Februari 2017

‘De ‘autist next door’ wilde ik vooral laten zien’ … autisme in de media

Schrijver (en vader van een zoon met autisme) Erik Jan Harmens in ‘Ik wilde ‘de autist next door’ laten zien’ in Trouw, 28 februari 2017 (naar aanleiding van de publicatie van diens roman Pauwl) over welke mensen met autisme hij ziet in de media en over welke hij wilde schrijven in zijn roman.

Een inspirerende dinsdag in olifant grijs …

Het is dinsdag. En het regent niet, voor de verandering. Of minstens bij het begin van de dag. Er is wel zoveel grijs dat er vast genoeg is om het hele olifantenverblijf van de Zoo mee te voorzien. In mijn hoofd is het voor het eens veelkleurig, valt de verwarring van wringende bochten nog mee, en klinken de slogans van anderen eens niet al te luid.  Welkom op dinsdag, mijn lievelingsdag.

Een maandag tussen ventilatie en isolatie …

Een maandag doorgebracht tussen mensen die last hebben met isolatie en ventilatie, een maandag in mijn leven, met mijn lief, en met van alles dat er gebeurt tijdens de dag.

Een zondagmorgen aan zee, met een vleugje exulansis …

Een ontmoeting met het mooiste meisje van de klas van jaren terug, een wandeling op het strand die eindigt op een golfbreker, met zicht op aan – en afrollende golven, met een gevoel van exulansis … eindigt in dit stukje blog.

‘Mijn wens: dat iedereen iets vindt waar hij zich goed bij voelt’ … autisme en passies

Een citaat uit Iedereen Beroemd, een dagelijks programma dat vertelt over het leven van gewone mensen. Anthony, met autisme, vertelde deze week over zijn passie voor klokken (zoals in klok of bel) die opneemt en op zijn YouTube kanaal plaatst.

Weg of wakker … autisme en politiek

Leeft politiek bij mensen met autisme? Is politiek volgens hen saai of net boeiend? Beïnvloedt hun autisme volgens hen de manier waarop ze naar politiek kijken (of net niet)? Of zegt politiek hen net niets en zijn ze er geenszins mee bezig? Deze en andere vragen stelt Autisme Centraal zich op hun facebook pagina. Vanuit persoonlijke ervaringen probeer ik deze vragen voor mezelf in deze blog te beantwoorden.

Wat doe jij nou eigenlijk in het leven? … autisme en werk

Het lijkt onoverkomelijk dat het ter sprake komt. Onvermijdelijk, helaas. Zelfs in een gesprek dat op het eerste gezicht niets met het onderwerp heeft te maken. Dat ene zinnetje. Wat doe je nou eigenlijk in het leven? Er zijn zeker nog andere instinkers, maar deze verslaat de rest. In deze blog zet ik mijn strategieën om ermee om te gaan uiteen.

Ode aan Sir Alistair …

Het overkomt me niet vaak dat ik bij de weinige televisie die ik kijk, meestal knuffelend met mijn lief, een gevoel van herkenning ervaar. Als het geen gevoelens van verwondering of verbazing zijn, dan vooral van bevreemding. De docureeks van de Britse antropoloog Sir Alistair N. in het VRT-programma Iedereen Beroemd is daar een uitzondering op. Hij maakt een fascinerend portret van de Homo Flandriens die in mijn en misschien ook in uw omgeving huist.

Van wilde welzijnswerker naar specialist … de evolutie van mensen met autisme

Als reactie op het artikel De evolutie van autisme uit Knack Magazine van 15 februari 2017 (online verschenen op 14 februari 2017) dat de moeilijkheden van mensen met autisme in de samenleving verklaart vanuit ‘niet gedomesticeerd zijn’ maar stelt dat de samenleving al 100,000 jaar terug begon met de focus op talent en met tolerantie tegenover mensen die ‘anders’ waren, zoals bv mensen met autisme

‘Mensen verhouden zich tot hun stoornis, ze vallen er niet mee samen’ … autisme en identiteit

Gerrit Glas (Nederlands psychiater en filosoof) in ‘Denken is meer dan brein’ van Willem Schoonen in Trouw, 11 februari 2017 over de verhouding van mens met autisme en autisme.

‘Voor mezelf leren opkomen, het engste in mijn leven’ … autisme en assertiviteit

Schrijfster en ervaringswerker in de GGZ Myrthe van der Meer in ‘Mijn vriend en ik zitten behoorlijk op één lijn, qua talent voor Asperger’ van Nienke Pleysier in het tijdschrift JAN van 9 februari 2017

‘Als je een moeilijke eter bent of graag op je eentje’ … autisme in de samenleving

Philip Lopate  in Rocking, Twirling, Happy, Silent … in The New York Review of Books van 9 februari 2017 over een (te relativerende) beeldvorming van autisme in onze samenleving en welke ideeën mensen hebben over autisme.

Negen jaar Tistje … een terug – en vooruitblik

Vandaag bestaat Tistje.com negen jaar. In dit artikel een terug – en vooruitblik. En een minerale toost uitbrengen op negen jaar noeste arbeid à rato van 9 uur per week. Niettemin toch heel wat om fier over te zijn.

‘Ik ben geen autist, en een ‘halve autist’ kun je niet zijn’ … autisme in de pers

Stijn Meuris, muzikant en verteller, in Humo van 7 februari 2017 in het artikel ‘We betreden een wereld waarin domheid en brutaliteit deugden zijn’. Meuris heeft sinds vier jaar een diagnose ADHD.

Zes tips om beter met het autisme van een ander om te gaan …

Zes tips om met het autisme van een ander om te gaan. Uit: ‘Seks, drugs en Asperger’ / Luke Jackson (Uitgeverij Nieuwezijds) vermeld in De Stentor, 7 februari 2016

‘Voor mij is alles in het leven een experiment’ …

‘De meeste mensen weten helemaal niet wat autisme precies inhoudt’, vertelt Jennifer , een jonge vrouw met autisme in een interessant interview dat ik las in het tijdschrift Dag Allemaal van 31 januari laatstleden.  Nochtans, zegt ze erbij, denken mensen wel vaak dat ze autisme kennen.  In deze blog komt het artikel kort aan bod.

‘Wanneer beslis je om een ander gesprek aan te knopen?’ … autisme en sociale regels

Wiskundige en filosoof Jean Paul van Bendegem in De 7 hoofdzonden volgens filosoof Jean Paul van Bendegem in het tijdschrift Humo van 30 januari 2017 over hoe mensen met autisme gebaat zijn met instructies en regels in sociale situaties.

‘Vroeger vertelde ik meteen over mijn autisme’ … autisme in de pers

Citaat van Margot, vrouw met autisme, in Goed Gevoel van 18 januari 2017 over hoe ze vroeger haar autisme meteen kenbaar maakte, ook aan mensen die ze pas kende, maar daarvan is teruggekeerd. Ook op de arbeidsmarkt vind ze het beter een afwachtende houding aan te nemen.

‘Wanneer iemand met autisme kennis laten maken met jouw blog?’ …

Sarah (34) stelt me per mail de volgende vraag: ‘Wanneer is het het juiste moment om iemand met autisme te laten kennis maken met jouw blog, of met informatie zoals die op jouw blog verschijnt?’ Sarah stelt de vraag vanuit haar beroepsleven, als zorgleerkracht, en als zus van een jongere (gemiddeld begaafde) broer met autisme. Een moeilijke vraag, geeft ze toe, maar ‘doe toch maar eens een poging’.  In deze blog probeer ik die poging dan ook te wagen.

‘Heb je alles zelf meegemaakt?’ … autisme en schrijven

Op de vraag of alles op deze blog echt gebeurd is, zijn volgens mij meerdere antwoorden mogelijk. Geen van hen is echt fout of echt juist. In deze blog ga ik verder in op deze regelmatig gestelde vraag.  Tenzij u deze links laat liggen natuurlijk.

‘Zou ik in Newton’s tijd gehandicapt of geniaal geweest zijn?’ … autisme en beeldvorming

John Elder  Robison in Switched on (Oneworld Publications, 2016) over de bedenking of hij in de tijd van natuurkundige Isaac Newton (zeventiende eeuw) beschouwd zou zijn als persoon met autisme met beperkingen of met talenten.

‘Mensen met autisme reageren verminderd op horen van eigen naam’

Een tijd geleden heb ik deelgenomen aan een studie van de onderzoeksgroep Explora (Experimenteel Psychologisch Onderzoek Autisme). Met behulp van EEG werd mijn hersenactiviteit gemeten tijdens het uitvoeren van een aantal onderzoekstaken. Op basis van de verklarende brief die ik ontving werp ik een blik op de bevindingen en reflecteer ik vanuit eigen ervaringen.