November 2014

30 november 2014 – Als je jezelf wil ontladen, wat doe je dan?

Als je jezelf wil ontladen, wat doe je dan? Een wandeling aan zee, in afzondering gaan, iets nieuws leren, geïnspireerd raken, knuffelen met mijn vriendin … een overzichtje van antwoorden op die vraag die ik tijdens voordrachten wel eens gesteld krijg. In afzondering gaan in mijn comfortzone, een wandeling aan zee, iets nieuws leren, in de bibliotheek of in een museum rond snuisteren, met mijn vriendin knuffelen terwijl we naar een van onze lievelingsprogramma’s op televisie kijken, een uur in alle rust een boek lezen … het zijn maar enkele manieren hoe ik me kan ontladen.

27 november 2014  – Enkele tips tegen stress in het hoger onderwijs ..

Een mindmap met enkele tips om de stress in een academiejaar van het hoger onderwijs te beperken. In deze mindmap is vooral het schoolse aspect belicht, het wonen en de psychologische kant is natuurlijk even belangrijk.

25 november 2014 – Kattenbraaksel, ooit mijn favoriete gerecht …

Als het op eten aankomt, is voor mij voedsel dat ik nu graag eet, en gerechten uit mijn herinnering. Die laatste raak ik nooit moe. Tenzij wanneer ze nu klaar gemaakt worden. In mijn herinnering eet ik veel meer dan hier en nu. Het liefst lust ik daar kattenbraaksel. Geen vieze smurrie uit de maag van een kat, maar de bijnaam die mijn grootvader gaf aan door hem klaargemaakte ‘Lapkoes’ (een vissersgerecht). Sinds mijn grootvader er niet meer is, hou ik Lapkoes dan ook over als warme herinnering.

24 november  2014- Als jij de tijd in de hand had, wat zou je er dan mee doen?

Als jij de tijd in de hand had, wat zou je er dan mee doen? Een vraag uit een van de vele lijstjes die op het internet, vooral in sociale media de ronde doen.

24 november 2014 – Net als iedereen

Het gebeurt wel eens dat mensen een aantal van hun eigen karaktertrekken in beschrijvingen over autisme herkennen. Mensen zijn te sterk geneigd daarin patronen te herkennen en tot een aantal merkwaardige afleidingen te komen. Dat zij (een beetje) autisme hebben. Dat iedereen (een beetje) autisme heeft. Ik probeer dat positief te bekijken: het betekent immers vaak ook dat iedereen een beetje gewoon is. En ik dus ook.

23 november 2014 – Verhoren van mensen met autisme

Enkele citaten uit Verhoren van minderjarigen en kwetsbare volwassenen (Maklu, 2014) (ISBN 9789046607282) (reeks Politie Praktijk Boeken) van M. Bockstaele en B. Declercq

22 november 2014  – Over bezoek (thuis) ontvangen en uitgaan

Mensen ‘thuis ontvangen’ en uitgaan, dat moest ik leren. Dat waren de prioriteiten voor gedragsverandering die mijn thuisbegeleider ooit in mijn ‘handelingsplan’ schreef. Die volgens hem (of volgens het team) belangrijk waren voor mijn evolutie als persoon met autisme. Mensen thuis ontvangen heb ik intussen geleerd, maar het vergt veel energie en een hele voorbereiding en bekomen achteraf. Het heeft een aantal materiële veranderingen gebracht (tafel gekocht, stoelen, passend servies) en vaardigheden (waarvan enkele aangeleerd en andere uitbesteed). Uitgaan verliep iets moeilijker. Trakteren vind ik bijvoorbeeld nog steeds erg onlogisch. Ik doe het dan ook haast nooit.

20 november 2014  – Tussen trots en ergernis: als je broer of zus autisme heeft

Boeken over broers en zussen van mensen met autisme zijn er niet veel. Of toch niet recent, of die me aanspreken. Met ‘Tussen trots en ergernis’ van Eva Van der Linden heb ik het gevoel de wereld van andere ‘neurotypische’ broers en zussen beter te leren kennen. Een vreemde wereld, voor mij. Ik ben blij dit boekje te hebben ontdekt. Het leest vlot, en is bovendien ook aangenaam gemaakt. In dit leesverslagje licht ik toe waarom.

18 november 2014 – Van supertalent met bluts tot ongegeneerde vaders met oudere vrouwen

Zoek naar ‘autisme’ in de krant De Standaard (van 7/2/2005 tot 17/11/2014), neem alleen de titels in aanmerking, ontdoe deze vervolgens van termen als autist, autisme of autistische, maak er een woordwolk van en je komt op deze prachtige woordkunst. Autisme … van supertalent met bluts tot ongegeneerde vaders & oudere vrouwen.

16 november 2014 – Over moeilijke mensen

Enkele jaren terug was ik op een spoedbijeenkomst van monitoren van een jeugdbeweging. Het zou gaan over één van de leden die moeilijk deed. Een moeilijke mens, onze Frans. Moeilijk in de omgang, weinig aanspreekbaar, lastig als het ging om veranderingen, en niet in toom te houden als er iets niet ‘logisch’ leek. In deze tekst ga ik na wat een moeilijk mens, waarom iemand ‘moeilijk’ kan zijn, en waarom ‘eigenzinnig’, een gestoorde persoonlijkheid, en gedrag als gevolg van een te autistische interpretatie van autisme soms met elkaar verward worden.

12 november 2014 – Onbedoelde gesprekken

Om de maand zou het ons overkomen. Gemiddeld, naar het schijnt. Als de statistieken juist zijn. Om de maand zou iemand ergens een verkeerd telefoonnummer drukken. Ook ik doe dat wel eens. Maar ik erger me veel meer als mijn mobieltje zelf het initiatief neemt. Of ik blijf zitten met een naar gevoel als ik een onbedoeld gesprek, een ruzie of een vrijscène meemaak. Onbedoelde gesprekken, daar gaat dit stuk over.

11 november 2014 – Van liefdeshormonen en imitatiezenuwen

Zoek naar ‘autisme’ in de krant De Morgen (van 7/2/2005 tot 1/11/2014), neem alleen de titels in aanmerking, ontdoe deze vervolgens van termen als autist, autisme of autistische, maak er een woordwolk van en je komt op deze prachtige woordkunst. Autisme … van liefdeshormonen tot imitatiezenuwen.

7 november 2014 – Een auto kopen in vijf stappen

Mindmap van een auto kopen in vijf stappen : waarom? wanneer? waar? wie is er bij betrokken? en hoe? Ik maakte deze mindmap tijdens het proces om zelf een nieuwe auto te kopen nadat de oude onherstelbaar bleek.

7 november 2014 – Beperkingen door veralgemening

Bepaalde beeldvorming heeft als effect dat er rekening wordt gehouden met mij als persoon met autisme, maar dit uiteindelijk een bijkomende beperking vormt of talenten in de weg staat. Zulke beeldvorming leidt tot veralgemening, en veralgemening is ongepast als je respectvol wil omgaan met mensen (met autisme). Al wil ik dat ook niet veralgemenen, soms kan veralgemening ook best aangenaam zijn.

Dit komt natuurlijk ook voor bij mensen met een andersoortige beperking of handicap. De bedoelingen die erachter zitten, zijn niet altijd even goed bedoeld en, hoewel menselijk, veelal egocentrisch. Vaak lijkt het streven naar eigen goed voelen of geloof in de eigen methode het te winnen op iemand met autisme als mens willen zien. Een mens met eigen verlangens, ideeën en richting. Waarvan de vorm en expressie mee bepaald wordt door de ontwikkelingsleeftijd, communicatieve mogelijkheden en persoonlijkheid.

4 november 2014  – Lezer op zoek naar antwoorden

Een brief van een lezer die door zijn omgeving (werkgever, collega’s, vrouw/echtgenoot/partner) wordt aangeraden om een diagnostisch onderzoek te ondergaan om te kijken of er sprake is van autisme. In zijn brief somt deze man – veertiger, hooggeschoold, getrouwd, zoon – zijn twijfels op, en stelt enkele vragen, ook naar de bezoekers op deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.