5 tips om Wereld Autisme Dag positief te beleven … autisme en inspiratie

Omring je met positieve mensen en ontvolg, blokkeer of negeer preventief

De periode rond Wereld Autisme Dag zijn een periode waarin heel wat potentieel kwetsende of foutieve informatie de ronde doet op het internet en in de media. Het lijkt of er in die periode een vloedgolf aan oude mythes, onderbuikse stereotypes en foute informatie van de voorbije eeuwen in de ether komt. Het kan zijn dat jij je geplaatst ziet om activistisch maar genuanceerd, zonder te veralgemenen, autisme in de kijker te zetten, maar daartoe ben je niet verplicht.

Wil je hier liever niet mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld omdat je zoiets liever op andere momenten doet, dan kan het helpen om bepaalde accounts te blokkeren of te negeren, bepaalde hashtags niet meer te volgen of sommige pagina’s, groepen of communities te vermijden. Dat kan je natuurlijk ook doen met mensen waarvan je weet dat ze altijd hetzelfde negatieve geluid laten horen over autisme.

Reageer alleen op de discussies op de manier dat jij dat wil

Dat je autistisch bent of autisme hebt, betekent absoluut niet in dat je tijdens de wereld autisme dagen de plicht zou hebben om anderen in of voor te lichten over (jouw) autisme, of daarmee daarbuiten te komen. Je hoeft helemaal niets te doen. Als je wel iets wil doen rond autisme, probeer het dan te doen vanuit jezelf, en op een manier die jou ligt, of dat nu met een filmpje, een gedicht, een foto, een tekst of iets anders is. Of zet deze blog, of een van de artikelen rond Wereld Autisme Dag op deze blog in de kijker, dat kan ook.

Bedenk of wees jezelf extra bewust wat jij ‘kei-goed’ kan en waar anderen rondom jou een kei in zijn.

Ons land is gekend om zijn keien. Ze liggen er te pas en te onpas bij, je kan erop fietsen en je kan erover struikelen. We hebben ook veel autismekeien, mensen die onder andere door hun autisme keigoed zijn in iets, en anderen die mensen het leven keileuk maken of een vuurkei zijn voor anderen, die anderen een warm hart toedragen.

En dan heb je ook van die keikoppen die onvoorstelbaar volharden in het streven naar een samenleving waar mensen elkaar respecteren zoals ze zijn, bijvoorbeeld door een steentje bij te dragen voor een autismevriendelijke samenleving. De periode rond de autismeweek is een mooie gelegenheid om je extra bewust te zijn wat jij kei-goed kan en waar anderen (met of zonder autisme) rondom jou een kei in zijn.

Geef mensen die met autisme te maken hebben waar je inspiratie in vind in een goed licht

Eerder dan af te geven op wie volgens jou het leven van autistische mensen tot een ware hel maakt, kan je beter mensen met of zonder autisme of die met autisme te maken hebben, waar jij je inspiratie bij haalt, in een positief licht zetten. Zet ze op je social media, schrijf er iets over op je blog, maak er een kunstwerkje mee, … om het even wat, zodat iedereen weet dat zij mensen zijn die jij bewondert om hun houding tegenover autisme.

Dat kan zowel iemand zijn die een boek heeft geschreven, of iemand in je eigen leven die je inspireert door zijn of haar leven. Het kan iemand zijn uit je vrijetijdssfeer, of vanop je werk, op school. Iemand die jouw kracht geeft, of die volgens jou een houding heeft, ook tegenover autisme, die jou en misschien ook anderen inspireert.

Bedenk of wees jezelf extra bewust van wat jou een goed gevoel geeft.

Eerder dan de autismedagen als een lastige periode te zien, kan je volgens mij beter jezelf extra bewust zijn wat jou een goed gevoel geeft. Daar kan je bijvoorbeeld de ‘goed gevoel-lijst’ voor gebruiken als inspiratie, of gewoon doen wat je graag doet. Deze lijst is gratis downloadbaar (mits registratie via mail) via Sterkmakers in Autisme.

Als je autistisch bent (of je bent nauw betrokken bij iemand met autisme), is het immers jouw periode van het jaar, en mag je jezelf extra verwennen (zonder dat anderen erdoor last ervaren, natuurlijk). Dat geldt trouwens evenveel voor mensen zonder autisme die samen leven of werken met iemand met autisme. Voor jullie is het ook belangrijk jezelf even te verwennen, en bewust te zijn dat er ook anderen zijn in jullie situatie waarmee je, behalve dan ventileren over wat er fout gaat, kan ervaringen uitwisselen over wat er goed gaat, en wat je graag doet.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.