Konijn met label …

Konijn met label... © Landschip, met toestemming overgenomen
Konijn met label van Landschip (vroeg werk) © Landschip, met toestemming overgenomen

Dit, beste bezoekers van de inclusieve expositie Land(s)chip, is het moment waarop u lang hebt gewacht: het begin van onze rondleiding.

Hier staan we voor een mooi voorbeeld uit het vroege werk van Landschip. De kunstenaar laat u in dit tableau vivant kennis maken met zes konijnen. Het laatste iets minder vivant dan de andere vijf, want bereid op grootmoeders wijs. Met pruimen, al dan niet van grootmoeder.

De kunstenaar, dames en heren, had aanvankelijk een installatie met levende konijnen in echte hoopjes aarde gevraagd. Na advies van dierenrechtenactivisten, bio-ethici en ons sanitair team hebben we dat geweigerd. We vreesden dat de konijnen erop los zouden wippen, en, meer nog, bezoekers van onze tentoonstelling zouden inspireren tot groepscopulatie.

U moet het dus doen met een weergave zoals Land(s)chip het zelf zag. Met sobere, vrij minimalistische afwerking. Kijk naar de diversiteit die Land(s)chip heeft willen uitbeelden. Kijk ook naar de afwerking en de nuances, de kwaliteit van het wit en de achterliggende afwezigheid van boodschappen.

Het konijn dat als normaal gekweekt is, afgesloten van de wereld, zou kunnen verwijzen naar de metafoor van de grot van Plato, geenszins verwant aan die in Lourdes waar de Maagd Maria zou verschenen zijn.

Het autistisch konijn, waarover talloze boeken zijn geschreven, die verkrijgbaar zijn in de giftshop, maar waarover verder weinig bekend is. Behalve dat de kans klein is dat het ooit in de pot beland.  Helemaal rechts ziet u dan het hyperactieve konijn, dat ADHD zou hebben, al hebben een aantal professoren al gezegd dat het eigenlijk geen hyperactief konijn is maar gewoon een haas, niets meer of minder. Wat er ook van zij, het geeft van jetje.

Helemaal links ziet u het schizofrene konijn dat met gelijkaardige problemen kampt. U mag dit trouwens niet verwarren met zijn tweelingzus, het dissociatie konijn, dat momenteel een fugue heeft, en onrustwekkend vermist is. Tegenwoordig spreken we van een psychosegevoelig konijn, en als u goed kijkt, ziet u hoe het met gewaande vleugels de heuvel heeft bestegen en op het punt staat op zijn of haar smoel te verdommen. Of Land(s)chip dat heeft laten gebeuren of niet, weten we niet.

Ernaast, links in het midden, ziet u het laatste levende konijn. Althans, dat was de bedoeling, hebben we vernomen, maar de put waarin dit konijn zit was zo diep dat Land(s)chip het niet meer zag toen hij het wilde in beeld brengen. U zal het dus moeten doen met een leeg hok, en waant zich daarmee misschien in de Zoo.

Tot slot zijn we bijna aan het einde van deze zaal met het vroege werk van de artiest die bekend staat als Land(s)chp. U ziet een kookpot uit de laat-twintigste eeuw, vermoedelijk gekocht in een van de betere kringwinkels, meermaals aangeraakt door de kunstenaar met de woorden ‘verdomme, mijn poten verbrand’ (of zoiets).  Of minstens, u ziet een afbeelding daarvan. Van een pot met mogelijks een konijn. Dat nu vermoedelijk al is opgegeten, of niet. Wat er ook van zij, mag ik u voor bij het buiten gaan nog vragen de gids zeker niet te vergeten en gul te zijn? Dank u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.