‘Nee, zo zijn autisten bijlange niet’

Natuurlijk is zij niet autistisch. Vooreerst is ze toch vooral een huismus? Iedereen weet dat autisten zo niet zijn. Daarnaast heeft ze teveel medische problemen om autistisch te zijn. Bovendien lijkt ze in haar gedrag toch veeleer robot dan mens, ze heeft geen greintje mimiek en toont amper gevoelens. Kom maar eens kijken naar mijn neefjes met autisme, die zijn hyperactief, klampen iedereen aan op straat, thuis of op feesten, en die tonen enorm veel emoties als ze meeleven met anderen. Daarbij vergeleken is haar problematiek toch heel anders, en misschien wel erger.  Zij is toch bijlange niet zo sociaal. Wat ze zegt, komt niet over. En ze kan geen grapjes waarderen. Nee, zo zijn autisten bijlange niet. Je moet maar eens bij ons langs komen als mijn neefjes er zijn. Ik zal je dan eens laten zien wat echte autisten zoal uitspoken. En mag ik je nog een goede raad meegeven? Nee, serieus, je moet wat die mensen die boeken schrijven zeggen over autisme echt met een pak zout nemen. Meer dan 90% van die lieden heeft nog nooit een autist van dichtbij gezien, laat staan ontmoet. Dat voel je meteen aan als je hun boeken leest. Alleen opvoeders en psychiaters die in ziekenhuizen of instellingen werken kunnen daar echt iets zinnigs over zeggen. Ik geef je straks een boek mee van iemand die er alles over weet. Naar hem moet je luisteren.

De mening van een man, een kennis van een moeder met een dochter met autisme, die dit kreeg te horen na afloop van een een Tupperware-party. Alle verwijzingen en namen zijn verwijderd.

7 Comments »

 1. @Bram Inderdaad, U heeft goed gelezen. Het is de kennis die het vertelde aan de moeder (die het op haar beurt aan mij vertelde). Met die kennis heb ik gelukkig geen contact, de moeder vond dat ik het wel eens mocht delen op mijn blog (op bepaalde voorwaarden). Ik deel uw opmerkingen, maar ik hoor zelf ook wel eens iets dergelijks.

  Like

 2. Het lijkt erop dat Stef (‘Die dochter is te beklagen’) en Suzamientje (‘arme dochter’) denken dat deze uitspraken zijn gedaan door de moeder van een meisje met autisme, maar als ik het goed begrijp is het een kennis van die moeder die deze onzin uitkraamde.
  Wel opmerkelijk dat een meisje niet autistisch zou zijn omdat ze niet sociaal genoeg zou zijn en nog een paar ‘typisch autistische’ kenmerken zoals gebrek aan gelaatsexpressie en humor. De familie van die neefjes krijgt waarschijnlijk precies het omgekeerde te horen van betweters.

  Like

 3. Ik begrijp uw reactie niet helemaal, zeker het laatste stuk niet.
  In het eerste deel lijkt u te suggereren dat ik dit als humoristisch zou gepost hebben.
  Als dat zo is, wil ik toch even verduidelijken – ook voor mensen met autisme die zouden meelezen – dat dit helemaal niet humoristisch is bedoeld of zou kunnen zijn.

  Like

 4. Ojee, ik dacht dat mijn ouders erg waren maar dit is nog een stuk erger. Die dochter is te beklagen. Hopelijk slaagt er iemand in om haar ogen te openen en dan wel liefst zo vlug mogelijk.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.