Wereld Autisme Dag 2013

Vandaag is Wereld Autisme Dag. Autisme komt in 2013 meer dichtbij maar blijft tegelijk zo veraf.

De relaties tussen mensen met en zonder autisme zijn daarbij vaak al eens gespannen. Ook al is de wil en de inspanning van ieder er (hoewel niet altijd even zichtbaar), de afstand tussen mensen met onder autisme lijkt vaak moeilijk overbrugbaar.

Wil je als autis(tisch) persoon of persoon/mens met autisme, mensen zonder autisme/neurotypicals beter begrijpen, dan is er vaak ‘iets meer’ nodig. Toch is er meer verwantschap dan op ’t eerste gezicht zou lijken. Niets neurotypisch is mensen met autisme vreemd, alleen is het net iets anders. Het loont dus de moeite.

Wil je als neurotypical of mens zonder autisme, beter mensen met autisme proberen te verstaan, dan moet je ook iets meer doen. ‘Iets meer’ kan tijd, energie, inspanning, inlevingsvermogen, creativiteit … zijn. Er is meer verwantschap dan u zou denken. Niets autistisch is neurotypicals vreemd, zeker niet als je bovenmaats onder druk wordt gezet. Het loont zeker de moeite, want kan verbazend genoeg inspireren.

Wil je als persoon met autisme met hogere begaafdheid mensen met autisme met een andere ontwikkelingsleeftijd, zelfredzaamheid of verstandelijke mogelijkheden wil leren kennen, dan moet je ook iets meer doen. ‘Iets meer’ kan betekenen proberen te verstaan dat er veel verwantschap is. Niets autistisch is een andere autist vreemd.

Informatie vind u op de sites van de Vlaamse Vereniging Autisme,e(de community van de ouder – en familievereniging) en van Participate!, de informatieve site rond autisme (met heldere uitleg en filmpjes).

Bekijk ook hieronder de cartoon van Magelaan Cartoons en de poster ‘Communicatie Toolkit’ met een aantal tips rond een genuanceerde beeldvorming.

 521521_602411156453367_1692000627_n

VVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.