Mensen met autisme: eerder boeddhistisch intuïtief dan rationeel …

Omdat het vaak zo ongemakkelijk en onbehouwen aanvoelt, neigen veel mensen met autisme afgesloten van hun lichaam op te groeien. Ze ‘zien’ zichzelf op een of andere manier in hun lichaam en beschouwen zichzelf als meer dan wat ze voelen en doen.

Ze kunnen opmerken dat hun lichaam zich van hen afsluit en ze zijn zich ervan bewust dat ze er niet mee om kunnen zoals anderen. Ze hebben er minder grip op en minder mogelijkheden tot plezier en genot met hun lichaam. Hoewel dat niet altijd even leuk is hebben mensen met autisme hierdoor toegang tot een bewustzijn van gevangenschap en eenzaamheid.

Ook op andere vlakken hebben mensen met autisme een groter bewustzijn dan de meeste mensen. Ze mogen dan nog sociaal vreemd overkomen maar ze zijn vaak heel intuïtief, eerder dan rationeel. Vaak hebben ze inzicht die anderen niet kunnen bereiken, onder andere de mogelijkheid om zichzelf en anderen apart te zien van gevoelens.

Onder andere Boedhistische monniken in opleiding proberen dit talent te bereiken. Boeddhisten doen er jaren over om zichzelf van hun rationele brein te scheiden, om duidelijkheid en inzicht te verschaffen in de ware aard der dingen. Autisten doen dit zonder enige moeite, het is hun natuurlijke aard! Het enige probleem is dat ze hun zenuwstelsel moeilijk onder controle krijgen.

Holly Bridges in ‘Reframe your thinking around autism: how the polyvagal theory and brain plasticity help us make sense of autism (Jessica Kingsley Publishers, 2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s