Maart 2017

‘Het label autisme kan bevrijden’ … autisme en diagnose

Els van Peborgh ( Filosoof, lid van het centrum voor Europese Filosofie aan de UAntwerpen en aspirant van het FWO, tevens moeder met een zoon met autisme) in ‘Het bedrieglijke normaal van autisme’ (De Standaard, 28 maart 2017) over hoe het label autisme kan bevrijden.

Negen jaar Wereld Autisme Dag, een terugblik … autisme en maatschappij

Binnen drie dagen, op 2 april 2017, is het zover, de negende World Autism Awareness Day, vrij vertaald als Wereld Autisme Dag. Niet iedereen is gelukkig met het blauwe gedoe, of de achterliggende gedachte, maar dat even terzijde, kijk ik terug naar wat ik zelf aanvoel als enkele rode draden in de afgelopen negen jaar met autisme leven en ervaringen uitwisselen.

‘Mijn zoon heeft nog steeds geen vriendjes’ … autisme en diagnose

Deel van een eigen (geanonimiseerd) verhaal, gebaseerd op ‘echte’ ervaringen, overgenomen uit een opdracht die ik kreeg voor een cursus psychodiagnostiek als voorbeeld van een casus rond autismespectrumstoornissen.

“Ik heb binnen vijf minuten mijn oordeel klaar’ … autisme en emoties

Hanna (38), vrouw met autisme (diagnose toen ze 25 was) in “Eerst was ik alleen. Later werd ik gepest. Ik was de rare” van Frauke Joossen in Viva, 28 maart 2017 over haar autisme, eerlijkheid en emoties.

‘Hoe zie je het verdere leven?’ … autisme en toekomst

Vicky (29) specialiseert in de psychiatrie en bedankt me, via het formulier op deze blog, voor de interessante bijdragen. ‘Je vult vooral het 1000 vragen aan jezelf-experiment op een heel eigen manier in’, schrijft ze. ‘Wat ik echter nog niet vaak aan bod zag komen, is je toekomstbeeld. Kan je hierover wat schrijven? Ook al heb je er misschien niet meteen zicht op?’ In deze blog ik op Vicky’s vraag een antwoord te formuleren.

‘Aardbeiensorbet veroorzaakt autisme?’ … autisme en voeding

Ruben Mersch in Waarom iedereen altijd gelijk heeft (De Bezige Bij, 2016) wat er aan de krantenkop ‘aardbeiensorbet veroorzaakt autisme’ kan voorafgaan.

‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ … autisme en fictie

Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in ‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ van Tom Heremans in De Standaard van 23 maart 2017 over de introductie van personages met autisme in kinderprogramma’s, zoals bijvoorbeeld de pop Julia in Sesamstraat.

‘Neuro-diverse mensen hebben zoveel te bieden’ … autisme en film

Een citaat van Roger Ross Williams (regisseur van Life, Animated) in De sidekicks uit Disney als levensadviseurs van Peter de Bruijn in de NRC van 21 maart 2017 over de neuro-diverse insteek in zijn films, onder andere ‘Life, Animated’.

Julia, de pop met autisme die nieuws was … autisme en media

Mocht ik op mijn blog over een figuur van de week schrijven, dan Julia, het nieuwste personage in de Amerikaanse Sesame Street, een goede kans maken. In deze blog laat ik u ermee kennis maken.

“Omdat ik zo slecht was in autistisch zijn” … autisme en late diagnose

Citaat uit Op de rand van het niets van Corinne Duyvis (Harper Collins Nederland, 2017) over een vrouw die zich afvraagt waarom ze een late diagnose autisme zou kunnen gekregen hebben.

‘Hoe ervaar je leven met een beperking?’ … autisme en beperkingen

Af en toe krijg ik de vraag hoe ik leven met een beperking ervaar.  Dat probeer ik dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Uiteraard evolueert dit mee met hoe ik kijk naar mijn leven, ervaringen opdoe in het leven met anderen, en hoe ik mijn autisme ervaar. Mijn autisme dat tegelijk ook evolueert (samen met mijn ontwikkeling) en zich situeert in het geheel van mijn mens-zijn (met sterktes en kwetsbaarheden).  In deze blog geef ik een voorlopige stand van zaken hoe ik mijn beperkingen op dit moment ervaar.

‘Niet elke autist communiceert via Disney-films’ … autisme en beeldvorming

Joli Luijckx (Nederlandse Vereniging voor Autisme) in De Telegraaf van 18 maart 2017 met enkele bedenkingen rond de film ‘Life, Animated’, een film rond het gelijknamige boek over een jongen met autisme, Owen Süskind, die Disney-films gebruikt als een manier om tot communicatie te komen.

Eerder nu dan nalatenschap … autisme en leren

Er is altijd wel iets dat ik leer. Ongeacht in welke situatie of met welke mensen ik ben. Ongeacht over wat het gaat, wanneer, waar, waarom en hoe het gebracht wordt.  Toch is het vaak niet wat ik verwacht wordt te leren. Hoe dat in elkaar zit, en waarom wat ik eerder voor nu dan voor mijn nalatenschap helpt, probeer ik te omschrijven in deze blog.

‘Die autistische geest snap ik nu heel goed’ … autisme in de krant

Een enigszins aanmatigende uitspraak die komt van Erik Jan Harmsen, schrijver en vader van een zoon met autisme, in ‘Ik ben de autistische geest echt gaan beheersen’ van Rajko Disseldorp in Het Parool van 15 maart 2017 over diens begrip van de autistische geest.

Zij was Rika niet … begeerte naar een kleine ontmoeting

Zij was Rika niet, die ik net een jaar geleden, die morgen op die andere trein naar Gent Dampoort zag. Verhaal van een merkwaardige ontmoeting, een wisseling van blikken in een moment. Net een jaar en enige tijd geleden.

Als een duivelinnetje in een wijwatervat … autisme en fictie

Fuchsteufelstill, een (niet-biografische) roman met een hoofdfiguur die een vrouw met autisme is, van Niah Finnick, zelf ook vrouw met autisme(uitgegeven bij Ullstein, 2017). Enkel in het Duits. De bespreking is deels geïnspireerd door een recent artikel in de Märkische Allgemeine.

Mogelijks is het iets anders … een lenteachtige zondag

Mogelijks komt het omdat iedereen spreekt maar niemand echt luistert. Mogelijks komt het omdat er eindeloos over dromen en teleurstellingen wordt gepraat. Maar mogelijks is het gewoon iets anders. Een zondagse tekst.

‘Onduidelijkheid is de kern van alle problemen van mijn autisme’ … autisme en structuur

Josine Bouwmans, vrouw met autisme en adhd, in Autisme en ADHD in één persoon: kenmerken en ervaringen in de ritssluiting van twee stoornissen van Josine Bouwmans, Ina Allagonda van Berckelaer-Onnes en Sander Begeer (Lannoo Campus, 2016) over wat volgens haar het kernthema is rondom de problematiek van haar autisme.

Als op een lentemorgen een voorbijganger … emoties in het dagelijks leven

Het is een ervaring die iedereen zou kennen. Dat elke voorbijganger een even levendig en ingewikkeld leven heeft als het zijne, als het hare, als het mijne.  In deze blog probeer ik deze ervaring, die ook een emotie is, uit te diepen.

Mensen met autisme begeleiden als professional: de instrumenten … autisme en hulpverlening

Samenvatting en bespreking van een lezing van auteur en coach Gunilla Gerland over het gebruik van instrumenten en de valkuilen daarbij binnen de hulpverlening aan mensen met autisme, zowel in voorzieningen als daarbuiten, op het congres van Autisme Europe

‘Ook met autisme kan je je dromen waarmaken’ … autisme en talent

‘Ook met autisme kan je je dromen waarmaken’ volgens Karin, arts, klinisch biologe en vrouw met autisme in het radioprogramma De Madammen van VRT Radio 2. In deze blog geef ik mijn luisterervaring weer.

Als haaien even misbegrepen intelligent … Epiphany (2016) en autisme

Een beeld zou meer zeggen dan duizend woorden. Of dat zo is, betwijfel ik. Wat ik met meer zekerheid weet, is dat duizend en enige woorden mijn ervaring tijdens het bekijken van Epiphany (2016)  onrecht zouden aandoen. Epiphany is een documentaire over liefde, autisme, natuur, passie, angst, vastberadenheid, doorzettingskracht en gewaagde keuzes maken in het leven. In deze blog geef ik mijn kijkervaringen weer, en waarom de documentaire de moeite waard is om te bekijken.

Iets over seks, liefde en leven … autisme en seksualiteit

Hoe je erover denkt, hoe je erover praat, hoe je ermee bezig bent. Ik schrijf er meestal niet over. Of toch niet online. Nochtans blijft er vraag naar. Voor mij was seks tot ver voorbij mijn dertigste iets dat buiten mijn universum gebeurde. Het mag duidelijk zijn dat ik geen expert ben in dit soort dingen. Toch probeer ik zo eerlijk mogelijk een stukje te schrijven, vanuit mijn beleving van seks. Omdat het elders vaak zonder veel respect wordt benaderd.

Nog een geluk dat niet elke dag een donderdag is …

Nog een geluk niet elke dag een donderdag is. De week is bijna rond in mijn dagboek. Of minstens, zo lijkt het naar mijn gevoel. Donderdag is poetsdag, en ook een drukke, want volgestouwd met taken. Met de onvermijdelijke huilbui en het dutje erbij. In deze blog vertel ik er meer over.

‘Hij ziet mij graag, niet ondanks maar dankzij mijn autisme’ … autisme en (partner)relaties

Citaat van vrouw met autisme in Partners in autisme: relaas van (on)gewone relaties in een redactie van Cis Schiltmans (Uitgeverij EPO, 2006 en 4de druk in 2015, i.s.m. de Vlaamse Vereniging Autisme) over het moeilijke aanvaardingsproces bij haar partner van haar autisme.

Geworstel op woensdag …

Het is woensdag. Al noem ik het liever het midden van de week. Met woensdag worstel ik naar gewoonte. Om een of andere reden loopt er wel iets grondig fout, of verschijnt er een geest op televisie. In deze blog vertel ik u daar mee over.