Per ongeluk een ‘autist’ getrouwd …

Niet zelden is zij een temperamentvolle vrouw, een en al leven en emotie en kan ze zich moeilijk inhouden. Wanneer haar iets dwars zit moet het nu, en dan ook meteen nu, besproken worden!

Haar timing om zaken aan de orde te stellen is slecht. Wat hij kan, de gevoelsknop ‘uitzetten’, kan zij niet. Wat er ook gebeurt, ‘hij slaapt toch wel’, terwijl zij nachten piekert en huilbuien heeft. Het kan ook zijn dat ze in stilte lijdt – ze ziet er ongelukkig uit maar klaagt niet. ‘Niet klagen, maar dragen en vragen om kracht’, kan haar (gereformeerde) motto zijn.

Totdat ze het niet meer volhoudt en allerlei klachten krijgt: depressies of angsten, onverklaarbare aanvallen van duizeligheid, ontstekingen, vreselijke hoofdpijnen, hormonale schommelingen, aanvallen van astma en eczeem. Het kunnen signalen zijn van spanning, stress, van ongelukkig zijn en van ‘verkommeren’.

Een enkele keer neemt ze haar man mee naar de psychiater. Zij is er ten onrechte van overtuigd dat haar man autistisch is en heeft inmiddels, na jarenlange observatie, dagboeken vol met aantekeningen gemaakt, die de arme psychiater allemaal moet doorlezen.

Ze rust niet voordat de diagnose is gesteld, dan zou haar lijden een naam hebben, dan is zij een te betreuren vrouw die per ongeluk een ‘autist’ heeft getrouwd … een kat in de zak.

Carolien Roodvoets in ‘Het Monsterverbond’ (Gottmer, 2014)

1 Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.