‘Laat een kind zijn negatieve gevoelens uiten’ … autisme en media

Foto van Annie Spratt op Unsplash

Nu Mano begint in te zien dat zijn broer niet is zoals andere kinderen en zich vragen stelt, is voor ouders Sarah en Marco het moment aangebroken om uitleg te geven over het anders zijn van Nyo. De term ‘autisme’ gebruiken hoeft niet, wel kunnen ze zijn stoornis duiden door de moeilijkheden en verschillen te benoemen en door voorbeelden te geven. Het is belangrijk dat ze zijn vragen open en eerlijk beantwoorden. Weten ze het antwoord niet, dan kunnen ze er samen met het kind naar zoeken. Broers of zussen van een kind met autisme kunnen hun eigen gevoelens niet altijd plaatsen, ze kunnen zich schamen, schuldig of verantwoordelijk voelen, jaloers zijn of het kind de schuld geven dat ze minder activiteiten buitenshuis doen met het gezin. Dit vraagt om begrip, erkenning, geruststelling en de mogelijkheid tot praten. Wees niet bang om te zeggen dat het ook voor jullie als ouders moeilijk is en laat je kind toe zijn negatieve gevoelens te uiten, ook al lijken ze misschien onterecht of overdreven. Exclusieve momenten voor het normale kind en activiteiten die niet mogelijk zijn voor het kind met autisme (zoals zwemmen of op restaurant gaan) inlassen is een must.

‘Vraag het aan de Expert’ in Het Laatste Nieuws van 19 maart 2022 waarin de vereniging Participate! ouders helpt om het autisme van hun kind beter te begrijpen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.