De Wandelende Autist

Tot nu toe is er niet echt een verklaring voor. Geen woord, term of label. Voor wat er aan de hand is en hoe ermee om te gaan. Met ‘de anderen’.

Want die anderen zijn, haast problematisch, prominent aanwezig. Als het niet op straat is, dan wel in onze gedachten. Al zijn het telkens andere ‘anderen’. Dat bemoeilijkt focussen op een oplossing.

Wat er over hen gedacht wordt, gezegd, en hoe we met de anderen horen om te gaan is daarentegen vrij gelijklopend, staat opgeschreven in boeken, wordt aangeleerd op school en doorverteld naar elkaar.

Over de anderen niets dan vermoedens …

Zelf vermoed ik dat de meeste anderen gewoon zijn. Omdat ik een (niet-extremistische) aanhanger ben van het principe ‘meten is weten’, blijft dat een vermoeden.

Zoals het ook een vermoeden is dat de anderen bij problemen bij andere anderen terecht kunnen, en zelfs een vermoeden dat anderen überhaupt wel bestaan en een bewustzijn hebben.

Aangezien ik niet alle ‘anderen’ heb ontmoet, of een ernstige poging heb kunnen doen om me in hun cultuur en beschaving (zo die er zijn) in te leven, kan ik alleen maar vermoedens over hen kwijt.

Veel mensen, geschoold of niet, schijnen te kunnen doordringen tot een soort Jungiaanse kern bij zichzelf die hen toegang geeft tot een gemeenschappelijk bewustzijn, wat iedereen denkt. Ik vind dat verbluffend intelligent.

Zelf kan ik helaas alleen uit eigen ervaring spreken en heb helaas ook geen toegang tot gemeenschappelijk bewustzijn of een of ander bovenmenselijk neurologisch netwerk.

Dat is des te meer het geval als het gaat over ‘iedereen’. Anders dan sommige mensen (ook met autisme) die wel ‘iedereen’ kennen. Wat ik hen niet benijdt, meer dan 7 miljard mensen kennen. Zo (over)ijverig ben ik niet.

Is er wel een ‘wij’? Is er wel een ‘zij’?

Sommige mensen houden er een andere, originele mening op na. Voor hen zijn er geen anderen. Omdat er geen wij en geen zij bestaat.

Er is geen ‘wij’ omdat alles toch zo persoonlijk is. Er is geen ‘zij’ omdat elke andere ook in ons zit. Daarop maken ze alleen een uitzondering om hun bewering, vraag of eis kracht bij te zetten. Meestal gaat het dan om een retorische vraag zoals ‘Zo ervaren wij het toch?’ of ‘Wij nemen dat niet’.

Uiteraard hebben ‘wij’ niet alle kenmerken gemeen. Zo zijn ‘wij’ niet allemaal een beetje pedofiel, massa – of kindermoordenaar, illegaal of fraudeur. ‘Wij’ houden ons aan gemeenschappelijke kenmerken waarvan ‘we’ denken dat het ons voordelen geeft. Zo zijn wij allemaal een beetje licht autistisch, mild slachtoffer, behoeftig, lichtjes abnormaal of off-radar. Wij zouden ook allen aan elkaar verwant zijn. Tenzij als om iets slechts gaat natuurlijk.

Tot slot … in analogie met de Wandelende Jood

Hoewel ik graag tot een ‘wij’ zou willen behoren, heb ik er nog geen gevonden. Het lijkt of ik een anti-wij-gen in mij heb. Als iemand spreekt over ‘wij’ en mij erin betrekt, voelt dat erg ongemakkelijk. Ik neem ook niets vanzelfsprekend aan van wat er over anderen verteld wordt. Vermits ik ze niet ken, ben ik er wel geïnteresseerd in.

Op dit moment voel ik mij het meest verwant met mensen met autisme en een handicap. Jammer genoeg steeds minder. Wellicht omdat het label wat teveel wordt aangewend voor socio-politieke agenda’s van bepaalde groepen rand-autisten. Maar ook dat blijft een vermoeden, en geen bevinding na ruim onderzoek.

Wellicht behoor ik tot die verspreide groep van mensen die zich nooit echt bewust zullen zijn tot wat of wie ze zullen behoren. Bij momenten hard op zoek en bij momenten berustend. In analogie met de legendarische Wandelende Jood, ervaar ik mij als een (niet zo legendarische) Wandelende Autist. Eindeloos zwervend, contextblind, steeds op naar een horizon die niet te zien is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.