Het dagelijks leven: Sudoku voor het autistische brein …

9200000054866268

Het is mogelijk dat mensen met autisme die een leven lang compensatiestrategieën hebben ontwikkeld om in een neurotypische wereld mee te draaien een cognitieve reserve hebben opgebouwd voor de latere leeftijd. Als Sudoku puzzels oplossen de aftakeling van het verstand van neurotypicals op latere leeftijd kan vertragen, bedenk dan maar eens welk effect de dagelijkse ‘mentale gymnastiek’, namelijk het dag in dag uit moeten oplossen van raadselachtige sociale interacties, heeft op het verstand van oudere personen met autisme!

Zou het niet geweldig zijn mochten we, naast intensieve vroege interventie bij jonge kinderen om hun ontwikkelingskansen maximaal te benutten, ook intensieve interventies kunnen ontwikkelen voor oudere volwassenen met autisme, om hun kwaliteit van bestaan in hun laatste levensjaren te kunnen maximaliseren?  Uiteraard zouden we dan moeten onderzoeken wat ‘een goed leven’ voor deze ouderen met autisme precies betekent, en daarbij zou een kruisbestuiving tussen onderzoekers en personen met autisme uitermate welkom zijn.

Francesca Happé in Autism Spectrum Disorder in Mid and Later Life van Scott D. Wright (ed.) (Jessica Kingsley Publishers, 2016)

1 Comment »

  1. Ik ben geneigd te geloven wat Francesca Happé schrijft en deel de hoop dat er meer aandacht aan de cognitieve gesteldheid van ouderen met autisme wordt geschonken.

    Ik krijg af en toe te horen van mijn auti – coach dat ik , niettegenstaande mijn leeftijd toch nog erg goed bij de les ben en blijf.
    Spijtig genoeg staat daar wel tegenover dat de benodigde energie voor deze alertheid zienderogend achteruitgaat en de zintuigelijke prikkelgevoeligheid erg toeneemt.

    ’n 76 jarige persoon met autisme.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.