Januari 2017

 

Live vanuit het washok …

Verandering van spijs doet eten. Die raad krijg ik wel eens, maar het blijft voor mij een raadsel wat mensen er precies mee bedoelen.  In deze tekst ga ik op zoek naar de betekenis en wat het washok ermee te maken heeft.

Meer kop versus minder zorgen … autisme en verouderen

Eigen lezing van het artikel Nu kopzorgen, straks koppositie van Julie Wevers dat verscheen in NRC van 28 januari 2017 rond de beschermingshypothese, verhoogde plasticiteit van de hersenen van mensen met autisme, en dat mensen met autisme hun ‘achterstand’ zouden inhalen in het verouderingsproces

‘Moeten we bang zijn?’ … autisme en nieuws

Het zijn barre tijden, aldus lezer Ludovic. We horen het dagelijks op het nieuws. Dat het oorlog wordt, dat de crisis nog torenhoog zal pieken, dat we in een neoliberale hel leven. Ludovic vraagt zich af of we bang moeten zijn. Zowel zijn zoon Jan (10 jaar) als hij hebben een diagnose autisme, laat hij weten. Vooral Jan heeft het af en toe erg moeilijk, maar ook Ludovic voelt zich zelden op zijn gemak bij nieuwsberichten.  Op zijn vraag probeer ik in deze blog een genuanceerd en persoonlijk antwoord te geven.

‘Asperger-eigenschappen waren een groot deel van wat me in hem aantrok’

Een citaat uit Mijn vriend zit niet op Curaçao, maar in in een kliniek van Vivienne Groenewoud in het Nederlandse tijdschrift Grazia van 25/1/2017 over de aspergereigenschappen die voor de vriendin van een man met autisme aantrekkelijk waren.

Een leven als stekelvarken … autisme en allergieën

Soms wordt ik een stekelvarken genoemd, omdat ik nogal wat allergieën heb. Niet in de letterlijke maar in de figuurlijke zin, in het kader van het model van de Kernkwadranten, waarin allergieën naast kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen staan.  In deze blog ga ik hier verder op in.

Mijn liefste Roosje …

Blogje over onze relatie, en de rol die autisme speelt (of net niet speelt), naar aanleiding van ‘Liefdesautist”, een blog van een vrouw over haar vriend met autisme, over zijn positieve eigenschappen en zijn autisme.

‘Wanneer ervaar je jouw handicap en wanneer niet?’ … autisme en handicap

Onlangs kreeg ik een mailtje van Diane, psychiatrisch hulpverlener van mensen met autisme die een handicap hebben. Ze merkt dat veel mensen met autisme het moeilijk hebben met zichzelf en het hebben van beperkingen. Terwijl iedereen die heeft, volgens haar, hoewel mensen met autisme daar vaak minder zicht op hebben, en er dan ook vaker tegenaan botsen. Ze vraagt zich af in welke mate ik mijn handicap ervaar en in welke mate niet, en of er situaties zijn waarin ik helemaal geen noemenswaardige beperkingen ervaar. In deze blog probeer ik er genuanceerd op te reageren en te beschrijven hoe ik mijn handicap ervaar.

‘Autisme, een verhaal dat nooit ophoudt’ … Theo Peeters over autisme

Een transcriptie van een gesprek met Theo Peeters, een Belgische neurolinguïst gespecialiseerd in het autismespectrum, over hoe we het leven van mensen met autisme volgens hem kunnen verbeteren, welke positieve en minder positieve evoluties hij ziet en wat iemand volgens hem nodig heeft om als beroepskracht met mensen met autisme te kunnen samen werken.

Buiten de vakjes … de columniste en de aspergers

Sylvia Witteman, Columniste in de Volkskrant, schrijft vandaag een column over hoe ze zichzelf herkent als Asperger, maar toch niet ingaat op de roep om op zoek te gaan naar een diagnose. In deze blog steun ik haar daarin, omdat die term maar een element is in de weg naar een oplossing.

‘Ik heb het altijd al willen doen’ … autisme en gedachten

J’ai toujours voulu le faire. Ik heb het altijd al willen doen. Het moet zowat de meest geziene zin zijn in ons land. Op een steenworp van het Centraal Station van Brussel.  Ik heb me altijd afgevraagd wat het betekende. Voor hem of haar, voor anderen, voor mij. En in deze blog probeer ik dat uit te leggen.

‘Bepaalt iemands veerkracht de uiting van diens autisme?’ … autisme en veerkracht

Annelies (43) is lezeres van deze blog, tevens moeder en hulpverlener. Via mail stuurt ze volgende: Onlangs hoorde ik op een lezing over autisme dat iemands veerkracht bepaalt hoe diens autisme zich uit. Ik lees af en toe op jouw blog en kom die veerkracht ook wel eens tegen. Hoe sta jij tegenover de vernoemde uitspraak en hoe zou jij die veerkracht dan omschrijven? In deze blog probeer ik daar vanuit mijn eigen ervaring en kennis op te antwoorden.

“Nu realiseer ik me hoe autisme ons samen hield” … TMS en autisme

John Elder Robison in Switched On (Oneworld Publications, 2016). Waarin John Elder Robison, voormalig autist, via een proefonderzoek met  transcraniële magnetische stimulatie zijn autisme experimenteel liet behandelen. Het boek laat zowel de negatieve als positieve kanten van de stimulatie zien. Eén van de minpunten die hij vernoemt is de impact op zijn relatie met zijn vrouw en het verlies van vrienden. Hij kijkt ook anders naar zijn zoon met autisme.

‘Het is hier autistisch’ … televisie met/zonder autisme

Een persoonlijke bespreking van het programma ‘Het is hier autistisch’, dat loopt op NPO 3, donderdagavond om 21h05.  Waarbij ik ook blogs van andere mensen met autisme betrek, en de beeldvorming van autisme zowel als de mindere kanten van dit programma probeer aan te kaarten.

5 tips voor een goede relatie met je huishoudhulp … autisme en huishouden

Op vraag van een aantal lezers maak ik ruimte voor vijf tips die de relatie met een huishoudhulp (poetshulp, thuishulp) kunnen verbeteren volgens mij.  Een overzicht maken van alle alternatieven en wat je zelf verwacht, een realistisch en duidelijk takenpakket maken, zorgen voor degelijk materiaal en af en toe tijd maken voor een gesprekje zijn enkele daarvan. In deze blog ga ik dieper in op deze vijf tips.

Al een geluk dat ik het heb gedaan … gastvrijheid op een koude dag

Vandaag lijkt het of ik een deel van mijn dag ben vergeten op te slaan, of per ongeluk heb gewist, dat kan ook. In elk geval heb ik toch de eer van onze gastvrije stad enigszins gered. En dat op een koude dag.  Hoe dat komt, leest u in deze blog. Waar de schrijver Peter Verhelst ook een rol in speelt.

Vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden …

Eigen interpretatie van vijf manieren waarop mensen met autisme vaak gekwetst worden, volgens ‘Autisme=’, een facebook pagina rond beeldvorming en relaties tussen mensen met en zonder autisme.

Naar de plek op het einde van de weg … spreken over autisme

Een verslagje van een voordracht over autismebeleving voor een publiek, van het begin tot het einde van de weg en terug … met vermenging van kennis, ervaring, gevoelens, beleving, en reacties.

Een Sisyfusmoment … het alleen doen

Er komt altijd dat moment waarop iemand vraagt waarom ik het alleen doe. Dan zoek ik moeizaam naar een antwoord. Al zou ik de vraag ook kunnen terugkaatsen. Waarom doe je het met anderen? Zeker als het logischerwijs niet hoeft.

Dagen met of dagen zonder … op zoek naar een evenwicht

In de reeks ‘dagen zonder …’ is er intussen een eindeloze reeks aan variaties ontstaan. Maar vaak heb ik de indruk dat de uitdaging die mensen aangaan veel minder een uitdaging is maar eerder iets wat ze al doen of laten, of een definitief afscheid.  Bovendien heb ik meer zin in ‘dagen met’. In deze blog ga ik daar verder op in.

Liefdesrelaties met autisme vanuit Newton’s Derde Wet … autisme en relaties

Alex Wilkinson in Luke Beardon (ed) Love, Partnership or Singleton on the Autism Spectrum (Jessica Kingsley Publishers, 2017) over hoe een mens in uitvoering, in dit geval een man van middelbare leeftijd, met autisme, vertrekkende van Newton’s derde (bewegings)wet kan streven naar een liefdesrelatie of naar een gezinnetje.

‘Als een duikelaar kom ik weer overeind’ … autisme en veerkracht

Lynn Hart in ‘Ik ben wie ik ben en ik doe wat ik doe: mijn leven met autisme’ (Purple Submarine, 2016) over welke plaats veerkracht in haar leven met autisme inneemt.

Soms is de laatste indruk de belangrijkste … een ex-lief op de tram

Wachtend op de tram, op weg naar hier, kwam ik vandaag een vroegere schoolvriendin tegen. Van vijfentwintig jaar terug. Zeg maar gerust schoollief. Een lief dat naast mij in de klas zat. Op dezelfde groene houten schoolbank. De tweede van rechts. Altijd dezelfde bank. Hoe deze ontmoeting, drie haltes lang, duurde, en hoe ze afliep, lees je in deze blog.

‘Ik heb autisme en hierdoor is structuur erg belangrijk voor mij’

Martijn van der Pluijm (52) in ‘Ik zwicht steeds weer voor een nieuw model iPhone’ van Liza van Lonkhuyzen in het NRC van 7 januari 2017 over structuur, autisme en hoe een iPhone daarbij kan helpen.

Autisme en dogmatisch denken … hoe ermee om te gaan?

Adelheid (25), studente, vraagt : Is er volgens jou een verband tussen mensen met autisme en dogmatisch denken? En zo ja, welk verband? En wat zou je me kunnen aanraden om er goed mee om te gaan? In deze blog probeer ik een genuanceerd antwoord te geven.

‘Zet in godsnaam dat ding af!’ … autisme en waarneming

Ann M. Martin in How to look for a Lost Dog (Usborne Publishing, 2016) over het scherp gehoor van het hoofdpersonage, Rosie, Eigen vrije vertaling. Over de vriendschap van een meisje met autisme dat gek is op homonymen en dieren.

‘Brainy is the new sexy’ … Aspergerachtige tv-personages

Waar de uitspraak ‘brainy the new sexy’ vandaan komt en wat die te maken heeft met aspergerhelden op televisie lees in je dit citaat uit  Aspergerheld met onweerstaanbare deducties van Mirjam Bosgraaf in De Volkskrant van 31 december 2016

Voor het te laat is … het begin van 2017

Vandaag, de eerste dag van het nieuwe jaar, begon hier zoals elke zondag. Alleen was het dit keer wel een symbolisch begin. Van een nieuw jaar. Aangezien ik goed ben in beginnetjes, doe ik ook vandaag een poging. In deze blog een blik op de weg naar 2017 die nog voor een heel groot stuk in dichte mist is gehuld.