Spring naar inhoud

Maand: september 2023

‘Als we uit eten gaan, wordt het snel te veel voor mijn vrouw, is dat autistisch?’ … autisme en uit eten

Gianni stuurt me deze vraag : “Mijn vrouw Kim heeft de onaangename gewoonte om de eetgelegenheid te willen verlaten zodra het eten is opgediend. We eindigen dan in onze auto, waar we de restjes opeten. Ze doet dit omdat ze dan haar eigen ruimte heeft, kan doen wat ze wil, en zonder dat iemand meekijkt naar YouTube kan kijken of een boek kan lezen. Ik ben van mening dat auto’s er zijn om van punt A naar punt B te rijden, en niets anders. Het is al een concessie dat ik radio of muziek tolereer. Herken je iets hierin van jou en wat zou ik het beste doen?”

Een gesprek in geleerd autistische gezelschap … autisme en onderzoek

Persoonlijk leesverslag van een academisch artikel (inclusief enkele kritieken vanuit mijn perspectief) dat zichzelf als volgt voorstelt:””Deze paper is een samenwerking tussen 3 autistische academici en 1 niet-autistische autisme onderzoeker. De 3 autistische onderzoekers zijn: Dinah Murray (ondertussen helaas overleden, bekend als bedenker van de “monotropisme” autisme theorie), Damian Milton (leidende stem in neurodiversiteit & autisme, originator van het “Double Empathy Problem” & ikzelf (Jo Bervoets). De niet-autistische onderzoeker is Jonathan Green (kinderpsychiater & leidende stem in vroeg-detectie en interventie van autisme).

De paper geeft weer hoe we, over autisme en niet-autisme heen, cruciale dimensies ervaren. In die zin is het (een begin van) een fenomenologische studie (studie van de geleefde ervaringen) van waaruit we de verschillende ervaringen beter kunnen ‘begrijpen’. We argumenteren dat het dit soort studies zijn die nodig zijn om tot betere verklaringsmodellen van autisme te komen.”