Mensen met autisme: eerder boeddhistisch intuïtief dan rationeel …

Omdat het vaak zo ongemakkelijk en onbehouwen aanvoelt, neigen veel mensen met autisme afgesloten van hun lichaam op te groeien. Ze ‘zien’ zichzelf op een of andere manier in hun lichaam en beschouwen zichzelf als meer dan wat ze voelen en doen.

Ze kunnen opmerken dat hun lichaam zich van hen afsluit en ze zijn zich ervan bewust dat ze er niet mee om kunnen zoals anderen. Ze hebben er minder grip op en minder mogelijkheden tot plezier en genot met hun lichaam. Hoewel dat niet altijd even leuk is hebben mensen met autisme hierdoor toegang tot een bewustzijn van gevangenschap en eenzaamheid.

Ook op andere vlakken hebben mensen met autisme een groter bewustzijn dan de meeste mensen. Ze mogen dan nog sociaal vreemd overkomen maar ze zijn vaak heel intuïtief, eerder dan rationeel. Vaak hebben ze inzicht die anderen niet kunnen bereiken, onder andere de mogelijkheid om zichzelf en anderen apart te zien van gevoelens.

Onder andere Boedhistische monniken in opleiding proberen dit talent te bereiken. Boeddhisten doen er jaren over om zichzelf van hun rationele brein te scheiden, om duidelijkheid en inzicht te verschaffen in de ware aard der dingen. Autisten doen dit zonder enige moeite, het is hun natuurlijke aard! Het enige probleem is dat ze hun zenuwstelsel moeilijk onder controle krijgen.

Holly Bridges in ‘Reframe your thinking around autism: how the polyvagal theory and brain plasticity help us make sense of autism (Jessica Kingsley Publishers, 2015)

1 Comment »

  1. Dit is heel herkenbaar bij mijn zoon, hij heeft autisme. Als vanzelf kan hij in een flow terecht komen, opgaan in een spel, volledig opgaan in een film, of zich verwonderen over natuurverschijnselen (met name het spelen met licht). Het zijn met name rijke innerlijke processen waar hij snel connectie mee maakt. Als het gaat om meditatie, is het vooral deze innerlijke reis die men wil bereiken. Herhaling vergemakkelijkt dit proces. Elke ochtend doen we samen een ademhalingsoefeningen (ben zelf yogadocent), om een zachte en vloeiende ademhaling te ervaren en zo enig gevoel van beheersing over zijn lijf te ervaren. Zodra hij zich overgeeft aan de oefening en hij observeert dit innerlijke subtiele proces van ademhaling, dan kost het hem inderdaad weinig moeite en zit hij zo in een langzame ademhaling. Heel bijzonder en mooi om dat te observeren! Dank voor deze blog en verwijzing naar het boek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.