Juli 2017

Onvoorstelbaar eindigen  … autisme en eindes

Elk einde van de maand schrijf ik een stukje rond eindes, zoals van een gewoonte, een gebeurtenis, een levensperiode, en hoe ik dat beleefde, onder andere vanuit mijn autisme.  Deze eerste keer hou ik het algemeen, over wat eindes voor mij betekenen, voornamelijk hun onvoorstelbaarheid.

18 kinder – en jeugdauteurs rond autisme uit de openbare bibliotheek … autisme en lezen

Voor de tweede keer heb ik een lijstje gemaakt van 18 kinder – en jeugdauteurs wiens boeken uit te lenen zijn in de openbare bibliotheek, dus ook beschikbaar voor de minder gegoede medemens. Deze selectie bestaat uit boeken (en een vertelplaat) uitgegeven vanaf 2014, in het Nederlands verschenen, voor de doelgroep ‘jeugd’. Doordat er aanzienlijk minder boeken rond autisme zijn er verschenen, is de selectie ook teruggebracht van 30 tot 18, en is ook de catalogus van de Nederlandse Bibliotheken geraadpleegd.

Neurodiversiteit, een revolutionair concept voor autisme? … autisme en onderzoek

Samenvatting en bespreking van het artikel  ‘Neurodiversity – a revolutionary concept for autism and psychiatry’.  van Simon Baron-Cohen in  Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 2017, 58 6, 744-747. Met aansluitend enkele persoonlijke bedenkingen.

(Niet) normaal … een persoonlijk verhaal

Het magazine Vrij Nederland vroeg haar lezers onlangs te beschrijven wat zij verstonden onder ‘normaal’. Een selectie daarvan verscheen in het meest recente nummer.  In dit stukje probeer ik hierop verder te borduren, en te verwoorden wat ik ervaar als normaal, en waarom ik zelf normaal doen en zijn slechts kan benaderen.

‘Oplossingsgericht communiceren en geldbeheer grootste struikelblokken in relaties’ … autisme en relatie

Samenvattende conclusies in het onderzoek(je) van Mandy Roy en Wolfgang Dillo rond Asperger syndrome en partnership, zoals verschenen in het Journal of Autism jaargang. 2017; 4:1. Vooral oplossingsgericht communiceren en (onenigheid rond) geldbeheer blijken volgens de onderzoekers de voornaamste struikelblokken. Ze merken wel op dat de koppels in hun onderzoek over het algemeen wel gelukkig zijn in hun relatie.

Een vorm van dialoog tussen vreemde snuiters … autisme en fictie

Een vertaald fragment van Makai Peter Kristof (University of Szeged, Hongarije) in The Paradox of Reading Autistic Fiction. In : Exchanges between Literature and Science from the 1800s to the 2000s: Converging Realms / Marcia Lemos & Miquel Ramahete Gomes (Cambridge Scholars Publishing, 2017) over de wederzijdse beeldvorming van mensen met en zonder autisme in verhalende boeken rond het thema autisme, welke mensen met autisme hierin vooral aan bod komen, en welke twee belangrijke boodschappen hierin centraal staan.

Mijn rugzak, mijn leven … voorwerpen in mijn leven

Elke vijfentwintigste van de maand schrijf ik over de belangrijkste voorwerpen in mijn leven. Deze eerste keer gaat het over mijn rugzak.  Over het wat en waarom en het hoe, over de vorm en de inhoud en de functie.

‘Heb je al eens aan een ‘sabbatical’ gedacht?’ … autisme en werk

Heb je al eens aan een Sabbatical gedacht? Sanne, lezeres van deze blog, vroeg het me onlangs via mail. In dit stukje probeer er een zo genuanceerd antwoord op te geven. Wat een Sabbatical is (behalve een ‘jeukwoord’), waarom ik er niet eerder aan dacht en waarom ik die al dan niet zou kunnen nemen.

10 tips voor daten als persoon met autisme … autisme en daten

10 tips voor mensen met autisme die (willen) daten van omgaan met drempelvrees en de autistische ‘nee’, het begin en de afronding van een afspraakje, wat geslaagd kan worden genoemd, en waarom je beter niet kan ingaan op initiatieven als een date -, versier – of flirtcoach.

Het leven van anderen … de weekend gedachte

Elke voorlaatste zaterdag van de maand post ik een weekend-gedachte, een vrije associatie vanuit observaties, geïnspireerd door het off – en onlineleven. Dit keer is het een relativerende gedachte over de rol in elkaars leven.

‘Fier om te dienen’ … de Nationale Feestdag

‘Fier om te dienen’ is het thema van de Nationale Feestdag op 21 juli, één van de tien wettelijk erkende feestdagen in België. Deze blog is een reflectie rond het thema en wat een feest en feestdag kan betekenen.

20 tips voor een perfecte date met een autist(e) … autisme en daten

Elke twintigste van de maand breng ik een lijst met een aantal tips over een bepaald thema in het leven  Deze eerste keer een lijst met 20 tips voor mensen zonder autisme die onzeker zijn in het daten van iemand waarbij ze weten of vermoeden dat hij/zij autisme heeft.  De lijst is losjes geïnspireerd door de lijst ’48 Tipps für ein perfektes Date mit einem Autisten oder einer Autistin’ van Marlies Hübner.

Als zwemmen in een skipak … leven met autisme

Marlies Hübner, vrouw met autisme, in Ergopraxis 2017/7-8, vergelijkt leven met autisme als verwacht worden te zwemmen met een skipak aan.

Maken de kleren de autist(e)? … autisme en mode

Elke achttiende van de maand schrijf ik een langer stuk over een thema in het leven met autisme, vanuit mijn eigen ervaringen, al dan niet geïnspireerd door een boek (of een hoofdstuk daarin). Deze keer gaat het over kledij & mode, de functie en het belang ervan.

Zwarte koffie met zoet in de Zoo-beker … autisme en gewoontes

Elke zeventiende van de maand schrijf ik over een van mijn gewoontes die mogelijks doordesemd zijn door mijn autisme. Deze keer is het mijn gewoonte om koffie op dezelfde wijze te drinken uit dezelfde beker op dezelfde manier gemaakt.

Zondagse (on)bezorgdheid … leven op zondag

Elke derde zondag van de maand schrijf ik een stukje over zondagse ervaringen. Deze keer gaat het over twijfel en bezorgdheid op zondag, dat en wanneer er iets mis zou gaan. Wat ik kan doen en hoe andere mensen om me heen ermee omgaan.

De belastingaangifte … autisme en administratie

Elke vijftiende van de maand schrijf ik een stukje over de belangrijkste documenten, dus administratie, in mijn leven. Deze eerste keer schrijf ik over de belastingaangifte. Hoe ik ermee omga, wat sparen ermee heeft te maken en wat het volgens mij moeilijk maakt.

‘Hoe belangrijk zijn succeservaringen voor jou als persoon met autisme?’ … autisme en succes

Anais (28), orthopedagoge en lezeres van deze blog, stuurde me de vraag hoe belangrijk succeservaringen zijn voor mij als persoon met autisme. Een poging om op die vraag te beantwoorden, zonder daarbij voor andere mensen met autisme te spreken. Iedereen met autisme heeft namelijk een andere manier om met succes om te gaan.

Moeten we elke dag leven alsof het onze laatste is? … autisme en toekomst

Elke twaalfde van de maand probeer ik iets te schrijven rond de Grote Vragen (zie bv Canvas en de BBC). Deze keer stel ik me de vraag of we elke dag moeten leven alsof het onze laatste is. De ondertitel is autisme en toekomst.

De ochtendstond aan het strand … mooie momenten van de zomer

Elke elfde van de zomermaanden schrijf ik over een mooi moment in deze zomer. Deze keer heb ik het over de ochtendstond aan het strand.  Ik beschrijf wat er gebeurt tijdens mijn korte wandeling van half zes tot rond zes uur, tussen vlak voor en vlak na de zonsopgang.

Op reis, ontspannen of gewoon thuis … autisme en vakantie

Ruim drie kwart van de medemens zou minstens eenmaal per jaar op reis trekken.  Het is dan ook logisch dat in kranten en tijdschriften bekende en minder bekende medemensen worden bevraagd naar hun reisgewoonten. Maar in welke mate is deze homo autisticus ook een homo toeristicus of eerder een blijf-thuis-mus? Deze week beantwoordt ik tien vakantievragen die in het financieel-economische dagblad De Tijd werden gesteld. Voel u vrij om de vragen over te nemen op uw blog.

Het zussenproject … vrouwen met autisme

Tweelingen hoeven niet steeds identiek te zijn. Meer zelfs, soms zijn ze zo verschillend als maar kan zijn. Neem nu Jennifer en Sarah Ross, de twee zes-jarige zussen die centraal staan in een artikel ‘The Sisters Project’ dat vorige maand verscheen in het Amerikaanse nieuwsblad Newsweek. Ik kwam het tegen toen ik onlangs in het magazine bladerde en probeer hierbij mijn lezing te geven.

‘Innemend maar onbeleefd’ … vrouw met autisme in de pers

Een reactie geschreven op het artikel in het Vlaamse nieuwsmagazine Knack Online’Ja, ik heb asperger, nee, ik hou niet van treinen en postzegels’ van copywriter, journaliste en storyteller Magali de Reu, vrouw met autisme.

In staat van verhindering … wat te doen met obstakels?

Een hele tijd terug was ik verhinderd om verder te doen. Door allerlei hindernissen. Het was een vreemde ervaring. Er stond van alles in de weg. Of dat dacht ik toch. Want zonet snapte ik dat het in die tijd andersom was. Dat ik in de weg stond van alles. Hierna probeer ik uit te leggen hoe ik daartoe kwam, en welke tips en invloeden van anderen wel of net niet hebben geholpen.  Voor de ongeduldige lezers onder u: het was een beeldinterview met een meervoudig getalenteerde (en begaafde) schilder met autisme die me weer op weg hielp. Voor de generaliserende lezers onder u : nee, dit helpt bijlange niet bij alle mensen, met of zonder autisme, en dat het helpt bij mij is misschien zelfs een contra-indicatie op succes.

Een vertederende telefonade … uit mijn leven

lke vijfde van de maand beschrijf ik een anekdote uit mijn leven. Deze eerste keer gaat het over een onverwacht telefoongesprek waarbij er strikt genomen nooit een gesprek heeft plaatsgevonden. Iemand was verkeerd verbonden en kwam er pas na vijf keer bellen, en voicemailberichten met een heel liefdesverhaal, achter dat ze verkeerd verbonden was.

Een galgenmaal opgelijst … preoccupaties en passies

Elke vierde van de maand schrijf ik over een preoccupatie of passie. Ik begin met wat wellicht mijn grootste passie is: oplijsten of lijstjes maken van wat of wie dan ook. Meestal doe ik dat op ‘dode’ momenten, wanneer ik moet wachten. Of ik lees lijstjes van anderen, zoals ‘Last suppers served on Death Row’ in een Engels tijdschrift dat in de wachtkamer bij de huisarts lag.

Wie het goed kan verwoorden … memorabele momenten

In elk leven zijn er memorabele momenten, die zo’n indruk op je hebben gemaakt dat ze je bijblijven. Elke derde van de maand wil ik uit mijn leven zo’n memorabel moment beschrijven. Deze eerste keer komt de verwijzing naar het bekende boek uit 1971 van de Amerikaanse self-help goeroe Dorothy Sarnoff door een stem – en taalcoach.

Een zee van tijd en meer … vakantiegevoelens

Gevoelens … wat zijn ze en hoe beleven we ze? En hoe beleef ik ze zelf?  Elke tweede van de maand belicht ik een gevoel.  Deze keer gaat het, niet onlogisch, over vakantiegevoelens.  Wat roept vakantie op, voor mensen om me heen en voor mezelf.

Een goede manier om te beginnen … de eerste keer

Vanaf vandaag schrijf ik elke eerste dag van de maand schrijf ik een stukje over beginnen.  Het eerste begint … (niet meteen verrassend) bij mijn fascinatie voor beginnen. De andere keren gaan over mijn ervaringen met grote en kleine beginnen en eerste keren in leven.