Juni 2017

‘En wat waren de vragen?’ – het mondelinge examen

Deze tijd van het jaar word ik er af en toe nog wakker van, badend in het zweet, van de examens, vooral dan deze van in het secundair onderwijs. In het hoger onderwijs was het vooral wennen aan de sociale regels. In deze tekst vertel ik over ervaringen met het mondelinge examen.

Gekneld tussen voorkomen en verhelpen …

Tussen voorkomen en verhelpen, zo voltrekt mijn leven zich, en zit ik steeds vaker gekneld. Lastig als ik ben, wil ik geen van beiden. Ik zoek mijn heil namelijk vooral in  andere v’s … voorbereiding, vrouwelijke inspiratie, vrijheid en voorspelbaarheid.  In omgang met beroepskrachten in het voorkomen en verhelpen, zoals hulpverleners, probeer ik wel kritisch te zijn. Hoe dat in zijn werk gaat, leg ik uit in deze blog.

Een kwestie van vertrouwen … – autisme en vertrouwen

Soms is het, denk ik, vooral een kwestie van vertrouwen. Een teveel, of een tekort. Logisch, schrijft Barry Prizant in zijn boek ‘Gewoon uniek’, want autisme kan je het best verstaan als een ‘disability’ als het op vertrouwen aankomt. Wat vertrouwen en wantrouwen (in mijn lichaam & geest, in de wereld, in anderen) voor mij betekent en hoe ik iemand vertrouw, daar probeer ik in deze blog iets over te schrijven, vanuit mijn eigen ervaring uiteraard.

Zomervakantie, en nu? … autisme en vakantie

 “Zoals elke zomervakantie ervaar ik als moeder van een zoon met autisme dat het moeilijk voor hem is om die zee van tijd gevuld te krijgen. Of om hem gemotiveerd te krijgen om iets te doen. Heb jij vanuit je verleden of op vandaag tips om de vakantie door te komen?”, vraagt Evi (27), al sinds enkele jaren naar eigen zeggen enthousiast lezeres van deze blog. Vanuit eigen ervaring probeer ik enkele ervaringen te delen en enkele tips mee te geven.

“Zonder zich af te vragen of ik er op zit te wachten” …

Een fragment uit de roman van Desanne van Brederode ‘Het Opstaan’ (Querido, 2013)