Autisme en geluk in 10 ideeën

Foto van Szilvia Basso op Unsplash

 

Helaas kon mijn lezing op de online Infobeurs Autisme over autisme en geluk door onverwachte omstandigheden niet doorgaan.  Op vraag van enkele lezers, zet ik de samenvatting ervan, die ik zou meegeven aan de kijkers, hieronder.

  1. Geluk is gelukkig zijn. Veeleer dan geluk hebben.
  2. Geluk heeft veel gezichten. Wat de een gelukkig maakt, ervaart een ander net als ongelukkig zijn. Veralgemening is een valkuil als we het over geluk hebben. Net zoals de slagzin ‘hier wordt iedere autist gelukkig van’. 
  3. ‘Geluk is het belangrijkste, maar tevens het moeilijkste bij (mensen met) autisme’
  4. ‘Autistisch gelukkig’ bestaat. Het betekent ‘positief’ leven met autisme. Geen volledige omhelzing noch volledige verwerping. 
  5. Autistisch gelukkig zijn is een evenwicht vinden tussen anders-zijn, inzicht in het autisme in je eigen leven, leven met autisme in de samenleving en je eigen invulling van leven en geluk mogen beleven.
  6. Anders-zijn hoeft niet altijd een probleem te zijn. Er te lang een probleem van maken (door jezelf of door je omgeving) kan positief leven met autisme wel bemoeilijken.
  7. Zowel de mate en soort van aanpassingen (van en voor de omgeving) en omgaan met grenzen in leven met autisme bepalen vaak de mate van gelukkig zijn. 
  8. De spanning tussen (gedwongen) participatie en preoccupaties leidt vaak tot camoufleren en compenseren, en bij velen ook tot autistische burn-out. Oog voor de invloed van autisme op je eigen geluk kan helpen om het leefbaar te houden.
  9. Autistisch gelukkig zijn is zoeken naar wat je goed kan en goed doet voelen, ruimte scheppen of krijgen om je eigen geluksbeleving te ervaren. Creativiteit, bewust worden van je talenten, ervaren wat positieve stress geeft en wat je ontspant, helpen in de goede richting.
  10. Het belangrijkste is daarin je eigen weg te volgen maar je ook te laten inspireren door anderen (zonder hun oplossingen zomaar over te nemen). Een oriëntatiepunt kan je bijvoorbeeld vinden in mijn boeken ‘Autistisch gelukkig’ (Garant/Cyclus, 2018) en ‘Gedurfde vragen’ (Garant/Cyclus, 2020). Je kan ook terecht op mijn blog of mijn blogmail sam@tistje.com.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.