10 stellingen over autistische ouders … autisme en ouderschap

Foto van Dimitri op Unsplash
  1. Autistische ouders zijn erfelijk bevoordeeld om autistische kinderen te hebben. Ze zijn het best geplaatst om te verstaan hoe die kinderen de wereld zien en kunnen hen het beste steunen en hen een positieve, autisme vriendelijke omgeving bieden.  
  2. Ouders met autisme zullen waarschijnlijk proberen om (zo veel als ze kunnen) zeer kalme, relatief vredige leefomgevingen te creëren, wat zorgt voor een veel rustiger huis dan de drukke, lawaaierige stress van school.
  3. Autistische ouders kunnen hun speciale interesses delen of die van hun kinderen op hen nemen, waardoor ze die diepe passie voor onderwerpen die zo nuttig kunnen zijn, aanwakkeren.
  4. Ouders die zelf autisme hebben, zullen niet gauw de neiging hebben om op te voeden volgens ongeschreven regels of implicaties, wat veel stress voor kinderen met of zonder autisme kan verminderen (denk aan hoe sommige leraren of ouders bijvoorbeeld zo ondoorgrondelijk en moeilijk te verstaan lijken). Autistische mensen lijken doorgaans minder ondoorzichtig.
  5. Ouders met autisme hebben vaak veel empathie, wat over het algemeen best een nuttige eigenschap is bij het opvoeden van een kind. Autistische gezinnen lijken vaak erg empathisch voor elkaar te zijn.
  6. Vaardigheden om patronen te herkennen, die voor veel autistische mensen best goed zijn, zijn geweldig voor ouders, van het identificeren van ziekte tot het achterhalen van redenen voor gedrag.
  7. Omdat zo veel autistische volwassenen als kind werden gepest, zijn autistische ouders het best geplaatst om hun autistische kinderen te adviseren en te helpen om met dit vreselijke stuk van het leven om te gaan.
  8. Gezien het autistische ongenoegen voor oneerlijke regels en onredelijke consequenties, hebben autistische ouders de neiging om wat meer succes te boeken in het handhaven van de regels die ze thuis hebben.
  9. Het natuurlijke wantrouwen tegen autoriteit van autistische ouders kan leiden tot interessante -interacties met leerkrachten en schoolhoofden, vooral wanneer ze aanpassingen voor onze kinderen regelen.
  10. Het is waarschijnlijker dat autistische ouders hun kinderen niet dwingen om sociale dingen te doen die ze echt niet willen (oma kussen, luidruchtige en stressvolle feestjes bijwonen), omdat we weten hoe traumatisch dit voor ons was.

Deze stellingen zijn geïnspireerd door uitspraken op Twitter over ouders met autisme. Het woord stelling wordt hier gebruikt in de betekenis van ‘het stellen, het doen van een vraag’, niet in de betekenis van ‘bewering die men als waarheid wil zien aangenomen’.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.