E-health en autisme …

Dr. Davy Nijs, orthopedagoog, en als docent en onderzoeker verbonden aan UC Leuven-Limburg,  gaat op de jaarlijkse studiedag van Autisme Centraal in Gent als een van de vier sprekers in op hoe ondersteuning geboden kan worden via internet.

In de zorgvernieuwing – een proces dat permanent voor uitdagingen zorgt in zorg – en hulpverlening – vormt de inzet van nieuwe technologieën immers niet alleen een uitdaging maar ook een kans. e-Health kan zowel ingezet worden om de doelmatigheid van zorg en ondersteuning te verbeteren maar ook om de bestaanskwaliteit van mensen met autisme te verhogen. Dr. Nys gaat op zoek naar de kansen en de valkuilen in deze ontwikkeling.

Vaak zijn patiënten en hun omgeving daarbij meer up tot date dan de arts of behandelaar zelf. Die laatste heeft, in het beste geval, een statische website, met contactgegevens & tarieven, en als het even meezit ook een woordje over visie en insteek. De meeste hulpverleners schrikken terug of willen geen tijd of energie vrijmaken voor een blog, wiki, facebook, twitter, tumblr of pinterest-account.

Hoe lang zal de zorg nog kunnen weerstaan aan het online zijn?, vraagt Davy Nys zich af. Het doet me denken aan een psychiater die ik kende die zelfs fier was op geen enkele manier (zakelijk noch persoonlijk) online te zijn, omdat hij dit nefast voor de geestelijke gezondheid vond. Tot zijn organisatie hem subtiel ertoe aanzette om (met veel tegenzin) een Linkedin-profiel aan te maken. Tijdens gesprekken (ook met cliënten) gaf hij meermaals op op therapeuten die zich ertoe verlaagden via Skype gesprekken te voeren, of cliënten of patiënten niet te blokkeren op sociale media. Laat staan dat ze vriendjes zouden willen worden. Maar al dat laatste komt niet aan bod bij dr. Nys.

Vooreerst gaat het bij Davy Nys over e-health, de integratie van ICT en technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg. E-health gaat over alle vormen van gezondheidszorg waarbij op afstand zorgdiensten, in de breedste zin van het woord, verleend worden, door gebruik te maken van ICT en technologie. Deze E-health heeft praktisch dezelfde doelen als analoge, ‘real-life’ zorg, behalve dat de beschikbaarheid voor mensen die online communiceren groter wordt. In Vlaanderen gebruiken we meestal de term online hulpverlening  in plaats van e-health.

Net zoals gewone of klassieke zorg of ondersteuning negatieve kanten heeft, zijn er ook gevaren aan aan het gebruik van ICT door mensen met autisme. Zij kunnen immers nog minder dan voorheen geneigd zijn hun vertrouwde omgeving te verlaten. Afhankelijkheid en isolatie/isolement kunnen het gevolg zijn.

Bovendien: hoe ga je mensen bereiken die niet online zijn of niet vertrouwd zijn met zoekmachines of diverse communicatietechnologieën? Ook bepaalde mensen met autisme zijn erg angstig over dit soort dingen, en schuwen elke vorm van online zijn. Je kunt dus niet alles online doen, en er zijn nog steeds mensen die (bewust of om economische of verstandelijke redenen) geen internet-aansluiting hebben. Of omdat ze gewoon te ver van de bewoonde wereld wonen.

Davy Nys toont behalve een voorbeeld van een app voor online communicatie voor mensen met autisme (in het Engels), ook enkele aandachtspunten voor het online communiceren zoals online hulpverleningsmethodiek, veiligheid bewaren (ook privacy), de sociale kaart voor online hulpverlening (die beperkt is), en allerlei regelgevende belemmeringen. Er zijn heel wat apps, sites en andere toepassingen in de digitale wereld, maar die zijn lang niet altijd bruikbaar voor mensen met autisme. Gelukkig zijn er ook specifieke autisme apps die iemand met autisme kunnen helpen. In de voorbije nummers van het tijdschrift Sterk in Autisme van Autisme Centraal zijn daar artikels aan gewijd.

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1000 eHealth-applicaties beschikbaar voor mensen met autisme. Parallel aan deze ontwikkeling laat onderzoek naar eHealth bij autisme een sterke toename zien. Voor de overheid heeft Davy Nys tot slot tien  actiepunten klaar  in verband met ICT. Wegwerken van de regelgevende belemmeringen voor onlinehulp, helpen de digitale kloof verder te dichten, ontwikkelen van een vorming ‘basiskennis online hulp’ en sociale kaart van onlinehulpaanbod ontwikkelen zijn daar enkele van.

Wie meer wil weten, of de officiële samenvatting wil lezen, kan terecht in het tijdschrift van Autisme Centraal of kan op de website terecht voor de slides van de presentatie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.