November 2015

30 november 2015 – ‘Jij past uitstekend in het spectrum’

Fragment uit ‘Viggo drijft over’van journalist Viggo Waas die over zichzelf een boek schrijft, waarbij hij in een conflict komt met iemand die lesgeeft aan mensen met autisme, en ‘autist’ wordt genoemd.

30 november 2015 – Een positieve benadering van autisme

Een positieve benadering van autisme volgens Peter Vermeulen zoals geciteerd op Twitter door @ResearchAutism tijdens de Research Autism Conference 2015 (eigen vrije vertaling)

26 november 2015 –‘De verborgen agenda van de psychotherapie’

Citaat van wijlen Baukje van Kesteren (ervaringsdeskundige) op haar website ‘De Lachende Panda’. Over de verborgen agenda van psychotherapie. Dat je als mens geaccepteerd wordt als je op acceptabele wijze gevoelens kan uiten, iets voelt bij datgene wat anderen voelen en in staat bent tot mensen dichterbij laten komen.

25 november 2015 – Zoals een kleurnuance verschillend

Kate Ripley probeert in haar boek Autism from Diagnostic Pathway to Intervention (Jessica Kingsley Publishers, 2015) met het beeld van de nuances op het kleurenspectrum aan te geven dat elke persoon met autisme uniek is, en het aan de randen van het spectrum niet mogelijk is uit te maken of iemand er al dan niet bij zit zonder weloverwogen multidisciplinair onderzoek.

22 november 2015 – ‘Ik leer hem regels zodat hij later weet hoe de wereld werkt’

Fragment van Cynthia Lord in ‘Rules’ (Scholastic Paperbacks, 2008) over het aanleren van regels van een zus aan haar broer met autisme, van wie ze wenste dat hij ooit zou ontwaken zonder zijn autisme.

21 november 2015 – ‘Zien ze hem als autistisch of als mens?’

Fragment uit Do you think this is strange? (Brindle & Glass, 2015) van Aaron Cully Drake – waarbij een jongen met autisme vertelt hoe hij hoort dat zijn ouders ruziën over het verschil tussen ‘een autistisch persoon’ of een ‘persoon met autisme’ en het belang daarvan voor hen.

20 november 2015 – ‘Voortdurend zin om iemand heel hard op zijn bek te slaan’

Fragment uit ‘Hallo, muur’ (2015) van Erik Jan Harmens over een man die ‘tegen een muur praat’ in de hoop een antwoord te vinden op de moeilijkheden die hij ervaart in het leven, waaronder een zoon met autisme.

17 november 2015 – ‘Girls with autism’ (Canvas) … een kijkverslag

Meisjes met autisme. Sommige mensen, zelfs zij die beter zouden moeten weten (vanuit hun opleiding), denken dat het niet kan. Toch zijn er duizenden meisjes en vrouwen met autisme in Vlaanderen. De Canvas-serie ‘Girls with autism’ toont hoe Engelse meisjes met autisme (en andere beperkingen) op een kostschool leven. Als man met autisme zag ik de eerste aflevering.

15 november 2015 – ‘Door me creatief uit te leven, ben ik meer mens geworden’

Kees Momma in Een reis door het leven van Kees (Uitgeverij Prometheus, 2014) over hoe hij geluk ervaart en het uit, en door creativiteit dichter bij de mens is gekomen.

13 november 2015 – Vijf vragen aan … Dancer in the Dark (vrouw met autisme)

Vijf vragen aan Dancer in the Dark (vrouw met autisme) die gestudeerd heeft, graag uit haar comfort zone stapt, en die graag de eigenzinnige ervaringsdeskundige Rudy Simone leest. Verder ziet ze om allerlei redenen de toekomst van (mensen met) autisme positief evolueren en is ze de eerste vrouw die, met een knipoog, pleit voor universele toegankelijkheid tot pizza’s.

12 november 2015 – ‘Onze jongen is toch helemaal niet gek?’

Vrij vertaald uit ‘Komm lass uns reden’ van Katrin Hummel uit de Frankfurter Allgemeine van 8 november 2015 over een situatie tussen twee zussen waarbij de ene zus denkt de zoon van de andere zus een vorm van autisme heeft, maar deze laatste staat weigerachtig tegenover het advies van de ene zus om psychologische hulp te zoeken.

11 november 2015 – Een soort autistisch genie

fragment van Yves Petry in zijn roman Liefde bij wijze van spreken (Uitgeverij De Bezige Bij, 2015) waarin de hoofdfiguur Jasper Fielinckx beschrijft, met wie en wiens zus hij verzeild raakte in een driehoeksverhouding, en die zijn als kind zijn ouders heeft verloren in een auto-ongeval.

10 november 2015 – ‘Mensen met autisme zijn niet altijd graag alleen’

Lee Wilkinson in Overcoming Anxiety and Depression on the Autism Spectrum: A Self-Help Guide Using CBT (Jessica Kingsley, 2015) over wat de term comorbiditeit betekent en welke comorbiditeit er mogelijks kan zijn bij mensen met autisme. En waarom mensen met autisme niet steeds zelf graag alleen zijn of het isolement opzoeken.

8 november 2015 –Lydia’s weg

In deze blog een vrij vertaald en aangevuld verhaal dat verscheen in The Wall Street Journal, een Amerikaanse krant, over de weg die een vrouw met autisme aflegde van haar 2de tot haar 21ste, toen ze haar diagnose kreeg, en wat er na de diagnose gebeurde.

5 november 2015 – Dat hun chef ‘een autist’ was …

Citaat van Laura Lippman in Als ik weg ben: vijf vrouwen, een verdwijning, een moord (Meulenhoff, 2015) over de alomtegenwoordigheid van autisme in de media (binnen dit verhaal)

3 november 2015 – Aan het verkeerde eind van de telescoop

Fragment van Jason Horsley in ‘Seen and Not Seen: Confessions of a movie-autist’ (John Hunt Publishing, 2015) waarbij de auteur over zichzelf schrijft hoe hij op veertig zijn vrouw met autisme heeft leren kennen en hoe hij dankzij haar zichzelf van zijn autisme is bewust geworden, en wat dat inhoudt.

2 november 2015 – ‘Jantje is autist’

Huisarts Rutger Verhoeff in Wat denkt u, dokter?: verhalen van een jonge huisarts (Thomas Rap, 2015) over een man met autisme op consultatie met een vreemde aandoening.

1 november 2015 – ‘Mensen met autisme zijn echt toffe mensen’

Citaat van Patrick Lagrou – schrijver van ‘Jacht op de kattenbeul’ (Clavis, 2015) (dat over een jongen met autisme gaat) in de Krant van West-Vlaanderen, 30 oktober 2015 over een jongen met autisme die hem tijdens een signeersessie een volledige fanmap toont.

1 november 2015 – een woestijnvader met autisme

fragment van Jan-Hendrik Bakker in In stilte: een filosofie van de afzondering (Atlas/Contact, 2015) over waarom de woestijnvaders een vorm van autisme hadden