Autisme bij je man, wat dan?

Wie samen leeft met een man (of een vrouw) met autisme, weet dat autisme in de relatie en het gezin niet is weg te denken. Zowel voor de partner met als degene zonder autisme is het belangrijk de juiste dimensies van het autisme te leren kennen, maar ook wat met andere factoren heeft te maken). Doorgaans is vooral de partner zonder autisme daar minder van op de hoogte.

Dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys (Inter-Psy, Groningen) spreekt op de jaarlijkse studiedag van Autisme Centraal over hoe een vrouw met een man met autisme toch inzicht kan krijgen in de rol van het autisme in de relatie. Dat is uiteraard niet het enige dat aan bod moet komen.

Ook het leren omgaan met eigen gevoelens, het aanleren van (communicatie) vaardigheden, maar ook begrip, steun en ‘empowerment’ is van groot belang voor de partner zonder autisme. Dat kan volgens Dr. Blijd-Hoogewys zowel individueel of in groep, maar respect voor de persoon met autisme moet steeds voorop staan. Uit reacties op fora, op blogs en elders blijkt dat ‘neurotypische’ partners op al voorgenoemde aspecten (gevoelens, grenzen aangeven, respect, …) vaak een hele weg hebben af te leggen.

Dr. Blijd-Hoogewys heeft het over hoe autisme zich uit in een partnerrelatie en hoe de partner die met een man met autisme samenleeft zich kan redden. Wat uiteraard niet wil zeggen dat de autistische partner nooit een vrouw kan zijn.  Maar … er zijn nu eenmaal meer mannen met autisme dan vrouwen. Overigens staat Dr. Blijd-Hoogewys aan het eind ook stil bij koppels waarbij beiden man of beiden vrouw zijn. 

Hoe dan ook is de neurotypische partner volgens Dr. Blijd vaak de spil in het onderhouden van de contacten met anderen. De partner met autisme heeft meer moeite met bezoek (‘Go Away’/ ‘Ga Weg’ is een instinctieve reactie). Niet alleen heeft hij minder zin om mee te gaan op bezoek, maar hij gaat ook vaak iets anders doen als er mensen op bezoek komen. Voorts praat hij steeds over zijn eigen zaken. Het gebeurt volgens Dr. Blijd-Hoogewys ook dat personen met autisme ‘verbeteren’ (corrigeren) wat de niet-autistische partner zegt. Die niet-autistische partner heeft dan de neiging zich te verontschuldigen.

Naast invloed op sociale contacten en bezoek ontvangen of op  bezoek gaan, kan het autisme van de man een invloed hebben als er kinderen zijn in de relatie. De autistische partner voelt mogelijks niet goed of de kinderen moe of ziek zijn, of pijn hebben of hun stemming (opgewonden, geschrokken). Hij kan zich daarop volgens Dr. Blijd-Hoogewys minder goed afstemmen, ook niet als wordt verteld over de conditie of de stemming van de kinderen.

Hiermee omgaan kan uiteraard op meerdere manieren, zowel in groep, individueel, in een vorm van thuisbegeleiding, of via eHealth (online). Het voornaamste doel is zowel de partner als zichzelf beter te leren kennen en sterker worden. De focus ligt daarbij op het hart (leren omgaan met eigen gevoelens  in de relatie met iemand met autisme), de handen (concrete vaardigheden in de omgang met de partner),  communicatie (vanuit inzicht in autistisch denken en autistische logica), de invloed van autisme in de beleving van  intimiteit en seksualiteit, en het inzicht in het specifieke autisme van de partner. Uiteraard is er ook aandacht voor het rouwproces.

Dr Blijd-Hoogewys rondt af met een voorstel tot aangepaste versie voor mannen van wie de vrouw autisme heeft. Autisme bij vrouwen is namelijk toch net iets anders dan bij mannen, en er is volgens haar ook een praktischer insteek nodig bij een mannelijk publiek. Nu is er vooral een individueel aanbod – voor een aanbod in groepen blijkt er te weinig interesse – en bestaat ook die mogelijkheid voor stellen waarbij zowel de persoon met als zonder autisme mannelijk is.

Het officiële verslag van deze bijdrage vind in het tijdschrift van Autisme Centraal. De slides vind u op de website van Autisme Centraal. Meer informatie over Dr. Blijd-Hoogewys vind u op haar website, bijvoorbeeld bij publicaties.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.