerder met egoïsme.

9 maart 2016 – 1000 vragen aan jezelf #4

Intussen zijn we al aan nummer vier van de 1000 vragen. Vier is mijn lievelingsnummer en klinkt als de meest geschikte vloer om tal van ideeën op te ontwikkelen. In vier woorden kan ik ook de liefde verklaren: ik hou van jou. Dat terzijde, is vier ook kort, en krachtig. Net zoals de antwoorden in dit vierde deel. Over welk boek ik voor het last las, of ik naar de kerk ga, over verslaving aan telefoon, of ik weet of en wanneer het tijd is om te vertrekken en naar welke winkel(s) ik het liefst ga.

7 maart 2016 – Autisme in het gezin … de zanger, zijn vrouw, hun dochter, en hun zoon met autisme

Onlangs verscheen in de krant De Standaard een respectvol en informatief interview van zanger Jasper Steverlinck over zijn zoon met autisme, die dermate beperkingen heeft dat thuisonderwijs de beste/enige oplossing bleek. In deze blog bespreek ik het interview vanuit mijn perspectief.

6 maart 2016 – 1000 vragen aan jezelf #3

In de derde aflevering van 1000 vragen aan jezelf dit keer over ‘guilty pleasures’, of het uitmaakt wat anderen van me zeggen, wat mijn favoriete dagdeel is, of ik goed kan koken (en waarom (niet)), of ik een gelukkig kind was, wat mijn droom is en wanneer ik voor het laatst helemaal niets heb gedaan.

3 maart 2016 – Het wonderkind en zijn autistische neefje …

Hebben mensen met autisme buitengewone talenten? Volgens de ene wel, volgens de andere niet. In The New York Times verscheen over dit thema vorige week een opinieartikel van de twee auteurs van een pas verschenen boek hierover: ‘The Prodigy’s Cousin: The Familiy Link between Autism and Extraordinary Talent’. Dat gaat dieper in op wat ‘prodigy’s’ of wonderkinderen zijn, op hun empathie en het mysterie rond hun mogelijkheden (en soms ook beperkingen). Het boek zelf heb ik niet gelezen, het is nog maar pas uit, maar het artikel leverde alvast stof tot nadenken. Daar ga ik op deze blog op in, met de nodige twijfels over het begrip en vragen waarom wij wonderkinderen nodig hebben.

2 maart 2016 – 1000 vragen aan jezelf #2

De tweede episode van “1000 vragen aan jezelf” met zelftwijfel, (on)tevredenheid over mijn naam, liefdesverdriet, oud worden, de ervaring van een pretparkbezoek, gevoelens van weemoed naar een voorbije vakantie, een favoriet televisieprogramma, wat ik nog graag wou willen kopen, en niet in het minst … hoe ik sta tegenover Sinterklaas.