Spring naar inhoud

Maand: juli 2023

‘Zoeken autistische mensen vooral naar zekerheid of avontuur?’ … autisme en ontdekken

Volgens Kaia, een lezeres van deze blog, is een van de meest ergerlijke stereotypes over autisme dat autistische mensen vooral naar zekerheid zouden op zoek zijn, en avontuur zouden schuwen. “Ik vind het beledigend om te horen dat autisten eerder gewoontedieren zouden zijn, en zich vasthangen aan zekerheid. Als autistische vrouw hou ik ervan op trektocht te gaan, en nieuwe grenzen te ontdekken. Ik ben enorm sociaal en hou er niet van hetzelfde te doen. Wat vind jij ervan: zoeken autistische mensen vooral naar zekerheid of toch eerder avontuur Ik probeer op deze vraag genuanceerd en vanuit mijn persoonlijke ervaringen te antwoorden.

‘Kies ik een nom de plume als ik schrijf over autisme?’ … autisme en ervaringsuitwisseling

Louis wil graag zijn autismebeleving en ervaringen als autistische persoon delen met anderen, binnen een veilige omgeving, en met respect voor zijn grenzen. Hij wil beginnen met een blog, vervolgens een podcast en een vlog, en uiteindelijk een boek schrijven waaraan hij lezingen wil koppelen. Louis is hooggeschoold, ‘volstrekt atypisch autistisch’, schrijft hij. Hij heeft zijn hele ‘autismeproject’ al uitgetekend op papier. Hij blijft echter met een paar vragen zitten. Een vraag die hij aan mij stelt is of hij dat onder zijn eigen naam doet, onder een bijnaam, nom de plume of geuzennaam of, voor sommige activiteiten, onder een heteroniem. Ik probeer voor een genuanceerd antwoord te zorgen.

Wegdeemsterende zomers … autisme en tijd

Wat ik met de zomer associeer is het besef van tijd kwijtraken maar tegelijk, bij momenten, het meest bewust zijn van (voorbijgaande) tijd. Dat lijkt tegengesteld, maar is volgens mij volstrekt verschillend. In deze blog vertel ik hoe dat komt.