‘Zo slim dat ze niet meer weet hoe ze met ons om moet gaan’

‘Viggie leeft in haar eigen wereldje, Sean. Soms zit je gewoon met haar te praten en dan lijkt ze van het ene moment op het andere te verdwijnen. Ze merkt je aanwezigheid niet eens meer op. Het lijkt wel of ze gewoon niet op hetzelfde niveau communiceert als jij en ik.’

‘Als ze op een of andere manier autistisch is, zou dat niet zo merkwaardig zijn. Is er weleens een deskundige bij gehaald?’

‘Dat weet ik niet. Monk was de enige die werkelijk contact met haar leek te kunnen krijgen’.

‘Kunnen mensen als Viggie getallen in factoren ontbinden waar en wanneer ze dat maar gevraagd wordt of kunnen ze dat alleen maar zo nu en dan ? Dat weet ik gewoon niet. Maar moet je autistisch of op een andere manier uitzonderlijk zijn om dat te kunnen? En als dat het geval is, hoe zal dat dan praktisch gezien in zijn werk gaan? ‘

‘Autisme beslaat een heel breed spectrum’, zei Horatio. ‘Maar ik denk niet dat ze autistisch is.’

‘Wat is ze dan wel?’

‘In lekentermen gezegd, denk ik dat ze zoveel slimmer is dan andere mensen dat ze gewoon niet meer weet hoe ze met ons om moet gaan. En als ik slim zeg, dan bedoel ik intelligent op een heel bepaalde, nauw omschreven en beperkte manier.

In andere opzichten is ze niet bijster intelligent of wijs voor haar leeftijd. Het is misschien meer een kwestie van waarneming. Onze waarneming dan. Viggie is briljant en wij verwachten van haar dat haar emotionele vaardigheden overeenstemmen met haar intellect, maar ze is nog maar tien jaar oud; nog steeds een klein meisje dus.”

David Baldacci in de King & Maxwell-bundel (Bruno Uitgevers B.V, 2015)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.