‘Midlife Zeemeermin out autisme’

In ‘WeAreHandicapped’, het ongeëvenaarde lifestyle magazine voor personen met een handicap, lees ik enkele dagen terug een fascinerend berichtje. Kristin Lenaers, moraalwetenschapster, politica en auteur, schrijft dat actrice Daryl Hannah praat over haar autisme in ‘People Magazine’.

De meeste mensen kennen Hannah van haar rol als blonde zeemeermin in de kaskraker ‘Splash’ of als figuur in ‘Wall Street’. In menig jongensslaapkamer heeft haar poster de muur gesierd. Een recente bijdrage in het zakenblad Forbes, ‘Wall Street’ Actress Daryl Hannah Is An Autistic Woman’, oogstte in de lifestyle wereld heel wat reacties. Society-reporter Sam neemt u mee.

Een kostbare zeldzaamheid: middle-aged vrouwen met autisme

Daryl Hannah is nu 52 en volop in de midlife. Een periode waarin een mens stilaan in het reine wil komen met zichzelf. Misschien in dat licht liet Hannah onlangs optekenen dat ze sinds haar kindertijd een diagnose (kern)autisme heeft.

Daarmee wordt ze volgens Forbes beschouwd als ‘wat volgens sommige mensen als een bijzondere zeldzaamheid in de autistische populatie zien: een middle-aged vrouw met autisme’.

Vooral haar verlegenheid, het wiegen en fladderen speelden haar naar eigen zeggen parten. Psychiaters en neurologen die haar begeleidden, stelden toen voor dat ze in een voorziening zou worden opgenomen. Haar ouders weigerden dit. Ze verhuisden daarentegen van Chicago naar Los Angeles.

Actrice met autisme in Hollywood: succes met de daver op het lijf

Daryl had al vroeg een oogje op een carrière op het witte doek. Al snel trok ze langs de filmhuizen van Hollywood, weliswaar zonder haar autisme te outen, en vond ze succes.

Naar eigen zeggen voelde ze zich echter nooit op haar gemak. Daarom weigerde ze ook steeds uitnodigingen in talkshows of om premières bij te wonen.

‘Niet omdat ik mij er te goed voor vond, maar omdat ik het angstaanjagend vond. Ik heb me nooit op mijn gemak gevoeld in het centrum van de aandacht. Ik werd er gek van.’

Autistische vrouwen veel sterker in creatief denken

In het Forbes-artikel rond autisme wordt gebruik gemaakt om autisme bij vrouwen te plaatsen. Volgens autisme-onderzoeker Meng-Chung Lai (Cambridge Autism Research Center) mist het diagnostisch onderzoek op dit moment veel meisjes en vrouwen die eigenlijk autistisch zijn en daardoor passende ondersteuning en een beter leven verkeerd lopen.

Dat autistische meisjes veel sterker zouden zijn in creatief denken of het gebruiken van fantasie zou daar volgens hen onder andere de reden voor zijn. Autistische meisjes zouden beter zijn in het zich aanpassen aan en imiteren van sociaal gedrag van anderen. Hun autisme wordt doorgaans veel later opgemerkt, doordat ze zich langer verschuilen en pas in de problemen komen als de sociale verwachtingen in de omgang met andere vrouwen strenger worden.

Vrouwen met autisme denken als neurotypische mannen, bij autistische mannen veel minder

Bovendien zouden vrouwen met autisme de neiging hebben zich te ontwikkelen zoals mannen met een typische ontwikkeling.

Sommige mannen met autisme, maar dit zou een sterke minderheid zijn, neigen ertoe zich te ontwikkelen als vrouwen met een typische ontwikkeling. Het ‘vrouwelijker’ denken bij mannen, zou echter veel minder voorkomen en eerder opgemerkt worden, dan het ‘mannelijker’ denken bij vrouwen.

Tot slot: vrouwen met autisme en burn-out

Veel meisjes en vrouwen met autisme zijn op dit moment dan ook opgemerkt, of hebben de verkeerde diagnose, volgens het artikel. Ze zijn goed in het compenseren van hun beperkingen in de sociale omgang maar werken keihard om te blijven functioneren. Tot ze in een burn-out terecht komen die hen en hun vaak verbouwereerde omgeving confronteert met de realiteit.

Soms hebben ze de kans, zoals Hannah, hun compensatie af te bouwen tot een duurzaam, volhoudbaar niveau, en te leven naar hun grenzen. Helaas is dit niet voor iedereen even gemakkelijk.

Vandaag leidt Hannah een rustiger leven, met haar vriend en haar van het slachthuis gered huisvarken Molly, als veganiste en natuurbeschermer. “Het leven is veel te kort om me nog druk te maken over pietluttigheden” zegt ze.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.