Zij vinden Tistje top!

“De blog van Tistje is fantastisch. Ook al denk je veel te weten over autisme, het blijft boeiend, leerrijk en is heel inspirerend. De teksten zijn zeer vlot geschreven met als extraatje een dosis humor. Wat wil een mens nog meer?” (Martine Thys, Participate vzw)

“Terzijde wil ik ook nog eens kwijt dat ik een fan ben van je blog Tistje.com. (Landschip – schilder, tekenaar, illustrator en landschipper. Love On CanvasSchipperland Landschip.com)

“Niet alleen voel ik me vereerd door alle positieve commentaar die je in de loop der jaren hebt gegeven over mij en mijn werken. Ik weet ook dat jij iemand bent die met kennis van zaken en respect voor mensen informatie over autisme verspreidt.” (Peter Vermeulen, Autisme Centraal)

Tistje is een aanrader. Het blijft altijd boeiend om verhalen van anderen te lezen en zeker als het mensen met autisme zijn. Tistje is een van die sites van mensen met autisme. Met een mooie layout bovendien.” (Via link via Psysense.be, psychologische praktijk die zich richt op kinderen, jongeren en (jong) volwassenen met ontwikkelingsstoornissen en/of gedragsproblemen en/of stemmingsstoornissen)

Tistje beschrijft heel goed alles rond zijn autisme. Als je eenmaal een bericht hebt gelezen van hem, ga je in zijn weblog verder zoeken naar andere berichten ! Het zijn geen korte statements, maar uitgebreide beschrijvingen die heel prettig lezen, of interessante artikels van anderen.” (Sanne-Lot Van Ulzen, moeder van persoon met autisme, auteur van ‘Samen kijken naar autisme’ en betrokken bij Stichting Inklus & Het Plein)

“Wat een prachtige blog. Iedere professional die praat over inclusie en stoornissen zou ze moeten lezen. En niet alleen bij autisme.” (Reactie via Twitter van Barbara H., moeder van iemand met autisme & blogster via Autismekind.blogspot.be)

Tistje is a talented writer. The articles that he write are really to the point, with sometimes a humoristic touch. Besides that he is talented person and knows to help people. I would reccommend him without doubts. “ (Aanbeveling via Linkedin van Autimonde, blogster-ervaringsdeskundige en vrouw met autisme)

“Een pluim, om het telkens weer voor ons op te schrijven, op zo’n manier dat we er graag tijd voor nemen om het met plezier te lezen. Hoe we dat hart onder onze riem moeten steken, weet ik ook niet, maar dat is dan ook iets figuurlijks, een sprekend beeld of zoiets, … gelijk de tranen van Fatima, gekheid op stokjes en uit mouwen kruipende apen… Jouw schrijfsels zijn telkens weer goed doordacht, goed geschreven en ogen-openend” (Tom Flamant, kunstenaar)

Tistje maakt dat ik een aantal boeken over autisme alvast niet meer hoef te lezen maar geeft me bovenal, op een zeer directe en duidelijke wijze, een zeker inzicht in één leven van een persoon met autisme, dat evenwel herkenningspunten biedt in het contact met mensen met autisme met een behoorlijke begaafdheid, zonder zichzelf daarbij in de picture te werken. Moedig en bewonderenswaardig.” (Via mail, van W., ondersteuner/therapeut centrum geestelijke gezondheidszorg)

“Een typisch stukje van Tistje ? Dat is lang maar met inhoud en context. Een lecture gesublimeerd tot geschreven tekst.” (Op een Nederlands forum door een persoon met autisme – doorgemaild door een vriendin)

Tistje is een van de toppers die schrijven over autisme en asperger. Simply the best. En dan nog een Belg. De bekendste auti van de Benelux. Blijf het goed werk verder zetten, via je blog, meetings en op Facebook” (Op een Nederlands forum door een (Vlaamse) persoon met autisme – doorgemaild door een vriendin)

Tistje weet de dingen vaak heel mooi te verwoorden. Elke buitenstaander zou dit moeten lezen voor ze commentaar geven. Voor hen die geïnteresseerd zijn maar ook voor hen die het zouden moeten lezen … de moeite waard. “ (Enthousiaste meelezers & vrienden op de facebookgroep)

“Deze blog is zonder meer een must voor iedereen die empathie in het leven van mensen ernstig neemt. Tistje heb ik leren kennen op een ‘inleefmoment’  waar hij zich veel te bescheiden maar open, eerlijk en kwetsbaar toonde. Dat raakte me. Er zijn veel mensen die woorden napraten van anderen. Tistje zegt niet veel, schrijft iets meer, maar telkens zijn het woorden die ‘kloppen’. Als ik voel dat het niet klopt, voel ik me onrustig, weet ik dat het een gekopieerde logica is. Dat zie/voel ik bij veel vormingen rond autisme, ook van hooggewaardeerde professionelen met jarenlange ervaring. Bij Sam (Tistje) ervaar ik rust. Zijn teksten zijn leesbaar, verstaanbaar. Zijn woorden geven energie, nemen er geen. Je bent een van de weinige mensen die ik ken die zo eerlijk staan tegenover zichzelf of tegenover anderen. Veel mensen (met of zonder autisme) kennen zichzelf amper, verbergen zich, dragen make-up van ideeën. Jouw scherpe waarneming op deze samenleving, jouw eerlijke zelfbeeld, en geen enkele vorm van egocentrisme … die afwezigheid van ruis op wat je mij/ons wil zeggen, dat druist in tegen deze samenleving, tegen de blogcultuur. Ik wil je daarvoor hartelijk danken.” (Joke V., lezeres en lerares buitengewoon onderwijs en hoger sociaal onderwijs, moeder met een volwassen zoon met autisme, ingezonden via mail)

Meer duimen – omhoog of omlaag (positief of negatieve reacties) ? We horen ’t graag via mail (sam@tistje.eu) of via de comments.

19 Comments »

 1. Ik voeg er gewoon een toe…

  Ik weet niet meer wanneer ik je blog ben beginnen te volgen, het is al jaren geleden en niet lang nadat ik zelf ene blog was begonnen, denk ik. In eerste instantie las ik hem gewoon graag en vond ik hem zeer interessant. Hij was “anders” dan de doorsnee blogs die ik tegenkwam. Hij bevatte diepgang, kennis van zaken, las vlot en lag sowieso in mijn interessegebied (ik werkte in de psychiatrie). Dat ik pas later ook in mijn privé met ass (in combinatie met hoogbegaafdheid) in mijn zeer nabije omgeving te maken kreeg, was waarschijnlijk eerder toevallig, maar deze blog heeft me hierbij zeker al geholpen. Waarschijnlijk schrikte deze man zijn “etiketje” me in het begin daarom ook helemaal niet af. En daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn natuurlijk.

  Het boek staat hier ook in de kast en is zelfs gelezen! Ik raadde hem net nog bij iemand aan, mét reden!

  Like

 2. Uw boek “Autistisch Gelukkig” is een prachtig boek! Ik voel mij zo begrepen, zo herkenbaar. Nog nooit zo mijzelf tegengekomen in een boek dat ik lees. Bedankt voor deze ervaring!
  Knap werk dat je neerpende!

  Geliked door 1 persoon

 3. @Lizet Dat is een moeilijke vraag, maar loslaten is volgens mij toestaan dat de ander fouten maakt (waarbij je natuurlijk ook goed je eigen eigen grenzen moet bewaken) en tegelijk klaar staan om niet-oordelend te helpen. Misschien klinkt dat erg theoretisch, maar ik heb het zo wel ervaren bij mijn ouders. Ook al hebben ze vele keren ‘o jee, wat doe hij nu’ of ‘zeg eens wat’ gezegd. Ik denk dat het begrip verantwoordelijkheid en weten wat het inhoudt (wat volgens mij ook wel met persoonlijkheid heeft te maken) hier ook een belangrijke rol speelt. Verantwoordelijkheid van uw zoon uiteraard.

  Like

 4. Dank je Sam. Ik worstel met het loslaten van mijn zoon (26). Heeft u daar nog tips voor? Hij wil afstand, lijkt in een late puberteit te zitten. Oh zo moeilijk als hij geen contact meer maakt en alles van mijn kant moet komen.

  Like

 5. Dank u wel Lizet voor uw waardering. Dat doet altijd deugd om te lezen en ik hoop nog lang door te gaan met mijn blog. En wens u natuurlijk ook nog een positieve weg in het leven.

  Geliked door 1 persoon

 6. De verhalen van Tistje boeien mijn enorm. Ik blijf de uitgebreide blog lezen. Dit omdat ik moeder ben van een extreem hoogbegaafde zoon met ass. Dank Tistje dat je mij meer kennis geeft!

  Like

 7. Ik stuur regelmatig mensen door naar Tistje.com omdat het een leuke blog is voor mensen met ASS.
  Er zit duidelijk veel werk in, verbindt mensen met elkaar en met hopen informatie, is herkenbaar en ook nog eens mooi vormgegeven. Het is het resultaat van een moedig initiatief, veel creativiteit en jaren van regelmatig posten.

  Geliked door 2 people

 8. Meeste autisten zullen het niet zeggen, maar houden niet van knuffels.
  Sommigen ervaren het als een letterlijke pijnlijke indringing in hun integriteitscel. Ik snap snap je goed intentie. Ik doe het zelf ook wel eens. Dat net niet goed inschatten, dat merk je snel genoeg als je dichterbij, te dichtbij komt. Daar gaan je ogen van open. Autisten, mijn raad is, blijf liever op een meter afstand en geef een virtuele knuffel, door een niet te groot compliment uit te delen, die komen soms al flink aan bij de ander.

  Like

 9. Hai Tistje,

  Zo nu en dan krijg ik een lach en dan weer een brok in de keel bij je verhalen.
  Ik wil je schrijven; je hebt een mooie blog en ik hoop dat veel mensen hier komen lezen.
  De wereld lijkt voor mij nog wat te groot om zo naar buiten te durven treden met ‘hoi ik ben Nique, HFA 299.00 (hoog functionerend autistisch met hoogintelligentie) met nog maar net in 2013 een functionering upgrade naar Asperger niveau (299.8)’.
  Mijn grammatica is een ramp, maar voor de rest functioneert mijn batterijtje aardig. In sociaal wenselijk opzicht …. naja, daar ben ik een catastrofale ramp 😀 Maar goed, we overleven in de stilte en veiligheid van de eigen vertrouwde omgeving 😉
  Ook ik ben een blog gestart en kom nog maar net uit de kast met ‘hoi, ik ben ook een auti’

  Dus van mij even een onhandige, mogelijk net een wat te lompe,
  Knuffel voor je (ben niet zo goed in die dingen 😉 )

  liefs
  Nique

  Like

 10. Dankjewel Benjamin voor de reactie en de wens.
  Ik was blij bij jullie te mogen spreken – een beetje te laat maar er toch geraakt.
  Jullie waren zeker een enthousiaste groep met veel respect.
  En ik wens jou en de klasgenoten natuurlijk ook het beste toe in jouw en jullie toekomstige leven en werk.
  Als ik mijn steentje heb bijdragen in meer inzicht in autisme (van mijn kant natuurlijk), dan ben ik heel tevreden.
  Als jij of anderen verder nog reacties willen plaatsen, doe gerust. Er zijn erg weinig reacties die ik weglaat.

  Like

 11. Tistje is een enorm goede schrijver, en ook spreker! Hij is vandaag op mijn school komen spreken, en ik denk dat ik voor heel mijn klasgroep kan spreken als ik zeg dat we veel hebben bijgeleerd.
  Tistje, ik wens je een supertoekomst toe met geen of weinig tegenslagen, en hulp waar het nodig is, maar ook de ruimte om zelf dingen te doen als je dit zelf wil.

  BC

  Like

 12. Helemaal niet, we hebben alleen andere talenten die voor anderen bedreigend overkomen, noden die anderen niet begrijpen. En we leven nu eenmaal in een wereld waarin de meesten bepalen wat normaal is. Zelf zijn we abnormaal maar dat maakt niet dat we niet gelukkig kunnen zijn. We moeten alleen harder zoeken om een leuke weg te vinden. De poster die op de homepagina staat bevat meer waarheid en aanwijzingen dan de meesten denken. Zoek je talent, zoek je meerwaarde en je zal je geluk vinden. Zelf heb ik de “spuitjesfase” lang geleden achter mij gelaten en weet perfect waar ik een meerwaarde kan bieden en het maakt me dagelijks gelukkig, zorgt dagelijks voor energie en jawel, zelfs een symbiose.

  Like

 13. Stilte is het enige geluid dat ik ken
  Mijn gevoelens zeggen niet wie ik ben
  Ook ik heb gaven zoals een ander kind
  Wordt ik echt door mijn ouders bemind ?
  Mensen, gebruik toch jullie verstand
  Autisten leven in een ander land

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.