Augustus 2015

28 augustus 2015 – G Goran op Youtube

Onlangs kwam G Goran, een West-Vlaamse jongeman (met autisme) in het nieuws met zijn opmerkelijke YouTube-producties waarin hij vrijuit vertelt over het leven. In dit artikel staat hoe ik hierop ben gekomen, wat Goran precies doet, en een reactie van Sarah Schelstraete van de Vlaamse Vereniging Autisme over mensen met autisme die creatief zijn op het internet.

27 augustus 2015 – ‘Geen zwembandjes maar leren zwemmen’

Citaat van Egbert Reijnen, van het Dr. Leo Kannerhuis, Nederland, waarom iemand met autisme (figuurlijk) beter niet het zwembad wordt gegooid (ook al is het met zwembandjes) maar best leert zwemmen.

23 augustus 2015 – Uta Frith : vijftig jaar onderzoek en meer

Bespreking van het interview van prof. Uta Frith, professor cognitieve ontwikkeling in London, op de site van Network Autism. Samenvatting van de belangrijkste evoluties in vijftig jaar autisme-onderzoek en vooruitblik op de toekomst, afgesloten met een aantal persoonlijke bedenkingen van mezelf.

20 augustus 2015 – Vijf vragen aan … Nina (vrouw met autisme, moeder van, lerares)

In de reeks ‘vijf vragen aan …’ deze keer vijf vragen aan Nina, moeder van een zoontje met autisme, vrouw met autisme, lerares, fotografe en zoveel meer … Over hoe ze tot de diagnose van haar zoon kwam en vervolgens hoe ze tot die van zichzelf kwam. Over haar autsme dat niet overwaait omdat ze fulltime werkt (tot ze uitvalt). Over de toekomst, het onderwijs met leerlingen met autisme en meer.

19 augustus 2015 – Een moderne autist …

Zelfbeschrijving geïnspireerd door ‘I am a modern man’ van de Amerikaanse topcomedian George Carlin.

19 augustus 2015 – Vijf vragen aan … Autimonde (blogster, ervaringsdeskundige met autisme

In de reeks ‘Vijf vragen aan …’ komt dit keer Autimonde (blogster, dichteres en ervaringsdeskundige autisme) aan het woord. Over wat er onderbelicht is als het om autisme gaat. Over haar toekomstwens(en). En over wat ze andere mensen met autisme zou zeggen als ze haar om iets vragen vanuit haar ervaringen met autisme

18 augustus 2015 – Autismevriendelijk zijn kan voor iedereen

Quote uit het Radio-1 programma #weetikveel met Peter Vermeulen (Autisme Centraal) als gast: ‘Je hoeft geen specialist te zijn om autismevriendelijk te handelen’.

18 augustus 2015 – Als je de regels van het gesprek kent

Quote uit het Radio-1 programma #weetikveel met Peter Vermeulen (Autisme Centraal) als gast: ‘Als iemand met autisme de regels van een gesprek kent, valt de communicatie moeilijkheid niet altijd op’.

18 augustus 2015 – Pak de last van het autisme aan

Quote uit het Radio-1 programma #weetikveel met Peter Vermeulen (Autisme Centraal) als gast: ‘Je moet autisme niet behandelen. Pak de negatieve gevolgen aan: de last van het autisme verminderen’.

18 augustus 2015 – Autistisch denken komt af en toe van pas

Quote uit het Radio-1 programma #weetikveel met Peter Vermeulen (Autisme Centraal) als gast: ‘Er is geen plezeier aan autisme hebben, maar autistisch denken kan in bepaalde situaties wel een voordeel opleveren’.

16 Augustus 2015 – Schemerautist hanteert paperclips creatiever dan verwacht

Bespreking van een artikel over mensen met autistische trekken en creativiteit in het Journal of Autism and Developmental Disorders van augustus 2015., waaruit blijkt dat mensen met subklinisch autisme iets creatiever zijn in het hanteren van bakstenen en paperclips dan mensen zonder autisme.

15 augustus 2015 – U bent zo anders dan ik dacht …

Na een voordracht over mijn autismebeleving stapt een dame op mij toe en vertelt hoe anders ik ben ‘in het echt’ dan hoe ze zich mij voorstelde tijdens het lezen van mijn blog. Deze monoloog is een collage van verschillende ontmoetingen met mensen die ik in één persoon heb samengebracht. Het zijn begrijpelijke (en vermoedelijk goed bedoelde) reacties, maar ik zet ze hier neer om te tonen hoe het kan overkomen. Daarnaast vind ik het ook fascinerend hoe een tekst (zoals een radiostem) kan leiden tot een bepaald beeld van een schrijver (of spreker)..

15 augustus 2015 – Wat mag ik voor jou schilderen?

‘Stel dat ik een schilderij voor je zou willen/mogen maken, zou je dan speciale wensen hebben? Zou er iets of iemand moeten opstaan, heb je voorkeur voor een stijl of school, natuur of samenleving, een portret van mens of dier, van jezelf of iemand bijzonder?’ – het is een vraag die ik niet elke dag krijg, maar toch de moeite om er eens over na te denken en in deze blog er iets proberen over te schrijven.

14 augustus 2015 – Mijn tijdsbesteding-Mijn week

Een grafische voorstelling van de onderdelen van mijn tijdsbesteding, zoals die er gewoonlijk uitziet en kort besproken, op basis van de format ‘mijn week’, waarbij mensen bespreken wat er allemaal tijdens een week van hun leven is gebeurd.

14 augustus 2015 – Jezelf elke dag De Standaard noemen, dat is toch wel arrogant

Vandaag verschijnt de authentisme-advertentie in De Standaard. De advertentie is één van de 24 geselecteerden voor De Standaard Solidariteitsprijs 2015. Stem nu op jouw favoriete advertentie (liefst deze hierboven) op de pagina van De Solidariteitsprijs.  Deel deze oproep met jullie vrienden, familie, … Let op: één stem per geldig mailadres.

10 augustus 2015 – De Rain Man van de beursvloer

Over ‘Rain Man’ Tom Hayes, de beurshandelaar bij Citigroup, die recent veroordeeld werd voor beursfraude en ook ‘mild autisme’ zou hebben.

9 augustus 2015 – Hoe zie jij de diagnose autisme? – resultaten poll op tistje.com

Rond de 150 bezoekers deelden via de poll over de diagnose autisme mee hoe zij deze diagnose zien, hoe zij die ervaren. Hetzij zelf gekregen, als ouder, als beroepskracht, als betrokken geïnteresseerde.  De grootste groep respondenten ziet de diagnose als een verlossing (erkenning van inspanningen) of een verklaring van voorheen moeilijk of onverklaarbaar gedrag.

8 augustus 2015 – De verstrooiing

Als ’t zomer is, ga ik voor een groot stuk in sluimerstand. Binnen en buiten is het dan te druk en te warm. Maar er is één ding dat ik wel doe: de opbergdozen sorteren, herinneringen ontmoeten, en ze soms verbranden in de vuurton. In de hoop er een streep onder te trekken.

8 augustus 2015 – Woorden als sneeuwvlokjes

Citaat van Sharon M. Draper uit ‘Out of my mind’, uitgegeven door Atheneum Books (2012)

7 augustus 2015 – Per ongeluk een ‘autist’ getrouwd

Citaat van Carolien Roodvoets, gezins – en relatietherapeute, uit ‘Het Monsterverbond: de aantrekkingskracht van foute mannen’ (Gottmer, 2014)

7 augustus 2015 – De titel mag u zelf verzinnen

Een mysterieuze wandeling door de gangen van een oud psychiatrisch ziekenhuis naar het consult van de psychiater – waarvan u de titel zelf mag verzinnen.

6 augustus 2015 – Huwelijk als ultieme grens volwassenen met ASS

Citaat van Eva A. Mendes in ‘Marriage and Lasting Relationships with Autism Spectrum Disorder’. Uitgegeven bij Jessica Kingsley, in 2015.

5 augustus 2015 – Autisme: een verzameling persoonlijkheidsstoornissen

Citaat van Sandrone Dazieri in ‘Dood de Vader’ (Xander Uitgevers B.V, 2015) – een dialoog rond wat autisme is en wat er mogelijks aan gedaan kan woorden.

5 augustus 2015 – Wanneer helpt therapie voor u? – resultaten poll op Tistje.com

Resultaten van de poll ‘Wanneer helpt therapie voor u?’ die een hele tijd op Tistje liep en door 75 respondenten werd ingevuld. De meesten onder hen vonden een luisterend oor vinden en zichzelf beter leren kennen en/of aanvaarden de belangrijkste pluspunten van therapie.

4 augustus 2015 – Zal ik door te werken een beter leven krijgen?

Volgens mijn jobcoach ga ik, vrouw met autisme, door te werken een beter leven krijgen. Jij hebt al enkele kritische geluiden laten horen rond werk. Hoe sta jij tegenover deze uitspraak? Uit een recent artikel blijkt dat werk bij volwassenen met autisme in elk geval niet meer bijdraagt tot de levenskwaliteit dan geen activiteiten. Wel de mate dat het aansluit bij interesse, de arbeidsvoorwaarden, de verdienste (en het belang dat iemand eraan hecht) en de extra voordelen maken het verschil.

2 augustus 2015 – Why don’t you write in English?

Elisabeth from Brighton in the United Kingdom mails me the question why I keep writing in Dutch. After all, she says, your English is not flawless but good enough. Here at the Circle of Gifted Autistics, we enjoy your texts very much. Unfortunately we have to rely on a few members who translate your blog. Why don’t you give it a try and write in English?  In this blog I try to answer this question.

2 augustus 2015 – Manieren om met prikkels om te gaan (poster)

Poster – overzicht met een aantal manieren om met prikkels om te gaan .. zowel zintuiglijke als sociale. Van bescherming tot stimulatie, over zelf in de hand houden of nemen van eigen levensorganisatie …