Mei 2015

26 mei 2015Zon en appelmoes

Waarom niet eens iets proberen, iets lezen wat buiten je wereld ligt? Op deze vraag probeer ik een antwoord te verzinnen.

25 mei 2015 – 10 tips vanuit thuisbegeleiding

10 tips in het omgaan met mensen met autisme, voornamelijk in de context van begeleiding en ondersteuning, uit het boek ‘Autisme vooruit: 101 tips’ van Kathleen Peeters. De auteur is licentiate in de orthopedagogiek en werkt in de thuisbegeleiding. 

24 mei 2015 – Autisme antropologisch gezien

In zijn artikel Reframing the Science and Anthropology of Autism in het nieuwste nummer van het tijdschrift Culture, Medicine and Psychiatry geeft antroploog Roy Richard Grinker (vader van een dochter met autisme en bij ons meer bekend van het boek ‘Autisme in de wereld’) zijn visie op (het onderzoek over) autisme vanuit een antropologische invalshoek.

22 mei 2015 – Alfabetisch leven met autisme

Een alfabetisch leven is een reis doorheen het alfabet met reflecties over het eigen leven, en dat van anderen.

20 mei 2015 – Autisme en eerlijkheid

Eerlijk duurt het langst, wordt gezegd, maar ik heb weinig geduld. Mijn eerlijkheid speelt me vaak parten en ik zou vaak veel te eerlijk zijn. Maar wat is eerlijkheid dan? En wat kan je eraan doen?

20 mei 2015 – Autisme begrijpen en begrepen worden

Citaat van persoon (met autisme) op een sociale media-site, discussiegroep rond werk en ondersteuning, over de houding/attitude van bepaalde niet-autistische mensen (beroepskrachten/professionals) in de ondersteuning van mensen met autisme.

17 mei 2015 – Tistje leest … 4 blogs over autisme

Vier blogs van collega-bloggers personen met autisme … kort besproken

17 mei 2015 – Autisme stand van zaken – Francesca Happé

Ingekort, vertaald en bewerkt artikel van Francesca Happé over de stand van zaken en vooruitzicht over autisme onderzoek en beeldvorming (begin mei gepubliceerd in Live Science)

16 mei 2015 – Op schoolreis naar Auschwitz

Enkele weken geleden vertrok de trein der 1000 naar Auschwitz, het kamp. Dertig jaar geleden ging ik ernaartoe op schoolreis. In deze blog enkele herinneringen over deze reis en hoe ik het bezoek aan het kamp beleefde.

14 mei 2015 – Duivels in het detail … Hans Van Dyck & Temple Grandin

In het programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ mag een centrale gast over leven en werk praten aan de hand van beeldfragmenten. Hans van Dyck, bioloog, heeft het onder andere over Temple Grandin, met een stukje uit de BBC-documentaire ‘the woman who thinks like a cow’. Hij heeft veel waardering voor haar, maar veralgemeent ook. Zoals hij zegt: ‘de duivel zit in de details’.

13 mei 2015 – Onderwaterliefde

Citaat uit het boek van Hind Fraihi In mijn hoofd ga ik onder water: de wereld van een zesjarige jongen met autisme (Manteau, 2015) met verwijzing naar het artikel ‘De wereld door de ogen van mijn autistische zoontje van zes’, in De Morgen.

13 mei 2015 – Hoe zit het nou echt? Autisme in het echte leven …

Simone (35) vraagt hoe het nou echt zit met autisme, in het echte leven? ‘Er wordt van alles over verteld, en veel bronnen beweren ‘de waarheid’ over autisme te hebben, maar wat ze beweren, loopt nogal uiteen. Hoe zou jij als ervaringsdeskundige die in het echte leven staat dat omschrijven’. Daar probeer ik een genuanceerd antwoord op te formuleren.

12 mei 2015 – Autisme … een interdisciplinaire invalshoek

Autisme is, op het eerste gezicht, de titel van het boek dat voor mij ligt. Het gaat om een interdisciplinair basisboek, is eronder te lezen. De wervende tekst achterop vermeldt dat het om een ‘uniek standaardwerk’ zou gaan. Een beetje overdreven wellicht. Toch is het een van de weinige boeken waarin onderzoek, diagnostiek, ondersteuning en ervaringsdeskundige invalshoek gecombineerd worden. Bij wijze van experiment waag ik me dit keer aan een persoonlijke lezing, en nodig u uit om mee te volgen. Een samenvatting en toch weer niet.

10 mei 2015 – Vijf films rond autisme …

Lijstje met vijf films met het onderwerp autisme in die ik graag heb gezien, en een zeer korte samenvatting., plus een verwijzing naar artikelen rond film op deze blog/website.

9 mei 2015 – Vooroordelen over autisme … een lijstje van tien argumenten

Tien vooroordelen over mensen met autisme herzien is een tekst als reactie op een lijstje dat op facebook de ronde deed of doet over veelgehoorde vooroordelen over mensen met autisme. Enkele vooroordelen zijn onder andere dat mensen met autisme geen vrienden zouden willen hebben, dat alle mensen met autisme verstandelijke of psychisch beperkt zouden zijn, dat mensen met autisme per definitie slecht opgevoed zouden zijn, dat zij niet zouden houden van aanrakingen, dat rituelen moeten afgeleerd worden, dat autisme een modeziekte is en dat mensen met autisme gevaarlijk zouden zijn.

7 mei 2015 – ‘Moet je problemen hebben voor een diagnose autisme?’

Johan (33) mailt met de vraag: Heeft iemand probleem nodig om diagnose ass te laten stellen? In deze blog probeer ik daarop te antwoorden.

5 mei 2015 – Appetistje : mijn 10 favoriete apps en meer …

Sinds een jaar of twee ben ik in aanraking gekomen met de wondere wereld van tablets, apps, en al de terminologie die daaraan vast hangt. Aanvankelijk moeilijk om te leren, is het best leuk. In deze blog een tiental apps die volgens mij de moeite waard zijn.

5 mei 2015 – ‘Welke vijf kleuren bedoel je precies?’

Citaat uit ‘Het Autistische brein’ van Peter Teeuwen, persoon met autisme en hoogbegaafdheid, over communicatie, informatieverwerking en de emoties die daarbij kunnen opkomen.

3 mei 2015 – autisme en darmen – zit autisme in de darmen?

Commentaar op een artikel ‘Autisme zit in de darmen’ verschenen in de krant De Volkskrant van 2 mei 2015 rond de psychobiotische invalshoek.

1 mei 2015 – 1 mei

Pieter uit L. mailt me de vraag: Hoe beleef je vandaag, 1 mei? Voor mij is 1 mei een gewone dag, een feestdag, een vrije dag, een dag om de betekenis van arbeid te herdenken,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.